Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šilutės rajone nebeliko vietos karvėms, nors aplink pilna „sofos ūkininkams“ priklausančių, bet nedirbamų ir net nešienaujamų laukų

Šilutės rajono ūkininkai priversti išparduoti gyvulius – trūksta žemės, kur būtų galima ganyti galvijus. Tuo tarpu aplink pilna nedirbamų ir net nešienaujamų laukų, kuriuose neleidžiama ganyti karvių. Tuo skundžiasi Sakūčiuose ūkininkaujantis Evaldas Vitkus, kuris laiko 60 karvių.
Karvė
Karvė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

E.Vitkus turi 18 nuosavų hektarų žemės ir yra priverstas nuomotis žemės iš kitų savininkų. „Išsinuomoti iš valstybės negalime. Sako, kad žemės tiesiog nėra – aplink pilna tuščių laukų, vieni net nešienaujami, esą kažkokius paukščiukus saugo“, – piktinosi ūkininkas. 

Karves teks laikyti ant asfalto?

Jis baiminasi, kad jei negaus išsinuomoti žemės, bus priverstas karves laikyti ant asfalto. „Mano sūnus norėtų ūkininkauti. Bet, kaip išgyventi, kai tos žemės neduoda?“ – klausė šilutiškis. 

Vietos ūkininkai iš Sakūčių, Lapalių piktinosi, jog didžiuliai plotai valdomi stambių žemvaldžių, kurie gauna išmokas iš Nacionalinės mokėjimo agentūros. 

Kai kuriems užkliuvo, kad dalis pievų – net nešienaujamos, visą vasarą čia vešėjo peraugusi žolė. Traktorius į laukus įvažiavo tik rugpjūčio pabaigoje – susmulkinti ražienų. 

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Galvijus auginantys ūkininkai piktinosi, kad dalis laukų nebuvo aienaujami visą vasarą.
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Galvijus auginantys ūkininkai piktinosi, kad dalis laukų nebuvo šienaujami visą vasarą.

„Visi ūkininkai čia vargsta – pievų ganiavai negauna, geriau tušti laukai ar keli saugomi paukšteliai. Neleidžia žmonėms dirbti ir užsidirbti“, – piktinosi viena ūkininkė, primygtinai prašiusi neviešinti vardo. 

Problemą pripažino ir Kintų seniūnas Antanas Kližentis. Įpykę vietos ūkininkai ne kartą kreipėsi į seniūną. „Yra tų piktumų, tačiau mes nieko pakeisti negalime – esame žemiausia grandis“, – apgailestavo pašnekovas. 

Visi ūkininkai čia vargsta – pievų ganiavai negauna, geriau tušti laukai ar keli saugomi paukšteliai. Neleidžia žmonėms dirbti ir užsidirbti.

Užvaldė „sofos“ ūkininkai

„Žemės kiekis yra baigtinis, visiems ne visada užtenka. Šioje vietoje tikrai jaučiamas didesnis poreikis“, – pripažino Šilutės rajono žemėtvarkos skyriaus vadovas Artūras Juočas. 

Anot jo, būtų neteisinga išskirti ūkininkus į tuos, kurie augina gyvulius, ir tuos, kurie tik augina pievas, t.y. produkciją – šieną. 

„Tai taip vadinami „sofos“ ūkininkai. Beje, jei jie netvarko žemės, nešienauja jos, sutartis gali būti nutraukiama“, – teigė pašnekovas. 

Jis neslėpė – yra išaiškėję atvejų Šilutės apylinkėse, kai iš valstybės išsinuomota žemė buvo palikta likimo valiai ir netvarkoma. „Tačiau problemų yra ir su paveldėtomis privačiomis žemėmis, kai kurios net krūmynais apėjusios“ – pasakojo A.Juočas.  

Pusė skundų pasitvirtina

Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) darbuotojai 15min.lt patvirtino, jog jau yra gauta pranešimų „Pasitikėjimo linija“. „Norėčiau atkreipti dėmesį, kad visi pranešimai, gaunami „Pasitikėjimo linija“, yra kruopščiai ištiriami. Taip pat atliekamos patikros vietoje, jei pranešime pateikti duomenys leidžia identifikuoti galimą pažeidėją ar pažeidimo vietą“, – teigė Donata Macevičienė, NMA Komunikacijos skyriaus Viešųjų ryšių poskyrio vyriausioji specialistė. 

Anot jos, pasitvirtina beveik pusė visų gautų pranešimų. 

Sankcijos dydis priklauso nuo pažeidimo masto, žemės ploto. Iš viso šiais metais Šilutės rajono ūkininkų pateiktose paraiškose nustatyti 945 neatitikimai, iš kurių daugiausia nustatyta virš deklaravimo atvejų, t.y. deklaruota daugiau žemės ploto, nei jos realiai yra. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas