Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

6 patarimai, kaip išvengti rūpesčių dėl pavasarinių duobių

Pavasarį ištirpsta ne tik sniegas, bet ir asfaltas – taip kartais juokauja vairuotojai, mat būtent šiuo metu laiku gatvių būklė būna prasčiausia ir kai kuriuose gatvėse tenka tiesiog laviruoti tarp duobių. Kai kuriems vairuotojams tai baigiasi nemaloniais nuotykiais. Pateikiame 6 patarimus, kaip gatvėje įveikti duobes ir išvengti rūpesčių.
Niujorko gatvėse po žiemos atsiradusios duobės
Duobė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Duobėtame kelio ruože sulėtinkite greitį. Nors duobės iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti negilios, tačiau užteks didesniu greičiu rėžtis į aštresnę duobės briauną ir padangą gali tekti išmesti. Ypač atsargiai važiuokite per balas. Nežinia, kokio dydžio duobę jos slepia.

Apvažiuodami duobes ir kitas kliūtis rodykite posūkio signalus. Tuomet nebūsite apkaltinti chuliganišku vairavimu. Žinoma, duobę išvydus netikėtai, signalą spėsite parodyti ne visada, tačiau, norėdami išvengti duobės, nesukelkite pavojaus kitiems eismo dalyviams.

Persirikiuodamas vairuotojas privalo duoti kelią transporto priemonėms, važiuojančioms gretima eismo juosta ta pačia kryptimi.

Prieš apvažiuodami duobę žvilgtelėkite ir į galinio vaizdo veidrodėlį. Persirikiuodamas vairuotojas privalo duoti kelią transporto priemonėms, važiuojančioms gretima eismo juosta ta pačia kryptimi. Jeigu kiti automobiliai persirikiuoja kartu, privaloma duoti kelią dešinėje važiuojančiai mašinai.

Jeigu pastebėjote kliūtį kelyje, privalote ją pašalinti arba pažymėti. Tokia pareiga vairuotojui numatyta Kelių eismo taisyklėse. Pastatykite įspėjamąjį ženklą ir paskambinkite policijai arba kelius prižiūrinčiai įstaigai. Apmaudu, kai už vienos duobės gatvėje išsirikiuoja keli apgadinti automobiliai. Padėkite kitiems vairuotojams išvengti bėdos.

Galimybės, kad nuostoliai bus atlyginti, sumažėja, jeigu duobė buvo pažymėta, jeigu važiavote šviesiu paros metu ir oro sąlygos buvo geros, jeigu pažeidėte kelių eismo taisykles, pavyzdžiui, viršijote greitį, nepastebėjote apie duobes įspėjančio kelio ženklo.

Kvieskite policiją. Ginčai dėl duobėje apgadinto automobilio Lietuvoje neretai sprendžiami teismuose. Galimybės, kad nuostoliai bus atlyginti, sumažėja, jeigu duobė buvo pažymėta, jeigu važiavote šviesiu paros metu ir oro sąlygos buvo geros, jeigu pažeidėte kelių eismo taisykles, pavyzdžiui, viršijote greitį, nepastebėjote apie duobes įspėjančio kelio ženklo. Šias aplinkybes turėtų nustatyti policijos pareigūnai, kuriuos kviesti būtina, jeigu siekiate nuostolių atlyginimo. Tokių rūpesčių išvengia tik vairuotojai, automobilį apdraudę kasko draudimu. 

Apdrauskite automobilį. Dėl duobių galima sugadinti ne tik padangą, bet ir sulaužyti ratlankį ar važiuoklę. Iki šiol jokių problemų dėl tokių nemalonumų neturėjo tie vairuotojai, kurie dažniausiai vairuoja apynaujus automobilius ir yra juos apdraudę kasko draudimu. Šį draudimą turintiems vairuotojams draudimo bendrovės atlygina patirtus nuostolius. O šiemet, pirmą kartą Lietuvoje, bendrovė „Lietuvos draudimas“ apsaugą nuo duobių ir techninę pagalbą suteiks ir tiems vairuotojams, kurie apdraus automobilį transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu (TPVCAPD).

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai