Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Trys Baltijos šalys ir Lenkija kritikuoja ES žemės ūkio reformą

Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos žemės ūkio ministrai sukritikavo Europos Komisijos (EK) pasiūlymus dėl Bendros žemės ūkio politikos (BŽŪP) reformos. Šalių atstovai ketvirtadienį Augustave, Lenkijoje, paragino visoms valstybėms narėms nustatyti sąžiningas ir solidarias taisykles.
Kombainas
Kombainas / Agriavis.com nuotr.

Lietuvos ministras Kazys Starkevičius ir jo Latvijos kolegė Laimdota Straujuma sukritikavo pernelyg didelius tiesioginių išmokų jų šalyse ir kai kuriose kitose ES valstybėse, kaip antai, Graikijoje, skirtumus. Lietuvoje ir Latvijoje išmokos siekia 140 eurų hektarui, o Graikijoje – 500 eurų.

Lenkijos ministras Marekas Sawickis spaudos konferencijoje pareiškė, kad Komisijos pasiūlymai dėl BŽŪP „vargu ar yra reformuojamieji ir yra neryžtingi“. Jo teigimu, pasiūlymais nėra šalinami dideli tiesioginių išmokų ūkininkams lygių skirtumai atskirose šalyse. Be to, įgyvendinus siūlomą reformą, procedūros nebus supaprastintos, o biurokratijos mastas padidės, įspėjo ministras.

Susitikime aptarti pagrindiniai siūlomos BŽŪP reformos aspektai – tiesioginių išmokų tvarkos pakeitimai po 2013 metų, kaimo vietovių plėtra ir žemės ūkio rinkų organizavimas iki 2020 metų.

Ministrai taip pat pasisakė prieš Komisijos pasiūlymus dėl vadinamojo ekologiškumo didinimo (angl. „greening“) – žemės ūkio gamybai naudojamo ploto sumažinimo 7 procentais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas