Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tvaraus ūkio pavyzdys Meškučiuose: modernios technologijos ir pagarba gamtai

Meškučiuose, Marijampolės rajone, įsikūręs Dalios Pielikienės ūkis – puikus pavyzdys, kaip šiuolaikinės technologijos ir tvarus požiūris gali būti sėkmingai derinami žemdirbystėje. Taigi susipažinkime su šiuo pažangiu ūkiu, jo šeimininkais ir jų darbo principais. Sužinosime, kaip jiems pavyksta derinti efektyvumą ir gamtosaugą, kokius iššūkius tenka įveikti ir kokios modernios technologijos padeda pasiekti geriausių rezultatų.
Ūkininkavimas
Ūkininkavimas / Shutterstock nuotr.

Tvarumas – daugiau nei populiarus žodis

„Tvarus ūkis – tai ne tik populiari ekonominė ir gamtosauginė frazė, – aiškina Dalia Pielikienė. – Tai realus ūkis, kuris efektyviai išnaudoja vietinius išteklius, kuria ekonominę naudą, darbo vietas ir, žinoma, augina maistą.“

Prieš 25 metus įkurtas ūkis šiandien yra vidutinio dydžio augalininkystės ūkis, kuriame auginami įvairios kultūros – kviečiai, rapsai, žirniai, pupelės. Dalia, ne vienus metus savarankiškai vadovavusi ūkiui, dabar džiaugiasi galėdama dirbti kartu su mokslus baigusiu sūnumi Mantu.

Technologijos – ūkininko pagalbininkės

Mantas, kaip ir mama, tiki tvaraus ūkininkavimo principais. Tačiau jis taip pat aktyviai diegia ir moderniausias technologijas, kurios padeda didinti efektyvumą ir tausoti aplinką.

„Šiandien jau nieko nenustebinsi tuo, kad traktoriaus ir kombaino nereikia pačiam vairuoti, – pasakoja Mantas. – Traktorius gali pats apsisukti lauko gale, o sėjamosios ir barstytuvai sėklas ir trąšas beria tik ten, kur reikia.“

Tokios technologijos leidžia ne tik sutaupyti laiko ir degalų, bet ir tiksliai paskirstyti trąšas, išvengiant perteklinio jų naudojimo ir neigiamo poveikio aplinkai.

Dirvožemio saugojimas – pagrindinis prioritetas

Dirvožemio saugojimas – vienas iš svarbiausių tvaraus ūkininkavimo aspektų. Šiame ūkyje nenaudojamas plūgas, siekiant išvengti dirvožemio erozijos.

„Mes tausojame dirvožemį ir saugome jame susikaupusią drėgmę, – aiškina Dalia. – Todėl vietoj plūgo naudojame skutiką ir kultivatorių.“

Reguliariai atliekami dirvožemio tyrimai, kurie padeda tiksliai nustatyti trąšų poreikį ir išvengti perteklinio jų naudojimo. Tausojant dirbamą žemę, taikoma sėjomaina ir auginami tarpiniai pasėliai, kurie vėliau tampa natūralia trąša. „Tarpiniai pasėliai papildo dirvožemį humusu“, – sako Dalia.

Ir tvarus ūkininkavimas neapsaugotas nuo iššūkių

Žinoma, ūkininkavimas neįsivaizduojamas be iššūkių. Ir tai ne vien orų siurprizai. Dalia pasakoja apie įvairias ligas ir kenkėjus, kurie kelia grėsmę derliui. Anksčiau daug problemų keldavo paslėptastraubliai – maži vabaliukai, kurių lervos graužia rapsų stiebus, dėl ko augalai nusilpsta, o derlius sumenksta. „O šiemetiniams rapsams nemažai žalos pridarė pjūkleliai, šliužai ir spragiai,– pasakoja Dalia, – tam įtakos turėjo įtakos ir karšti orai.“

Ūkininkai kovoja su kenkėjais ir augalų ligomis naudodami insekticidus ir fungicidus, tačiau tai reikalauja nuolatinio dėmesio ir pastangų. „Labai akylam reikia būti, stebėti kiekvieną ligos pasireiškimą ir užbėgti joms už akių, kad augalas užaugtų stiprus ir sveikas“, – sako Dalia.

Kombainas – „ofisas ant ratų“

Mantas didžiuojasi šiuolaikine ūkio technika, ypač moderniais kombainais. „Kombainas – tai tikras „ofisas ant ratų“, – juokiasi jis, aprodydamas kombainą su kondicionieriumi, šaldytuvu ir automatinio vairavimo funkcija. – Iš čia galiu ne tik kulti, bet ir dirbti telefonu ar net valdyti kitą kartu dirbančią techniką, pavyzdžiui, traktorių.“

Šiuolaikiniai kombainai turi ir daugybę kitų pažangių funkcijų, tokių kaip derlingumo žemėlapiai, vaizdo kameros ar automatinis bunkerio ištuštinimas. „Stengiamės pilti grūdus nesustodami – tai sutaupo laiko, esame įpratę dirbti efektyviai“, – aiškina Mantas.

Tvarus ūkininkavimas – ateities kelias

Meškučiuose vystomas ūkis – tai įrodymas, kad šiuolaikinė žemdirbystė gali būti ne tik efektyvi, bet ir draugiška gamtai.

Dalia ir Mantas tiki, kad tvarus ūkininkavimas – tai vienintelis teisingas kelias. Jie didžiuojasi galėdami užauginti sveiką ir kokybišką maistą, tausoti aplinką ir kurti darbo vietas savame krašte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas