Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šįmet lietuviškų obuolių nepristigsime

Pavasarį kalbėję apie būsimą rekordinį obuolių derlių rudenį sodininkai pritilo – permainingos oro sąlygos sutrukdė antrus metus iš eilės džiaugtis nuo vaisių svyrančiomis obelimis. Tačiau sodininkai nesiskundžia ir tikina, kad lietuviškų obuolių užteks visiems, kurie jų nori.
Obuoliai
Obuoliai / Fotolia nuotr.

Iki Kalėdų nepirks

„Šįmet obuoliai mažesni nei pernai, jų ir mažiau, bet kai būna per daug, irgi negerai – tada jie smulkūs, pervargsta medžiai, daugiau reikia mokėti skinantiems darbininkams“, – sako Dzūkijoje obuolius auginanti „Luksnėnų sodų“ ūkio direktorė Elena Žilinskienė.

Moteris didžiąją dalį užaugintų obuolių parduoda didiesiems Lietuvos prekybos tinklams, dalį tiesiai iš sodų nuskintų obuolių nusiperka žmonės.

Pagal ES kokybinius reikalavimus, alyviniai obuoliai negali būti tiekiami į prekybą, jie yra per minkšti.

Pasak sodininkės, šįmet desertinių obuolių supirkimo kainos tokios pat, kaip ir pernai – iš ūkininkų obuoliai superkami už 1,2 – 1,4 lito, o nukritusių obuolių kainos siekia maždaug 25 centus už kilogramą. Panašiai kaip ir pernai šįmet obuoliai kainuoja prekybos centruose.

E.Žilinskienė jau nuskynė apie pusę viso obuolių derliaus. Ji, kaip ir dauguma didžiųjų obuolių augintojų, daugiausiai turi gloster, ligol ir lobo veislės obuolių.

Pasvalio rajone obuolius auginantis Arvydas Paškevičius skelbia didesnes obuolių supirkimo kainas – esą kritusius obuolius ūkininkas parduoda po 40 centų už kilogramą.

„Dabar obuolių neparduodame, visi kaimuose turi tėvų ar senelių, kurie augina obuolius. Iki Kalėdų visi valgys savo obuolius, – sako jis. – Todėl derlių vežame į saugyklas ir parduosime po Naujųjų metų. Tada jų kaina bus didesnė.“

Kainas diktuoja lenkai

Kai kuriuose ūkiuose dėl krušų obuolių derlius buvo mažesnis nei vidutinis, tačiau Lietuvos verslinių sodų asociacijos vadovas Darius Kviklys sako, kad krušos pakenkė tik nedidelei daliai Lietuvos obuolių ūkių.

„Iš pradžių tikėjomės, kad bus rekordinis derlius. Obelys žydėjo gausiai, bet sąlygos žydėjimo metu buvo nepalankios: prieš žydėjimą buvo šalta, o paskiau staigiai atšilo. Bet saugyklų talpos, kaip ir kasmet, šįmet bus užpildytos žieminiais obuoliais. Lietuviškų obuolių tikrai nepritrūksime“, – ramino jis.

Lietuvoje užauginama apie trečdalis visų Lietuvos rinkai reikalingų obuolių, kita dalis importuojama iš Lenkijos. Nuo kainų kaimyninėje Lenkijoje tiesiogiai priklauso ir obuolių kainos Lietuvoje.

D.Kviklio teigimu, lietuviški obuoliai yra apie 10–15 proc. brangesni nei lenkiški, nes iš Lenkijos jie atgabenami prastesnės kokybės – lenkai geresnius obuolius eksportuoja į kitas šalis arba pasilieka sau. Be to, esą lenkiški obuoliai mažiau natūralūs nei lietuviški.

Tik nedidelę dalį – keletą procentų desertinių obuolių Lietuvos obuolių augintojai išveža į kaimynines šalis.

Dabar per penkerius metus pavyksta užveisti tiek obuolių, kiek anksčiau pavykdavo per vienerius.

Kur dingo alyviniai obuoliai?

D.Kviklys sako, kad lietuviškų obuolių paklausa kasmet auga ir obuolių augintojai nespėja patenkinti visų norinčiųjų poreikių.

Pasak jo, obuolių auginimas reikalauja didelių investicijų ir obelys derlių duoda tik po kurio laiko, o nuo įstojimo į Europos Sąjungą (ES) obuolių augintojai nebegauna dotacijų, todėl dabar per penkerius metus pavyksta užveisti tiek obuolių, kiek anksčiau pavykdavo per vienerius.

A.Paškevičius prisimena, kad nuo įstojimo į ES beveik visi pamiršo ir alyvinius obuolius: „Pagal ES kokybinius reikalavimus, alyviniai obuoliai negali būti tiekiami į prekybą, nes jie yra per minkšti. Ir pirkėjas nebe tas, kuris pirktų alyvinius obuolius. Čia nostalgiškas močiučių obuolys, jaunimas jo nebepirks.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas