Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žieminės žemės ūkio kultūros – ką reikia padaryti jau rudenį

Kiekvieno ūkio siekis yra gausus ir kokybiškas derlius. Tačiau pasiekti šį tikslą nėra taip paprasta ir kelionė į gerus rezultatus prasideda nuo pat žieminių kultūrų sėjos. Žieminių augalų esminiai vystymosi tarpsniai prasideda būtent rudenį, todėl ypač svarbu visus reikiamus darbus atlikti tinkamai nuo pat sėjos pradžios.
Žemės ūkis
Žemės ūkis / Shutterstock nuotr.

Kas tas mikro pH ir kodėl jis toks svarbus?

Kalbant apie žieminių javų pasėlius ir ankstyvojo vystymosi tarpsnio niuansus, reikia prisiminti, kas yra svarbu nuo pat pradžių. Pirmiausia – dirvožemio ir sėklos guolio paruošimas. Čia svarbu ne tik tinkamas dirvožemio paruošimas, bet ir tinkamo tręšimo ir mikro pH užtikrinimas.

Mikro pH užtikrinimas reiškia, kad reikia pasiekti optimalų pH lygį aplink pačią sėklą arba šaknis (vadinamąją rizosferą), o ne tik bendrą dirvožemio pH. Tai svarbu, nes augalų šaknys geriausiai pasisavina maistines medžiagas esant tam tikram pH diapazonui, kuris gali skirtis nuo bendro dirvožemio pH.

Bendrovės „Nando“ pardavimų direktorius Arūnas Jusas teigia: „Visada laimi tas, kas žino, kas vyksta jo dirvožemyje. Išsityrę kiek makroelementų yra dirvožemyje (ypač fosforo, kalio), koks vyrauja dirvožemio pH bei dominuojantis tipas, galime parengti itin tikslų tręšimo planą rudeniui.“

Norint parengti tikslų tręšimo planą, būtina įsivertinti ir priešsėlį, tai yra, kas šioje vietoje buvo auginama, kokio dydžio derlius buvo užaugintas, ar palikome šiaudus (augalines liekanas), kokį žemės dirbimą taikysime, kaip išbersime trąšas. Atsižvelgdami į šiuos faktorius, galime tiksliai pasiskaičiuoti, kiek maisto medžiagų reikės norimam derliui gauti.

A.Jusas pabrėžia: „Bendras maisto medžiagų paskaičiuotas poreikis priklauso ir nuo dirvožemyje vyraujančio pH. Šis faktorius tiesiogiai mums sufleruoja, kokios grėsmės gali kilti dėl tręšimo efektyvumo.“

Shutterstock nuotr./Žemės ūkis
Shutterstock nuotr./Žemės ūkis

Dirvožemio ypatumai ir trąšų rūšys – lemiami veiksniai

Rūgštėjančiame arba rūgščiame dirvožemyje gali kilti problemų dėl fosforo blokavimosi, sulėtėjusios gerųjų mikroorganizmų veiklos, kalcio stokos ir prasto šaknyno vystymosi.

„Nuo trąšų rūšies priklausys mitybinių elementų patekimo greitis. Kompleksinėms trąšoms reikės daug laiko, kad jas pasisavintų augalai, o dvinarės fosforo trąšos yra tirpios vandenyje, todėl jos gerokai greičiau patenka į dirvožemio sorbuojamą kompleksą ir gali pradėti maitinti augalus“, – aiškina A.Jusas.

Dirvožemio talpa, tai yra dirvožemio geba sorbuoti – pritraukti ir sulaikyti mitybinius elementus, yra dar vienas labai svarbus kriterijus. Tie elementai, kurie dėl konkrečios dirvožemio talpos nebuvo sorbuoti, gali išsiplauti, ir taip ūkis patirs tręšimo ir finansinius nuostolius.

„Dėl mažos dirvožemio sorbuojamojo komplekso talpos prarandame galimybę sulaikyti mitybinius elementus dirvožemyje ir kartu prarandame ne tik pinigus, kuriuos investavome tręšimui, bet ir derliaus potencialą dėl prastos mitybos“, – teigia „Nando“ atstovas.

Visi šie neigiami faktoriai – nepalankus dirvožemio pH, maža dirvožemio sorbuojamojo komplekso talpa, netinkamos trąšos – turi tiesioginės ir neretai lemiamos įtakos būsimam derliui. Dėl šių veiksnių augalai negauna pakankamai maisto medžiagų, alinamas dirvožemis, mažėja augalų atsparumas aplinkos sąlygoms ir ligoms.

Shutterstock nuotr./Žemės ūkis
Shutterstock nuotr./Žemės ūkis

Rudeniai uždaviniai ir sprendimai

„Kalbant apie žieminius javus – mūsų tikslas turėtų būti suformuoti kuo didesnį ir stipresnį pirminį šaknyną, užtikrinti kuo tolygesnį sudygimą, padėti augalams sukaupti kuo daugiau sausųjų medžiagų, kad žiemojimas vyktų sklandžiai ir regeneracija pavasarį įvyktų kuo sparčiau“, – aiškina A.Jusas.

Jis primena, jog svarbu nepamiršti, kad šiltėjant klimatui vegetatyviniai augalų vystymosi procesai įvyksta greičiau, todėl visavertis kiekvieno augimo tarpsnio ciklas užtikrina gerą augimo stadijos užbaigimą. Žieminiai kviečiai iki žiemojimo stadijos jau išsikrūmija iki 80 proc., todėl didelė dalis labai svarbaus darbo atliekama rudens periodu.

Pasak biotechnologijų įmonės atstovo, visas minėtas problemas galime efektyviai ir tvariai išspręsti su „Nando“ gaminamais ypač turtingos sudėties ir plataus veikimo spektro mikrobiologiniais produktais.

Jų dėka užtikrinsime efektyvią augalų mitybą, sumažinsime mitybinių elementų išsiplovimą, pagerinsime savo dirvožemį, padidinsime galimybę sukaupti daugiau prieinamų augalui maisto medžiagų ir minimizuosime ligų plitimą bei patekimą į augalą.

Tad tokie svarbiausi rudeniai uždaviniai ir sprendimai žemdirbiams aktualiausi šiuo metų laiku, o kitame straipsnyje aptarsime, ko ūkininkai turėtų nepamiršti pavasarį ir pasižymėti tai jau dabar, kad sulauktume gausaus ir kokybiško derliaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas