Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tvarus ūkis – geras kaimynas

Šiuolaikiniame žemės ūkyje tinkamas mėšlo tvarkymas yra ir ekologinė būtinybė, ir išmintinga ekonominė strategija. Tai kompleksinė užduotis, apimanti ne tik aplinkos apsaugą, bet ir ūkio pelningumo didinimą. Šiandien kalbėsime apie tai, kaip modernios biotechnologijos gali padėti ūkininkams pasiekti šiuos tikslus.
Traktorius
Traktorius / Shutterstock nuotr.

Aplinkosaugos iššūkiai ir ekonominės galimybės

Netinkamai tvarkomas mėšlas gali sukelti rimtų aplinkosauginių problemų. Nitratai ir fosfatai iš mėšlo gali užteršti vandens telkinius, sukelti vandens žydėjimą ir pakenkti vandens gyvūnijai. Amoniako dujos iš mėšlo gali prisidėti prie oro taršos ir neigiamai paveikti žmonių sveikatą. Be to, mėšlas yra šiltnamio efektą sukeliančių dujų, tokių kaip metanas, šaltinis.

Lietuvoje ir Europos Sąjungoje galioja griežti aplinkosauginiai reikalavimai mėšlo tvarkymui ir naudojimui. Ūkininkai privalo laikytis šių reikalavimų, kad būtų išvengta aplinkos taršos ir galimų sankcijų.

Kita vertus, tinkamai tvarkomas mėšlas gali tapti vertingu ūkio ištekliumi. Jis yra natūrali trąša, galinti sumažinti išlaidas mineralinėms trąšoms. Mėšlas taip pat gerina dirvožemio struktūrą, didina jo derlingumą ir padeda išlaikyti drėgmę, be to, iš mėšlo galima gaminti biodujas – atsinaujinančios energijos šaltinį.

Shutterstock nuotr./Mėšlas
Shutterstock nuotr./Mėšlas

Biotechnologijų sprendimai

Šiuolaikinės biotechnologijos siūlo inovatyvius sprendimus efektyviam mėšlo tvarkymui. Lietuvos biotechnologijų įmonė „Nando“ yra sukūrusi produktus, kurie padeda ūkininkams spręsti mėšlo tvarkymo iššūkius ir išnaudoti jo potencialą.

Mėšlo tvarkymui skirtas produktas „NN Farmodor C“ atlieka amoniako ir sieros junginių oksidaciją, skatina mėšlo kietosios frakcijos skaidymą, vykdo organinės medžiagos mineralizaciją, slopina patogeninių bakterijų augimą ir vykdo nemalonių kvapų absorbciją.

„CC Addoxy“, deguonį atpalaiduojantis produktas, skirtas aerobiniams procesams ir cheminiams virsmams, kur būtinas deguonis. Jis tinkamas mėšlo, srutų, dirbtinių vandens telkinių, nuotekų aeracijai. Pakelia ištirpusio deguonies lygį, palaiko aerobinių bakterijų gyvybinę ir funkcinę veiklą, slopina anaerobinių bakterijų augimą, mažina amoniako, anglies dioksido ir vandenilio sulfido emisijas, dalyvauja amoniako ir vandenilio sulfido oksidacijos procesuose, aeruoja dirbtinius vandens telkinius ir pakelia pH lygį.

Šie produktai gali būti naudojami tiek komplekse, tiek atskirai, priklausomai nuo ūkio poreikių. Pavyzdžiui, „CC Addoxy“ gali būti naudojamas siekiant išvengti plutos susidarymo rezervuaruose, o tai ne tik užkerta kelią bakterijų dauginimuisi, bet ir palengvina mėšlo išsiurbimą.

Eksperto įžvalgos

Respublikinio veterinarijos aprūpinimo centro produktų grupės vadybininkas, veterinarijos gydytojas Povilas Krylovas pabrėžia tvaraus ūkio svarbą ne tik patiems ūkininkams, bet ir aplinkinėms bendruomenėms.

„Šiuolaikinė tendencija – žmonės neretai keliasi už miesto, ten perka sklypus, statosi namus. Tačiau atsitinka, kad netoliese gali būti ūkiai, nuo kurių sklinda nemalonūs aštrūs kvapai. Ir tokie ūkiai yra tarsi rakštis visai aplinkai, visai ekosistemai“, – pastebėjo P.Krylovas.

Pasak jo, tvarumas apima ne tik aplinkos apsaugą, bet ir ekonominį tvarumą bei bendruomenės gerovę.

„Reikia atsižvelgti ir į aplinkinių interesus, nekelti jiems diskomforto, nereikalingų įtampų, tai gali skaidyti bendruomenes“, – teigė veterinarijos gydytojas.

Jis taip pat pabrėžė gyvulių higienos, kuri priklauso ir nuo tinkamo mėšlo apdorojimo, svarbą: „Tvarto higiena – tai mažesnės išlaidos veterinarams ir vaistams, saugesnė aplinka gyvuliams ir ūkio operatoriams, o sveiki gyvuliai – didesnis ūkio produktyvumas“.

Pasak P.Krylovo, „Nando“ produktai gerina mikroklimatą, mažina kvapus, leidžia naudoti žymiai mažiau įprastinių trąšų ir sutaupyti.

„Taip tu ne tik sumažini nemalonius kvapus savo ūkyje, slopini patogeninių bakterijų augimą, bet, kai išveži tokią biologiniais produktais praturtintą ir leidžiančią azotą ir kitas naudingas medžiagas užrakinti trąšą į laukus, tai augalai vegetacijai panaudoja tavo paties ūkyje sukauptą azotą, fosforą, kalį ir kitas geresnei vegetacijai būtinas medžiagas“, – visokeriopą naudą įžvelgė ekspertas.

Tinkamas mėšlo tvarkymas yra esminis tvaraus ir pelningo žemės ūkio elementas. Jis padeda apsaugoti aplinką, taupyti išteklius, didinti ūkių produktyvumą ir prisidėti prie kovos su klimato kaita. Biotechnologijos, tokios kaip „Nando“ produktai, gali būti vertingi įrankiai ūkininkams, siekiantiems efektyviai tvarkyti mėšlą ir kurti tvaresnę ateitį. Tvarus ūkis yra ne tik geras, bet ir sėkmingas kaimynas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas