Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimo pirmininko V.Pranckiečio gyvenimo darbas – išskirtiniai saldainiai, garsinantys Lietuvą pasaulyje

Naujasis Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis po interviu 15min studijoje prasitarė, kad savo gyvenimo darbu laiko ne tai, apie ką visi žino. Jis labiausiai didžiuojasi tais metais, kuriuos paskyrė margalapių aktinidijų tyrinėjimui. Aleksandro Stulginskio universitete auginama nedidelė šių ypatingų uogų plantacija. Viena uoga suteikia C vitamino visai dienai. Specialiu būdu šaldytos ir baltu šokoladu aplietos šios uogos virto išskirtiniu saldainiu, kuriuos pardavinėja Šiaulių „Rūtos“ gamykla.
Aktinidijos – C vitamino bomba
Aktinidijos – C vitamino bomba / AB "Rūta" nuotr

Seimo pirmininkas doc. dr. V.Pranckietis, dirbdamas Aleksandro Stulginskio universiteto Agronomijos fakulteto dekanu, daugybę savo jėgų ir laiko skyrė ypatingai uogai – margalapei aktinidijai tirti. Į didžiąją politiką žengęs mokslininkas didžiuojasi, kad pavyko savo tyrinėjimus paversti produktu, kurio trokšta visas pasaulis. V.Pranckietis juokavo, kad saldainiais iš aktinidijų susižavėję kinai norėjo, jog lietuviai juos vežtų konteineriais, bet kad čia nėra kur ir iš ko tiek pagaminti.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./15min studijoje – Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./15min studijoje – Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis

Aktinidija yra Tolimųjų Rytų augalas, kurį A.Stulginskio universiteto mokslininkai „pripratino“ prie mūsų klimato. Šiuo metu universitete yra nedidelė aktinidijų plantacija. Pernai joje buvo surinktas maždaug 400 kilogramų derlius. Šiemet – beveik 700. Uogas skina patys saldainių fabriko „Rūta“ darbuotojai.

Aktinidija – C vitamino bomba. Vienos didelės uogos pakanka patenkinti visos dienos normą. Šio vitamino kiekiu su aktinidija lygiuotis gali tik erškėtuogė. Kitas uogas pagal šią savybę aktinidija lenkia dešimtimis ir šimtais kartų.

VIDEO: Viktoras Pranckietis laidoje „Svajonių sodai“ pasakoja, kaip auginti aktinidijas

Stebuklingąją uogą ASU mokslininkų dėka galima auginti ir Lietuvoje. Tiesa, ūkininkai šios uogos imasi nedrąsiai.

Gal atbaido tai, jog derliaus tais pačiais metais dar nebus? Dabar visas Lietuvos derlius nepatenkina saldainių fabriko poreikių.

Šiaulių saldainių fabrikas „Rūta“ iš aktinidijų gamina dražė. Uogos pirmiausia yra liofilizuojamos – užšaldomos ypač žemoje temperatūroje – iki 80 laipsnių šalčio. Taip jos nepraranda nei tūrio, nei vitaminų, tačiau netenka vandens ir tampa lengvos.

Taip pat aktinidijos naudojamos ir želė saldainių gamyboje. Vienoje pakuotėje galima paskanauti želė saldainių su aktinidijomis, juodaisiais serbentais, sermukšniais, moliūgais ir šaltalankiais.

V.Pranckietis uoliai darbavosi visose šio galutinio produkto kūrimo stadijose – nuo veisimo iki saldainio. Pastaruoju metu jis stengėsi suburti ūkininkus, auginančius ir norinčius auginti aktinidijas.

AB „Rūta“ nuotr./Aktinidijos – C vitamino bomba
AB „Rūta“ nuotr./Aktinidijos – C vitamino bomba

UAB „Rūta“ inovacijų vadovė Rūta Gilaitienė teigia, kad fabrikas kartu su mokslininkais šį saldainį kūrė keletą metų. „Rūtos“ darbuotojai kasmet vyksta į ASU nuimti aktinidijų derliaus.

Firminėje saldainių parduotuvėje sveriamų šių saldainių nėra – tik supakuoti į pakelius. Vieno pakelio kaina – 3 eurai.

„Uoga gana rūgšti, primena mažus kivius, todėl su baltuoju šokoladu ji labiausiai tinka. Liofilizacija – geriausias būdas visoms uogos savybėms išsaugoti. Bendraujame su ūkininkais, skatiname juos. Pasiūla tikrai dar nepatenkina paklausos“, – sakė R.Gilaitienė.

Fabrikas iš ūkininkų uogas superka. Moka apie du eurus už kilogramą. Vadovė tikisi, kad šių stebuklingų uogų Lietuvoje bus išauginama vis daugiau.

Firminėje saldainių parduotuvėje sveriamų šių saldainių nėra – tik supakuoti į pakelius. Vieno pakelio kaina – 3 eurai. Pardavėja teigia, kad šių saldainių dėl riboto kiekio galima įsigyti tik firminėse parduotuvėse. Ir tai ne visada.

Prakandus pirmąjį saldainį, liežuvį užlieja aromatingas rūgštumas. Šokoladas vėliau jį šiek tiek sušvelnina. C vitamino dienos dozė jau suvalgyta? Nebūtinai, dar iš mokyklos pamokų dažnas atsimena, kad C vitamino perdozuoti sunku – perteklius pasišalina. Jei mėgstate agrastus ir kivius, jums šis saldainis tikrai patiks.

AB „Rūta“ nuotr/Aktinidijos – C vitamino bomba
AB „Rūta“ nuotr/Aktinidijos – C vitamino bomba

Liofilizacija – tai technologinis procesas, kurio metu vaisiai ir uogos džiovinami dideliame šaltyje (-80°C), vakuuminėje erdvėje. Liofilizuojant nenaudojamos jokios cheminės medžiagos ar konservantai ir yra išsaugoma beveik 100 proc. produktuose esančių biologiškai vertingų medžiagų. Šis džiovinimo būdas turi dar vieną privalumą – žaliava išlaiko pirminę formą, o jos tekstūra yra specifinė, traški ir puri. Tačiau ji yra dešimt kartų lengvesnė, nes uogoje nelieka vandens.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas