Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Veterinarijos tarnyba iš naujo tyrė „Vičiūnų“ produkciją: vėl rastas didesnis kadmio kiekis

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atliko papildomą patikrinimą dėl „Vičiūnų“ grupei priklausančių įmonių jūros gėrybių produkcijos, kurio metu pusėje produkcijos nustatė didesnį negu leistina kadmio kiekis.
Vici produkcija
Vici produkcija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prieš kelias savaites viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai apie galimai nesaugią „Vičiūnų“ įmonių grupės produkciją, grupė Seimo narių kreipėsi į VMVT ir paprašė atlikti išsamų tyrimą.

„Tarnyba, reaguodama į vasario 24 dieną gautus nepatenkinamus tyrimų rezultatus nedelsiant pradėjo tyrimą dėl rinkai patiektų nesaugių produktų ir taikys rinkos ribojimo priemones, uždrausdama minėtus produktus tiekti rinkai ir įpareigodama sunaikinti nesaugius produktus“, – rašoma tarnybos rašte parlamentarams, kurį matė BNS.

Kiek anksčiau vasarį Seimo narių grupė kreipėsi į tarnybą dėl grupės produkcijos Lietuvoje ir Ukrainoje saugumo.

Po parlamentarų kreipimosi, pasak tarnybos atstovės žiniasklaidai Aistės Prielgauskaitės, papildomas tyrimas ir buvo pradėtas.

„Tai yra dėl Seimo narių paklausimo tuo klausimu mums. Tai nėra naujas tyrimas, tai yra proceso dalis. Taip elgiamasi visada, kai sustabdoma kažkokia siunta, randami neatitikimai ir tuo pačiu daromi kiti patikrinimai, tyrimai, jei tos pačios produkcijos ar to paties gamintojo produkcijos anksčiau galimai pateko į rinką. Tai nėra naujas tyrimas“, – sakė A.Prielgauskaitė.

Į Lietuvą importuotų jūros gėrybių mėginiuose nustatytas didesnis nei leistina kadmio kiekis, todėl nuspręsta paimti papildomos mėginius iš likusios kiniškų produktų siuntos dalies. Juos ištyrus, patvirtinti tie patys rezultatai. Todėl likusiai Lietuvoje siuntos daliai tarnyba pritaikė rinkos ribojimo priemones, uždraudė šiuos produktus tiekti rinkai ir įpareigojo juos sunaikinti.

Pasak A.Prielgauskaitės, siuntą sudarė trijų rūšių produktai, todėl pasitvirtinus, kad vienos iš jų produktuose kadmio kiekis viršija normas, nuspręsta paimti mėginius ir iš kitų dviejų.

Anot jos, tuo pačiu paimti mėginiai ir iš produkcijos, esančios „Vičiūnų“ žaliavų sandėliuose ir iš rinkos atrinktuose šešiuose šaldytų jūros gėrybių mišiniuose, kurių gamintoja „Zejiang Zhoufu food Co“. Dalyje iš jų paimtuose mėginiuose taip pat rasta didesnis kiekis kadmio, todėl iš rinkos produkcija buvo pašalinta.

„Šiuo metu toliau vyksta tyrimas: procesiniai veiksmai. Pagal nustatytą tvarką tokioje situacijoje tikrinama dešimt į Lietuvą importuojamų siuntų. Kai neberandama nukrypimų nuo normų, tikrinama vėl rečiau“, – aiškino A.Prielgauskaitė.

15min vasario 13 d. rašė, kad apie grupės bendrovės „Plungės kooperatinės tarnyba“ eksportuotą produkciją, viršijančią leistiną kadmio kiekį, pranešė Lietuvos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Anot jos, sausio 8-ąją įmonė į Ukrainą iš Lietuvos eksportavo 22 tonas Kinijos gamintojos „Zejiang Zhoufu food Co.“ jūros gėrybių mišinių. Tarnybos specialistai iš šios siuntos paėmė mėginius sunkiųjų metalų nustatymui.

Teigiama, kad siuntos produktai leidžiama kadmio normą viršijo 0,4–2,65 mikrogramo kilograme.

Anot tarnybos, dalis siuntos – 7,9 tonos – jau išvežta į Ukrainos įmonę „Viciunai-Ukraina“, todėl tyrimų rezultatais tarnyba pasidalinta su Ukrainos kolegomis.

Tuo metu „Vičiūnų grupė“ tvirtino, kad produkcijoje kadmio kiekis neviršija leistinų normų. Įmonė taip pat pabrėžia, kad krovinys nėra „Vičiūnų grupės“ produkcija, o iš Kinijos partnerių perkamas jūros kokteilis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas