Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Javų derlius Lietuvoje – puikus ir šįmet, bet grūdų supirkimo kainos – mažesnės nei pernai

Kaitinant rugpjūčio saulei ūkininkai sunkiai dirba – šią savaitę jie baigia nuimti kviečius ir imasi miežių. Javų derlius, kaip ir tikėtasi, šįmet itin geras, vos mažesnis už pernai metų rekordinį. Prastesnė žinia ūkininkams yra kritusios grūdų kainos. Tačiau jų sumažėjimo pirkėjai greičiausiai nepajus – duonos gaminių pigimas nežadamas.
Nuimamas grūdų derlius
Nuimamas grūdų derlius / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Derlius geras, tik kaina...

„Oro sąlygos geros, rugiai neišguldyti, sąlygos javapjūtei idealios. Derlius mano ūkyje gal net ir geresnis nei pernai“, – džiaugiasi ūkininkas.

„Oro sąlygos geros, rugiai neišguldyti, sąlygos javapjūtei idealios. Derlius mano ūkyje gal net ir geresnis nei pernai“, – džiaugiasi Biržų rajono ūkininkas Audrius Balčiūnas. Jis augina apie 65 hektarus kviečių ir apie 70 hektarų miežių, o derlingumas ūkyje – apie 7 tonos kviečių iš hektaro.

Geros ūkininko prognozės ir dėl miežių, kuriuos netrukus ketina nuimti.

„Vizualiai laukai gerai atrodo. Manau, kad derlius bus geras, nebent lietus išguldytų miežius“, – sako jis ir priduria, kad kol kas labiausiai nerimą ūkininkams kelia kritusi javų kaina, o ypač vasarinių rapsų, kurių nuėmimas dar laukia.

Kėdainių rajono ūkininkas Algimantas Kižauskas, auginantis apie 250 hektarų kviečių, sako, kad jo ūkyje derlingumas mažesnis nei pernai – pernai gauta apie 7,5 tonos iš hektaro, o šįmet – 7 tonos.

„Pas mus visi grūdai ekstra klasės, kitokių neturime. Oras nuimant kviečius buvo geras, belieka tikėtis, kad jis bus geras nuimant miežius ir vasarinius rapsus“, – sako A.Kižauskas.

Sausros nebus – nebus ir kainų šuolio

Panašūs derliai pas ūkininkus ir kitose derlingiausiose Lietuvos žemėse – Pasvalyje, Vilkaviškyje. Tačiau prikulti po 7 tonas iš hektaro pavyksta ne visiems – tiek pasiekia tik stambiausieji, o kitur ūkiai smulkūs, derlingumas gerokai mažesnis. Žemės ūkio ministerijos derliaus kviečių prognozė šiems metams – apie 4,1 tonos iš hektaro.

Lietuvos grūdų augintojų asociacijos pirmininkas Romas Majauskas sako, kad šįmet Lietuvoje iš hektaro prikuliama apie 800 kilogramų grūdų mažiau nei pernai. Nebloga ir grūdų kokybė.

„Daugiausia yra antrosios klasės maistinių grūdų, yra ir ekstra kokybės kviečių. Kai kuriuose kviečiuose trūksta glitimo, jei jo būtų daugiau, jie būtų ekstra klasės“, – kalba R.Majauskas.

Tačiau derlius geras ne tik Lietuvoje, bet ir didžiosiose grūdus auginančiose rinkose – Rusijoje, Ukrainoje, JAV ir Vakarų Europos šalyse. Jungtinių tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija prognozavo, kad šių metų grūdų derlius pasaulyje turėtų būti rekordinis. Taigi didėjant pasiūlai, sumažėjo grūdų supirkimo kaina.

Pasak R.Majausko, šįmet grūdų kainai daug įtakos turėjo ir itin geras kukurūzų derlius JAV. Pernai JAV ištiko sausra ir kukurūzų, kuriuos daugiausia naudoja gyvulių pašarams, užauginta labai mažai, todėl vietoje jų buvo naudojami kviečiai ir jų kaina kilo. Šįmet kukurūzų JAV užtektinai, todėl kviečių pirkti nereikės.

Duona nepigs

„Bet duonos kainos sumažėjimo greičiausiai nepamatysime“, – sako A.Gapšys

Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto Produktų rinkotyros skyriaus vedėjas Albertas Gapšys sako, kad šįmet kviečių kaina, lyginant su pernai metais, yra apie 15 proc. mažesnė. Esą pastaruoju metu aukščiausios klasės maistinių grūdų kaina biržose šiek tiek pakilo. Dabar ji siekia 680–700 litų.

Tačiau neturėtume tikėtis, kad duonos kaina, esant mažesnėms grūdų kainoms, sumažės.

„Duonos savikainoje žemdirbio dalis sudaro apie 10–15 proc. visos kainos. Jei grūdų kaina kris 15 proc., duonos kaina galėtų sumažėti tik 2 ar 3 proc., – sako A.Gapšys. – Bet duonos kainos sumažėjimo greičiausiai nepamatysime, nes yra kitų veiksnių, kurie kainoms turi didesnės įtakos. Pavyzdžiui, brangstantys degalai.“

Pasak pašnekovo, dauguma žemdirbių dabar kviečių neparduoda, o veža į sandėlius ir ketina luktelėti, kol kainos pakils: „Kai supirkėjai pamatys, kad prekyba iš lauko pas supirkėją visiškai pranyks, kainos stabilizuosis. Dabar jos yra daugiau spontaniškos.“

Žemės ūkio ministerija prognozuoja, kad šįmet kviečių derlius sieks 2,7 mln. tonų, jų derlingumas – 4,1 tonos iš hektaro. Pernai derlingumas buvo 4,7 tonos iš hektaro. Tačiau šįmet kviečių šiek tiek daugiau – 6 proc. padidėjo pasėliai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas