Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šešėlinei augalų apsaugos produktų rinkai teks trauktis – žengiami pirmieji žingsniai

Pavasario pabaigoje visoje Europos Sąjungoje įsigaliojusi nauja direktyva leis veiksmingiau kovoti su aplinkosaugos pažeidimais – už dalį jų grės baudžiamoji atsakomybė. Ši direktyva, kurios reikalavimus Lietuva į nacionalinius teisės aktus privalo perkelti per 24 mėnesius nuo jos įsigaliojimo, pirmą kartą numato ir baudžiamąjį persekiojimą už nelegalių ar falsifikuotų augalų apsaugos produktų naudojimą, prekybą bei importą ar eksportą.
Augalų apsaugos produktas
Augalų apsaugos produktas / Shutterstock nuotr.

Lietuva – tarp nelegalių augalų apsaugos produktų naudotojų „lyderių“

Lietuva kartu su Rumunija, Bulgarija ir dar keliomis valstybėmis pirmauja tarp ES šalių, kuriose nelegalių augalų apsaugos produktų naudojama daugiausia. Asociacijos „CropLife Lietuva“ direktorė Zita Varanavičienė pateikia skaičius, iliustruojančius, kad nelegalių augalų apsaugos produktų rinka Lietuvoje sudaro net 17–23 proc. visos rinkos, kai tuo metu ES vidurkis siekia 10–13 proc.

„Pagal juodosios rinkos mastą esame arčiau Lotynų Amerikos ar Afrikos šalių, kur šešėlis sudaro apie ketvirtadalį visos rinkos“, – sako Z.Varanavičienė.

Atstovų nuotr./Zita Varanavičienė
Atstovų nuotr./Zita Varanavičienė

Nelegali rinka – didžiuliai nuostoliai valstybei ir pavojus sveikatai

Dėl šešėlinės augalų apsaugos produktų rinkos valstybė kasmet praranda daugiau kaip keturias dešimtis milijonų eurų, kurie galėtų būti panaudoti svarbioms sritims finansuoti – švietimui, sveikatos apsaugai, gynybai. Tačiau dar didesnį nerimą kelia pavojus žmonių sveikatai. Nelegalūs augalų apsaugos produktai dažnai būna nekokybiški, jų sudėtis nežinoma, todėl jie gali sukelti rimtų sveikatos problemų.

Be to, jie teršia aplinką, kenkia augalams, gyvūnams ir dirvožemiui. Nelegali rinka taip pat iškreipia konkurenciją ir sukuria nesąžiningas sąlygas tiems ūkininkams, kurie dirba legaliai.

Už nelegalią veiklą – griežtos bausmės

Z.Varanavičienės teigimu, kai visos naujosios direktyvos nuostatos bus perkeltos į Lietuvos Baudžiamąjį kodeksą, už nelegalių augalų apsaugos produktų tiekimą ir naudojimą turėtų grėsti tokia pati baudžiamoji atsakomybė, kaip ir už nelegalių vaistų platinimą. Šiuo metu Lietuvoje už nelegalią prekybą augalų apsaugos produktais skiriamos tik administracinės baudos.

„Lietuva, su beveik mažiausiomis baudomis fiziniams asmenims, teoriškai įmanoma, bet praktiškai netaikoma atsakomybė juridiniams asmenims baudos procentais nuo apyvartos ir netaikydama baudžiamosios atsakomybės, yra sudariusi kone idealias sąlygas nelegalia prekyba pesticidais besiverčiantiems asmenims“, – teigia „CropLife Lietuva“ vadovė.

Atstovų nuotr./Nelegalūs produktai
Atstovų nuotr./Nelegalūs produktai

ES direktyva numato, kad už tokius pažeidimus bus galima skirti ne tik baudas, bet ir laisvės atėmimo bausmes.

Kai kuriose ES šalyse, pavyzdžiui, Lenkijoje, Prancūzijoje už nelegalią prekybą augalų apsaugos produktais jau dabar gresia realios laisvės atėmimo bausmės. Prancūzijoje už tokia nelegalią veiklą gresia net iki septynerių metų kalėjimo.

Pirmieji žingsniai stiprinant kontrolę

Siekiant efektyviau kovoti su nelegalia augalų apsaugos produktų rinka, svarbu ne tik sugriežtinti bausmes, bet ir sustiprinti kontrolę. Seime jau svarstomi Augalų apsaugos įstatymo pakeitimai, kurie suteiktų daugiau galių Valstybinei augalininkystės tarnybai kontroliuoti nelegalius produktus. Tikimasi, kad šie pakeitimai padės efektyviau kovoti su nelegalia rinka ir apsaugoti vartotojus, aplinką ir sąžiningus ūkininkus.

„Tai sveikintinas žingsnis, – sako tvarios augalininkystės principus skleidžiančios asociacijos „CropLife Lietuva“ vadovė Z.Varanavičienė. – Tikimės, kad įstatymo pakeitimai bus priimti dar šios kadencijos Seime, o po to seks kiti nuoseklūs ES direktyvą iki galo įgyvendinantys žingsniai, įskaitant ir Baudžiamojo kodekso pakeitimus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas