Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ūkininkų atstovas: reikalavimas dėl negamybinių plotų mažina šalies konkurencingumą

Norintys gauti didesnes tiesiogines išmokas ūkininkai turi 5 proc. deklaruotos ariamos žemės skirti negamybinei veiklai – kai kurie ūkininkai teigia, kad tai mažina jų konkurencingumą, tuo metu žemės ūkio viceministras sako, kad šis reikalavimas bus lankstesnis kitąmet.
Žemės ūkis
Žemės ūkis / 123RF.com nuotr.

Ūkininkų atstovas Audrius Vanagas teigia, kad didžiausia problema deklaruojant pasėlius kyla dėl negamybinių plotų ekoschemose. Anot jo, Lietuva vienintelė iš Europos Sąjungos šalių taiko 5 proc. reikalavimą.

„Kiekviena šalis yra įsipareigojusi 4 proc. negamybinių plotų palikti ir plius1 proc. ekoschemose. Yra remiamos veiklos, kaip kalkinimas, mineralinių trąšų tikslus tręšimas, o mes esame įsirašę, kad norint dalyvauti ekoschemose, būtinai reikia 5 procentus. Taip mažinama konkurencija tarp kaimyninių šalių“, – Seimo Kaimo reikalų komitete trečiadienį teigė A.Vanagas.

Pasak jo, visų ES šalių ūkininkai norėdami gauti tiesioginę bazinę išmoką už pasėlius privalo ne gamybai skirti 4 proc. ariamos žemės, o dar 1 proc. privalo skirti, jei nori dalyvauti ekoschemose ir taip gauti didesnę nei bazinę išmoką.

Šiemet dėl karo Ukrainoje atidėtas reikalavimas ir norint gauti bazinę išmoką ne gamybai 4 proc. palikti nereikia, tačiau reikia palikti 1 proc., jei norima dalyvauti ekoschemose. Tuo metu Lietuvoje būtina palikti 5 procentus.

Anot A.Vanago, ministerija turi sugalvoti, kaip supaprastinti šią situaciją.

„Šiemet negamybiniams plotams turime griežtesnius reikalavimus, nei bus jie taikomi sekančiais metais. Tuomet 4 proc. kraštovaizdžio palikimas ir jų priežiūra bus nebūtina, o šiemet turime įsipareigoti trejiems metams, kad prižiūrėsime tuos kraštovaizdžio elementus“, – sakė A.Vanagas.

Tuo metu komiteto posėdyje dalyvavęs žemės ūkio viceministras Egidijus Giedraitis teigė, kad 5 proc. reikalavimas galioja tik 24 proc. visų tiesioginių išmokų, be to, jo šiemet pakeisti neįmanoma.

„Reikia suprasti, kad pirmame ramstyje, kur yra tiesioginės išmokos, tik 24 proc. skirta ekoschemoms, ir tie 5 proc. galioja tik 24 proc. pas mus. Mes kalbame apie didesnes išmokas. Tie, kurie nori didesnių išmokų, jiems reikia tų 5 proc. negamybinių veiklų, čia mes nukentėjome su savo traktavimu šitos ekoschemos, kai kiti pasirašė 1 proc., o mes prie 4 proc. pridėjom 1 proc. ir parašėm 5 procentus“, – sakė viceministras.

„Deja, bet Komisija mums pakeisti neleidžia“, – pridūrė jis.

E.Giedraitis pabrėžė, kad kitais metais šis reikalavimas bus pakeistas ir atitiks kitose Bendrijos šalyse taikomus reikalavimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas