Supirkėjai: sausra ir voveraičių stygius didins jų kainą

Rytinę ir centrinę Europą alinanti sausra verčia trauktis Lietuvos grybų perdirbėjų verslą. Kai kurie grybų perdirbėjai svarsto pustuščius šaldytuvus išnuomoti ir įspėja, kad voveraitės šiemet bus kaip niekada brangios.
Voveraitės
Voveraitės / Vida Press nuotr.

Šią vasarą trūkstant voveraičių netektas pajamas iš dalies kompensuoja ir šaldytuvus užpildo vaisiai ir daržovės.

10 įmonių vienijančios Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos vadovas Virginijus Varanavičius sako, kad kol kas voveraičių nėra nei Lietuvoje, nei kitose valstybėse, iš kurių grybų perdirbėjai jas paprastai atsiveža.

„Tokie metai buvo jau seniai. Jau 30 metų dirbu šiame versle, bet nepamenu, kad kilogramas supirktuvėse kainuotų 8 eurus, liepos vidury – velniškai daug. Apskritai Lietuvoje yra ribotas kiekis (grybų – BNS), bet kad ir Europoje produkcijos nėra. Ankstesniais metais atsiveždavome iš kaimyninių Rytų Europos šalių: Ukrainos, Rusijos, Baltarusijos, dabar ir ten absoliuti nykuma. Sausa. (...) Negalima atsivežti nė kilogramo“, – BNS pasakojo V.Varanavičius.

Pasak jo, Serbijoje, Bulgarijoje, Rumunijoje grybų sezonas jau baigiasi, ten Lietuvos verslininkai nupirko kelias ar keliolika tonų, tačiau verslui „jokios rolės neturi“. V.Varanavičius pabrėžė, kad grybų perdirbimo versle tapo sunku konkuruoti su lenkais.

„Jie perdirba ir miško grybus bei uogas, ir patys augina daug. (...) Konkuruoti su jais pakankamai sunku ir su kainomis, ir su produkcijos kiekiu“, – pasakojo grybų perdirbėjų atstovas.

Įmonės „Tandemus“ direktorė Raida Budrikienė sako, kad voveraičių atsiveža iš Rusijos ir Baltarusijos – iš pastarosios dėl politinės situacijos voveraičių tiekimas neturėtų būti sutrikęs.

„To kiekio patys jie paprastai nesuvalgo. Perteklius paprastai būna didelis. Valiutą gauna. Jie eksporto nedraudžia“, – tikino verslininkė.

Nuo 2008 metų veikiančios įmonės „Dariles“, kuri Lietuvoje grybų nesuperka, o tik atsiveža iš Rytų, apdoroja ir eksportuoja arba tiekia kitoms įmonėms perdirbti, direktorė Greta Juškevičienė irgi sakė politinės situacijos pasekmių grybų versle nejaučianti.

„Kol kas Baltarusijos tiekėjai dar nieko nesiūlo, nes voveraičių nėra, išdžiūvę. Rusijoje voveraičių sezonas vėlavo 10–12 dienų. Mažiau importavome, mažiau ir eksportuosime. Norime, kad ir ten prasidėtų lietūs ir pradėtų augti voveraitės“, – BNS tvirtino ji.

V.Varanavičius prognozuoja, kad jeigu sausra tęsis, voveraitės brangs.

„Laisvai gali pasiekti 10 eurų (kilogramo kaina supirktuvėse – BNS)“, – įspėjo V.Varanavičius.

Asociacijos vadovas prognozuoja, kad dėl voveraičių stygiaus įmonės gali netekti maždaug pusės pajamų: „Bent jau 50 proc. tai tikrai“.

Jis pabrėžė, kad dar nuo praėjusių metų šaldytuvuose guli pernykštė produkcija – dėl koronaviruso buvo uždarytas pasaulio maitinimo sektorius ir voveraičių nepavyko parduoti.

„Gal jau laikas išnuomoti šaldytuvus kažkam? Iki šiol nedrįsom nuomoti, vis galvojom gal dar reikės. (...) Duosim skelbimus, gal atsiras kas nors. Yra mėsininkų, žuvininkų, vaisininkų“, – svarstė jis.

„Tandemus“ direktorė mano, kad dėl voveraičių stygiaus jos greičiausiai visos bus išparduotos šviežios, nebeužteks džiovinimui ir šaldymui.

„Pagal dabartinę situaciją, jeigu bus taip ir toliau, galime šaldytų produktų neturėti, nes nebus ką šaldyti“, – teigė R.Budrikienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų