Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 10 07 /13:14

Rusija sustabdė lietuviškų pieno produktų įvežimą, ribojamas mėsos ir žuvies eksportas

Motyvuodama susilpnėjusia pieno produktų kokybės priežiūra Lietuvoje, Rusija pirmadienį sustabdė lietuviškų produktų įvežimą. Oficialiai įvardyti trys Lietuvos pieno perdirbėjai – „Pieno žvaigždės“, „Rokiškio sūris“ ir „Žemaitijos pienas“. Rusijos naujienų agentūros praneša, kad "Rospotrebnadzor" muitinėms išsiuntė nurodymus griežčiau kontroliuoti ir iš Lietuvos gabenamos mėsos bei žuvies importą.
Karvė
Karvė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos muitinės atstovai naujienų agentūrai "RIA Novosti" teigė, kad muitinės punktuose yra "Rospotrebnodzor" atstovai, kurie ir sprendžia - praleisti ar ne per sieną lietuviškus pieno produktus.

Ruošia planą B

Drįsčiau abejoti, ar riebalų procentų neatitikimas produkte kelia pavojų žmonių sveikatai, - sakė D.Trumpa.

"Kol kas informacijos apie sustabdytus automobilius neturiu, tačiau manau, kad tai tik laiko klausimas", - 15min.lt sakė AB "Rokiškio sūris" valdybos pirmininkas Dalius Trumpa.

Pasak jo, "Rospotrebnodzor" išplatinta informacija, jog patikra bus ne griežtinama, o stabdoma, yra vienareikšmiška. "Mums tai yra labai didelis smūgis, nes keturių didžiausių pieno perdirbimo įmonių pardavimai į Rusijos federaciją sudarė trečdalį. Mūsų įmonė jau pasigirdus neraminantiems signalams iš Maskvos ruošė atsarginį planą, kurį dabar reikės įgyvendinti. Esant palankiai situacijai pasaulinėje pieno rinkoje, įmonė didelių nuostolių nepatirs", - sakė D.Trumpa.

Paklaustas, ar jo nuomone Rusijos priekaištai lietuviškų gaminių kokybei yra pagrįsti, D.Trumpa atsakė, jog be laboratorinių tyrimų rezultatų komentuoti sunku: "Jei Rusijos federacijos laboratorijos rado tokių nukrypimų, mus reikia imtis priemonių juos pašalinti. Bet drįsčiau abejoti, ar riebalų procentų neatitikimas produkte kelia pavojų žmonių sveikatai".

Bendrovės "Pieno žvaigždės" akcininkas ir valdybos narys Julius Kvaraciejus 15min.lt sakė šiuo metu atostogaujantis užsienyje, tačiau patikino, kad apie įmonės produkcijos stabdymą kol kas žinių taip pat neturi.

Valandų klausimas

Apie stabdymus vežėjai kol kas nepraneša, tačiau automobiliai kol kas nepasiekė vidinių Rusijos muitinės punktų.

Kol kas lietuvišką pieno produkciją į Rusiją vežančių automobilių stabdymo faktų pateikti negalėjo ir vežėjų asociacijos "Linava" atstovai. Šiuo metu Baltarusijoje esantis jos vadovas Algimantas Kondrusevičius tiegė tokios informacijos negavęs.

"Linavos" atstovas spaudai Gytis Vencevičius patikino, jog apie stabdymus vežėjai kol kas nepraneša, tačiau automobiliai kol kas nepasiekė vidinių Rusijos muitinės punktų. Manoma, jog būtent ten, o ne prie Lietuvos ir Rusijos sienos, automobiliai ir bus stabdomi. "Reikia palaukti kelias valandas ir bus aiškiau", - apie 12.30 val. sakė G.Vencevičius.

Užsienio reikalų ministerija kol kas situacijos nekomentuoja.

Lietuvos neinformavo

„Mūsų Utenos, „Rokiškio sūrio“, „Žemaitijos pieno“ pieninės išvažiavo, viskas važiuoja kaip važiavo. Muitinės jokių oficialių įspėjimų neturi“, – pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė Jonas Milius.

Lietuvos muitinė teigia neturinti informacijos iš Rusijos apie sprendimą neįsivežti lietuviškų pieno produktų.

„Neturime oficialios informacijos apie Lietuvos pieno produktų importo stabdymą“, – BNS informavo Muitinės departamento atstovė spaudai Gintarė Šatkauskienė.

Rusijos pretenzijų nesulaukė tik dar viena „Nasdaq Omx“ Vilniaus biržoje kotiruojama Vilkyškių pieninė.

Rusijos tarnyba „Rospotrebnadzor“ pirmadienį oficialiai pranešė, kad davė nurodymą muitinei neįleisti pieno gaminių iš Lietuvos.

„Rospotrebnadzor“ pranešime nurodoma, kad „Pieno žvaigždžių“ gamybos varškė „Svalia“ ir „Žemaitijos pieno“ grupės įmonės „Šilutės Rambynas“ sūrio lazdelės neatitinka sanitarinių ir epidemiologinių reikalavimų. „Svalios“ jogurte, anot Rusijos tarnybos, pritrūko bifido bakterijų ir jogurto kultūrų.

Be to, kai kuriuose „Svalios“ ženklo produkcijos gaminiuose „Rospotrebnadzor“ neva aptiko ftalatų, „Rokiškio sūrio“ jogurto su miško uogomis riebumas taip pat neatitinka reikalavimų.

„Pieno žvaigždžių“ gaminama pieniška avižinė košė neatitiko skonio ir kvapo testo reikalavimų.

Pastarąjį mėnesį prieštaringus signalus viešai siuntusi „Rospotrebnadzor“ tarnyba tik šį pirmadienį oficialiai savo puslapyje pranešė apie Lietuvos pieno produktų įvežimo sustabdymą. Be to, tarnybos vadovas Genadijus Oniščenka pirmadienį rengia spaudos konferenciją.

Žemės ūkio ministerija: Lietuva neturi oficialios informacijos apie pieno produktų blokadą

Žemės ūkio ministerija teigia neturinti informacijos apie Rusijos sprendimą sustabdyti lietuviškų pieno produktų importą.

Statistikos departamento duomenimis, šiemet per septynis mėnesius į Rusiją eksportuota 31 tūkst. tonų pieno produktų už 362,8 mln. litų.

„Nesame gavę oficialios informacijos, yra tik jų tinklalapyje („Rospotrebnadzor“ – BNS) informacija. (...) Nėra kaip reaguoti, kol nėra oficialios informacijos. Be to, rytoj ministras išvyksta į Maskvą, galbūt ten susitikimų metu bus gauta informacijos“, – BNS sakė žemės ūkio ministro atstovė Ramunė Visockytė.

Vilkyškių pieninės vadovas ir didžiausias akcininkas Gintaras Bertašius BNS taip pat teigė, kad informacijos apie galimą blokadą dar neturi.

„Neturime jokios informacijos. Su partneriais visai neseniai kalbėjau, jie dar negalėjo nieko konkrečiau pasakyti. Todėl kol kas nieko negaliu komentuoti“, – BNS sakė G.Bertašius.

Jis taip pat nesiėmė komentuoti, ar Vilkyškių pieninė galėtų patekti į blokuojamų bendrovių sąrašą.

„Pieno žvaigždžių“ atstovė spaudai Virginija Žygienė BNS sakė kol kas neturinti jokios informacijos apie Rusijos draudimą įsileisti įmonės produkciją.

Statistikos departamento duomenimis, šiemet per septynis mėnesius į Rusiją eksportuota 31 tūkst. tonų pieno produktų už 362,8 mln. litų. BNS skaičiavimais, pieno produktų eksportas į Rusiją, kuris šiemet siekė 9,407 mlrd. litų, sudarė apie 3,9 proc. eksporto.

Pernai į Rusiją lietuviškų pieno produktų eksportuota 44,65 tūkst. tonų – 10,7 proc. daugiau nei 2011 metais (40,34 tūkst. tonų), jų vertė siekė 523,271 mln. litų – 12,9 proc. daugiau nei užpernai (463,7 mln. litų).

„Rospotrebnadzor“ tikisi atnaujinti derybas dėl lietuviškų pieno produktų

Rusijos vartotojų teisių priežiūros tarnybos „Rospotrebnadzor“ vadovas Genadijus Oniščenka pareiškė laukiantis, kada bus atnaujintos derybos su Lietuva dėl pieno produktų tiekimo.

„Vartotojų teisių apsaugos ir saugumo lygis krito. Tačiau ne viskas prarasta“, – sakė G.Oniščenka, pabrėždamas, jog importas iš Lietuvos tik pristabdytas.

„Mes tikimės, jog derybos bus atnaujintos. Beje, Lietuva dar prieš 3-4 metus buvo pakankamai dėmesinga savo rinkai, labai aktyviai šia linkme dirbo ambasada (Lietuvos – “Interfax„)“, – spaudos konferencijoje Maskvoje sakė G.Oniščenka.

Jis pabrėžė, jog dabar Rusijai kelia nerimą lietuviškų pieno produktų kokybės kriterijai ir vartotojų teisių apsauga.

„Vartotojų teisių apsaugos ir saugumo lygis krito. Tačiau ne viskas prarasta“, – sakė G.Oniščenka, pabrėždamas, jog importas iš Lietuvos tik pristabdytas.

„Mes pristabdėme importą. Mes tikimės išgirsti ne kažkokius politizuotus komentarus, nors kitko iš politikų ir neįmanoma išgirsti“, – pridūrė „Rospotrebnadzor“ vadovas.

Kalbėdamas apie lietuviškų pieno produktų importo sustabdymo įtaką Rusijos rinkai, G.Oniščenka sakė, jog importas iš Lietuvos sudaro tik apie 1 proc. į Rusiją įvežamų pieno produktų.

„Lietuva mums oro sąlygų nenustatinėja. Importas iš Lietuvos tesudaro apie 1 proc., tuo tarpu iš Baltarusijos – 20 proc. ir net daugiau“, – sakė jis.

Wikimedia.org nuotr./Genadijus Oniščenka
Wikimedia.org nuotr./Genadijus Oniščenka

„Rospotrebnadzor“ nurodė nuo spalio 7 dienos neįleisti į šalį lietuviškų pieno produktų, sprendimą argumentuodama pretenzijomis jų kokybei.

ES Komisija pasitiki Lietuvos pieno produktais, ragina Rusiją elgtis proporcingai

Europos Komisija pirmadienį pareiškė pasitikinti Lietuvos pieno produktų saugumu, ir paragino Rusiją elgtis proporcingai, jei būtų nustatyti kokie nors nukrypimai nuo sanitarijos standartų.

„Komisija visiškai pasitiki Lietuvos pieno produktų kokybe“, – BNS teigė už sveikatos klausimus atsakingas Komisijos atstovas spaudai Fredericas Vincentas. Jo teigimu, Briuselis dar negavo informacijos iš Rusijos.

Komisijos atstovas pabrėžė, kad ES maisto produktų saugumo sistema užtikrina vartotojų apsaugą.

„Kai kuriais atvejais, ES nuomone, Rusijos Federacijos standartai yra pernelyg griežti ir viršija tai, kas moksliškai būtina užtikrinti vartotojų apsaugą. Komisija ragina Rusijos Federaciją elgtis proporcingai nustačius tam tikrą nuokrypį nuo Rusijos sanitarijos standartų pieno produktuose iš Lietuvos“, – sakė F.Vincentas.

„Pagal Rusijos įsipareigojimus Pasaulio prekybos organizacijoje, bet kokie Rusijos įvesti apribojimai dėl sanitarijos priežasčių turi būti pagrįsti rizikos įrodymais, o priemonė turi būti proporcinga rizikos lygiui“, – teigė jis.

„Rosselchoznadzor“ atstovas: sprendimų riboti lietuviškos produkcijos importą nesame priėmę

Pirmadienį po pietų Rusijos Veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnyba „Rosselchoznazdor“ pranešė teigia nesustabdžiusi prekybos jokiais lietuviškais pieno produktais ir nurodo paprašiusi informacijos iš kitos – Rusijos vartotojų teisių priežiūros tarnybos („Rospotrebnadzor“).

„Mes užklausėme „Rospotrebnadzor“ informacijos dėl jų nustatytų pažeidimų, kai tik gausime, ją išanalizuosime ir konsultuosimės su mūsų partnerių Muitų sąjungoje – Baltarusijos ir Kazachstano – veterinarijos tarnybomis, ir tuomet tos informacijos pagrindu priimsime kokius nors sprendimus. Kol kas tokių sprendimų mes nepriimame“, – BNS pirmadienį telefonu sakė „Rosselchoznazdor“ tarnybos atstovas spaudai Aleksejus Aleksejenka.

Jis teigė, jog atsakymų iš Vartotojų teisių priežiūros tarnybos tikimasi sulaukti greitu laiku, tačiau tikslios datos nenurodė.

Rusijos Veterinarijos tarnyba šiuo metu taiko apribojimus tik vienai iš septyniolikos lietuviškos produkcijos tiekėjų į Rusijos rinką – Kėdainių „Dadu“ ledų gamybos įmonei „Vikeda“

Jo žodžiais, situacija yra visiškai darbinė: „Mes nuolat stebime lietuvišką produkciją, nuolat palaikome ryšius su Lietuvos veterinarijos tarnyba. Jūsų minimi apribojimai įvesti kitos Rusijos federalinės tarnybos „Rosportrebnadzor“.

A.Aleksejenkos teigimu, Rusijos Veterinarijos tarnyba šiuo metu taiko apribojimus tik vienai iš septyniolikos lietuviškos produkcijos tiekėjų į Rusijos rinką – Kėdainių „Dadu“ ledų gamybos įmonei „Vikeda“. Įmonė priklauso Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho šeimos valdomo koncerno „Vikonda“ grupei.

„Pažeidimų, žinoma, nustatome, tai – gyvenimas. Iš septyniolikos lietuvišką pieno produkciją į Rusiją tiekiančių įmonių vienai – „Vikedai“ – pagal mūsų stebėsenos rezultatus esame pritaikę laikinus apribojimus. Taip, tikriname produkciją, nustatome pažeidimus, glaudžiai bendradarbiaujame su Lietuvos Veterinarijos tarnyba, ištaisant trūkumus. Tai įprastas intensyvus darbas“, – BNS teigė A.Aleksejenka.

Pasak jo, G.Oniščenkos vadovaujama Vartotojų teisių apsaugos tarnyba rūpinasi tik jau gatavos produkcijos, tiesiogiai keliaujančios ant vartotojų stalo, kontrole.

„Pienas – tai mūsų priežiūros objektas, o, pavyzdžiui, jogurtas – tas produktas, kuris tiesiai patenka ant vartotojų stalo, tai jau patenka į pono G.Oniščenkos tarnybos kontrolę“, – funkcijų pasiskirstymą aiškino A.Aleksejenka.

Anksčiau būtent jo atstovaujama Veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnyba tikrindavo lietuviškų pieno produktų kokybę ir drausdavo arba leisdavo prekiauti jais Rusijoje.

"Rospotrebnadzor" pirmadienį pranešė davusi nurodymą muitinei neįleisti pieno gaminių iš Lietuvos. Tarnyba motyvavo susilpnėjusia pieno produktų kokybės priežiūra Lietuvoje. Lietuvos pareigūnai sako kol kas negavę oficialių patvirtinimų iš Maskvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas