Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žemės ūkio ministerija: ieškoma sprendimų, kaip padėti pieno gamintojams

Žemės ūkio ministerija, suprasdama, kad besitęsianti pasaulinė pieno krizė didina pieno gamintojų pajamų praradimus, skiria ypatingai daug dėmesio šiam sektoriui.
Pienas
Pienas / „Fotolia“ nuotr.

„Pieno sektorius – tai mūsų prioritetinis klausimas, todėl kiekvieną dieną situacija yra analizuojama ir ieškoma sprendimų. Suprantu ūkininkų nepasitenkinimą pieno supirkimo kainomis, tačiau žemos kainos yra ne tik Lietuvoje, o visame pasaulyje. Tikimės, kad paramos priemonėmis galėsime sumažinti ūkininkų nuostolius“,– kalba žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Siekdama spręsti pieno sektoriaus problemas, ministerija yra parengusi nemažai priemonių. Šiemet pieno gamintojams bus skiriama maksimali galima pereinamojo laikotarpio nacionalinė parama – numatyta 17,15 mln. eurų.

Šiemet pieno gamintojams bus skiriama maksimali galima pereinamojo laikotarpio nacionalinė parama – numatyta 17,15 mln. eurų.

Šią paramą, kaip ir 2015 m., planuojama skirti tik tiems ūkiams, kurie šiuo metu laiko melžiamas karves Šią paramą planuojama išmokėti ūkiams jau  kovo–balandžio mėnesiais – taip anksti šios lėšos dar niekada nebuvo mokėtos. Taip pat šiais metais 45 proc. viso susietosios paramos voko bus skiriama pieno gamintojams – 25,3 mln. Eur už melžiamas karves ir 4,6 mln. eurų – už pieninius bulius. Taip pat vykdomos ilgalaikės priemonės, pagelbėsiančios pieno sektoriui išgyventi, t. y. remiama eksporto rinkų paieška įgyvendinant Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programą parama teikiama smulkiemsiems ir vidutiniams pieno gamintojams bei skatinama jų kooperacija, gyvulininkystės ūkiams taikomas didžiausias pagal ES teisės aktus leidžiamas paramos intensyvumas, taikomos finansinės paramos priemonės, yra parengtas Kooperacijos plėtros priemonių skatinimo plano projektas, būtent ministerija inicjiavo mokestinių lengvatų kooperatyvams klausimų svarstymą.

Nuo praėjusių metų rugpjūčio 1 d. įsigaliojo Lietuvos Respublikos ūkio subjektų, perkančių–parduodančių žalią pieną ir prekiaujančių pieno gaminiais, nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymas. Įstatymas griežčiau reglamentavo sutarčių sudarymą (už sutarčių nebuvimą ar neteisingą jų sudarymą yra numatytos baudos), padidino skaidrumą rinkoje ir abiejų sutarties šalių informuotumą. Be to, šiuo įstatymu buvo paskirta institucija – VĮ Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra, atsakinga už pieno rinkos priežiūrą, ir pieno gamintojai, įtardami pieno pirkėjo nesąžiningus veiksmus, gali į ją kreiptis.

Ši pasaulinė krizė palietė visą Europos Sąjungą, todėl ir ES institucijose yra aktyviai svarstomi galimi pieno sektoriaus rėmimo būdai.

Ši pasaulinė krizė palietė visą Europos Sąjungą, todėl ir ES institucijose yra aktyviai svarstomi galimi pieno sektoriaus rėmimo būdai.

Vasario mėnesį vykusioje Žemės ūkio ir žuvininkystės taryboje ministrė Virginija Baltraitienė pristatė Lietuvos pieno sektoriaus situaciją ir prašė Europos Komisijos tikslinės paramos iš Europos Sąjungos biudžeto. Tikimasi, kad sprendimai bus priimti jau kovo mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas