Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Seimas nutarė, kad pardavinėti žemę užsieniečiams dar anksti

Ketvirtadienį Seimas nutarė įpareigoti vyriausybę tęsti derybas su ES atstovais dėl draudimo parduoti žemės ūkio paskirties žemę užsieniečiams pratęsimo. Parduoti žemę užsieniečiams Lietuva įsipareigojo stojimo į ES sutartimi, tačiau buvo sutarta dėl pereinamojo laikotarpio, kuris pratęstas jau du kartus. Teigiama, jog išlygą pratęsti trečią kartą Lietuva turi labai mažai galimybių.
Lietuvos kaime žmonių vis mažiau
Lietuvos kaime žmonių vis mažiau / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Viena iš priežasčių, kodėl raginu jus balsuoti už draudimo pratęsimą yra dideli žemės ūkio paskirties žemės kainos skirtumai ES šalyse. Per 2012 m. Lietuvoje žemės ūkio paskirties sklypų kaina padidėjo 12 proc. Dabar hektaras tokios žemės kainuoja nuo 3,9 iki 9,4 tūkst. litų. Vidutinė hektaro kaina siekia 5,7 tūkst. Skirtumas akivaizdus. Pasiruoškime ir tada pradėkime parceliuoti. Nors nepatariu to daryti“, – prieš balsavimą sakė buvęs žemės ūkio ministras konservatorius Kazimieras Starkevičius.

"Tokiais ribojimais norime kriminalizuoti žemės pirkimą Lietuvoje?", - klausė E.Gentvilas.

Liberalų sąjūdžio atstovas Eugenijos Gentvilas sakė, jog toks sprendimas yra beprasmis. „Europos Sąjunga remiasi keturiomis pagrindinėmis laisvėmis – nevaržomu darbo jėgos, prekių, paslaugų ir kapitalo judėjimu. Derybos dėl vienos iš šių laisvių neprasidės. Balsavimu už tik pataikaujama rinkėjams“.

Parlamentaras pateikė pavyzdžių, kaip šiuo metu užsieniečiai per tarpininkus įsigyja didelius sklypus, o teisėsauga įsikiša tik tuo atveju, jei nesąžiningi tarpininkai pasisavina užsieniečių pinigus. „Ar tai nėra nuoširdi tarnystė perpardavinėtojams, už kurių jau dabar stovi neaiškūs pinigai? Norime su tokiais ribojimais kriminalizuoti žemės pirkimą Lietuvoje?“, – klausė E.Gentvilas.

Po diskusijų 79 seimo nariams balsavus už, 8 prieš ir 15 susilaikius buvo priimtas sprendimas siekti žemės ūkio paskirties žemės pardavimą riboti užsienio šalių piliečiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas