Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Černobylio automobilių kapinės – milijonai radioaktyvių dolerių

Visoje Ukrainos teritorijoje įrengta apie 800 technikos kapinynų. Į juos, šiaip ne taip likvidavus Černobylio avariją 1986 m., suvežta pati įvairiausia, spinduliuojanti pavojinga radiacija technika: lengvieji automobiliai, ugniagesių technika, sraigtasparniai, autobusai, sunkvežimiai.
Radioaktyvi Černobylio gelbėtojų technika
Radioaktyvi Černobylio gelbėtojų technika

Po katastrofos radiacijos debesiui užklojus Pripetės ir Černobylio miestus, buvo sukurta apsaugos zona 30 km spinduliu. Iš jos negalėjo išvažiuoti jokia transporto priemonė, visi ratuoti mechanizmai turėjo būti palaidoti specialiose kapinėse: arba užkasti į žemę, arba tiesiog sumesti į metalo laužo krūvas.

Po uždarą zoną 30 km spinduliu dauguma jų važinėjo net be numerių – kad vairuotojai net nebandytų išvažiuoti iš teritorijos.

Beje, po žeme šioje zonoje buvo užkasami net medžiai: nukertami labiausiai radiacija užterštose vietose ir užkasami.

„Aukso vertės“ Afganistano karo technika

Iš viso nelaimės zonoje 1986 m. dirbo apie 200 tūkst. likvidatorių (darbininkų) ir apie 15 tūkst. vnt. technikos. Ta technika – tai net ir iš Afganistano karo atgabenti sraigtasparniai MI-6, kariniai spec. šarvuočiai IMR-2 ir t.t.

Technika šarvuota buvo todėl, kad šarvas didžia dalimi galėjo apsaugoti likvidatorius nuo radiacijos ir išgelbėti jų gyvybę.

Didžiausios Rassoha technikos kapinės

Bene didžiausios tokios technikos kapinės buvo įrengtos Kijevo srityje, Rassoha vietovėje. Šios kapinės užėmė apie 20 ha, šios suvežtos technikos rinkos vertė 1986 m. buvo 46 mln. dolerių. Joje palaidota apie 1350 technikos vienetų.

Tačiau ši palaidota technika, spinduliavusi radiaciją, taip ilsėjosi neilgai. Tai, kas buvo „niekieno“ ir neprižiūrima valstybės, netrukus rado naujus šeimininkus. Sugriuvus SSRS, lengvo pelno ieškotojai čia pradėjo atsarginių detalių verslą – pradėjo ardyti sunkvežimius ir „tiekti“ jų variklius bei kitas dalis Ukrainos bei Baltarusijos automobilių remonto dirbtuvėms. Bene daugiausia radioaktyvių detalių realizuota Charkove.

2000 m. prasidėjo naujas etapas. „Radioaktyvieji kamikadzės“ pradėjo pjaustyti automobilių kėbulus ir gabenti į metalo supirktuves, rašo chornobyl.ua.

Tokiu būdu apie 2013 m., kai Ukrainos valdžia nusprendė likviduoti šį sąvartyną, Rassoha kapinės jau buvo beveik tuščios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas