Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Stambiame kiaulių ūkyje Lenkijoje – afrikinio kiaulių maro protrūkis

Lenkijos kompetentinga institucija pranešė apie afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkį kiaulių fermoje. Tai jau 9 AKM atvejis šiais metais, birželio mėnesį Palenkės vaivadijoje buvo užregistruoti 8 šios ligos protrūkiai smulkiuose kiaulių laikymo ūkiuose, dėl kurių buvo nugaišintos 57 kiaulės, praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
Kiaulės
Kiaulės / 123rf.com nuotr.

Ištyrus mėginius laboratorijoje, AKM diagnozė patvirtinta Sobiburo kaime (Vlodavos savivaldybė, Liublino vaivadija) esančiame ūkyje, kuriame buvo auginama daugiau kaip 1,9 tūkst. kiaulių.

Visos šiame ūkyje esančios kiaulės bus sunaikintos, ūkis išdezinfekuotas. Lenkijos veterinarijos specialistai atlieka epizootinį tyrimą dėl AKM viruso patekimo į ūkį.

„AKM židiniai ūkiuose dažniausiai nustatomi tose teritorijose, kuriose randama ar sumedžiojama šia liga užsikrėtusių šernų. Nors Sobiburo kaimas priskirtas rizikos zonai (I zona, kurioje gyvų kiaulių prekybai ir eksportui netaikomi apribojimai, tik atliekama nuolatinė kiaulių laikymo vietų kontrolė ir stebėsena), iki šiol jo apylinkėse nebuvo nustatyta nė vieno AKM atvejo nei ūkiuose, nei laukinėje faunoje. Pagrindinė visų specialistų įvardijama viruso patekimo į ūkius priežastis – biologinio saugumo reikalavimų nepaisymas.

Todėl kiaulių augintojai, net ir auginantys vieną ar dvi savo reikmėms, privalo griežtai laikytis šių reikalavimų. Veterinarijos specialistai ir ūkius tikrinantys inspektoriai nuolat primena ūkininkams apie biologinio saugumo priemonių svarbą“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis.

M.Masiulio teigimu, kilus įtarimui, kad laikomos kiaulės serga, ir kol bus nustatyta liga ir jos priežastys, sergančias kiaules būtina atskirti nuo sveikųjų. Be to, privalu nedelsiant kreiptis į vietos privatų veterinarijos gydytoją arba teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistus.

Taip pat galima pranešti ir visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas