Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Seimo Kaimo reikalų komitetas pritarė pluoštinių kanapių įteisinimui

Seimo Kaimo reikalų komitetas (KRK) trečiadienį apsvarstęs pritarė teisės aktų projektams, kuriais būtų įteisintas pluoštinių kanapių auginimas Lietuvoje.
Pareigūnų radiniai
Kanapės / MKT nuotr.

Organizacija „Tėvai prieš narkotikus“, Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija, dvasininkijos atstovai siūlė stabdyti projektų svarstymą, tačiau komiteto nariai siūlymus atmetė argumentuodami, jog įteisinti pluoštines kanapes reikalauja Europos Sąjungos teisė.

Komiteto narys, buvęs žemės ūkio ministras konservatorius Kazys Starkevičius komiteto posėdyje tvirtino, jog pasipriešinimas pluoštinių kanapių įteisinimui kyla dėl nežinojimo.

„Nepadarėme, kad supratimas būtų, kas yra pluoštinės kanapės, kodėl mes to neskiriam ir nenorim skirt. Yra skirtumai tarp šių kanapių ir anų kanapių, pluoštinės yra pramoninės, ir tyrimų įrodyta, kad ten, kur auga pluoštinės kanapės, dešimt kilometrų spindulių neužauginsi narkotinių kanapių, čia yra biologinis ginklas, kuris sunaikina anas (narkotines kanapes – red.) visoj teritorijoj“, – komiteto posėdyje kalbėjo K.Starkevičius.

Už pluoštines kanapes įteisinančius teisės aktų projektus balsavo visi komiteto nariai išskyrus susilaikiusį „tvarkietį“ Vytautą Kamblevičių. Kaimo reikalų komitetas svarstant Pluoštinių kanapių įstatymo projektą ir kitus susijusius teisės aktų projektus buvo paskirtas pagrindiniu. Apsvarsčius pagrindiniame komitete, pataisų paketas galės būti pateiktas svarstyti Seimui.

Nors pluoštinės kanapės Lietuvoje neįteisintos, kai kurie ūkininkai jas jau augina, tačiau už šiuos žemės ūkio naudmenis negali gauti išmokų, o Lietuvai įstatymais draudžiant auginti šias kanapes gresia ES sankcijos.

Vyriausybė siūlymą dėl pluoštinių kanapių įteisinimo Seimui teikė nuo 2007 metų, tačiau parlamente projektai anksčiau pritarimo nesulaukė.

Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) parengtas Pluoštinių kanapių įstatymo projektas apibrėžia, kas yra pluoštinės kanapės, kaip jos galėtų būti auginamos, prižiūrimos, importuojamos ir pan. Tuo pačiu Narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrolės įstatyme siūloma numatyti išimtį pluoštinėms kanapėms, kad šiame teisės akte numatyti draudimai joms negaliotų.

Pagal Vyriausybės teikiamą projektą, pluoštinėmis kanapėmis būtų laikomos kanapinių (Cannabaceae) šeimos sėjamosios kanapės (Cannabissativa L.) rūšies veislių augalai, kurių išdžiovintoje medžiagoje tetrahidrokanabinolio (THC – natūralios psichiką veikiančios medžiagos) yra ne daugiau kaip 0,2 procento.

Siūloma, kad pluoštinių kanapių auginimą prižiūrėtų Valstybinė augalininkystės tarnyba prie ŽŪM. Augintojai galėtų pluoštines kanapes auginti tik atvirame grunte, sėjai privalėtų naudoti tik sertifikuotą sėklą, deklaruoti pasėlius, produkciją laikyti tik deklaruotuose sandėliuose, teikti mėginius THC kiekiui nustatyti.

Lietuva šiuo metu yra vienintelė šalis ES, kur pluoštinių kanapių auginimas oficialiai uždraustas. Šiuo metu Narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrolės įstatymas draudžia šalies teritorijoje auginti opijines aguonas, kanapes bei kokamedžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas