Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ŽŪM: Lietuvoje vėl tikimasi rekordinio grūdų ir rapsų derliaus

Susiklosčius palankioms oro sąlygoms, Lietuvoje šiemet vėl tikimasi rekordinio grūdų ir rapsų derliaus. Prognozuojama, kad grūdų derlius sieks 6,929 mln. tonos ir bus 0,1 proc. didesnis nei pernai, o rapsų derlius turėtų augti 7,7 proc. iki 1,041 mln. tonos.
Rapsai
Rapsai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Praėjusiais metais derlius taip pat buvo rekordinis, o šių metų rezultatai būtų geriausi per dešimtmetį.

Pasak Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Programinio, projektinio valdymo ir analizės skyriaus vedėjo Evaldo Pranckevičius, šiemet pasėlių plotas šiek tiek mažesnis, tačiau bendras grūdinių augalų derlius turėtų būti didesnis dėl geresnio derlingumo.

„Augintojai turi daug priežasčių artėjančią javapjūtę pasitikti su dideliu optimizmu. Pasėliai laukuose atrodo puikiai, pasaulyje laikosi aukštos grūdų pardavimo kainos“, – pranešime sakė ŽŪM Programinio, projektinio valdymo ir analizės skyriaus vedėjas Evaldas Pranckevičius.

Vis dėl to jis atkreipė dėmesį, kad ekstremalūs temperatūriniai režimai, pasėlius guldančių škvalų tikimybė, nepalankūs lietingi orai derliaus nuėmimo metu kelia rizikų.

Lietuvoje daugiausia pasėta kviečių, kurių derlingumas turėtų siekti 5,6 tonos iš hektaro. Pernai derlingumas siekė 5,4 tonos. Rapsų derliaus padidėjimą taip pat turėtų lemti geresnis derlingumas – prognozuojama 3,7 tonos iš hektaro.

Pasaulinės 2021–2022 metų kviečių ir kitų grūdų derliaus prognozės taip pat optimistinės. Kviečių derlius pasaulyje turėtų siekti 794,4 mln. tonų. Ypač geras derlius dėl palankių oro sąlygų prognozuojamas Europos Sąjungoje, Ukrainoje bei Rusijoje.

Nepaisant optimistinių derliaus prognozių, grūdų ir rapsų supirkimo kainos gegužės mėnesį Lietuvoje vis dar augo. Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, palyginti su balandžio mėnesiu, sparčiausiai paaugo rugių (beveik 11 proc.) ir rapsų kainos (9,1 proc.).

Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, rapsų kainos padidėjo net trečdaliu. Maistinių kviečių kaina per metus padidėjo 11 proc., o pašariniai kviečiai buvo superkami 5 proc. brangiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas