Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Degalų kainas purto karo dievas: ko laukti, kur pigiau nusipirkti?

Spalis jau panašesnis į rudenį, bet degalų kainos neranda krypties – turbūt daugelis pastebėjo šį dinaminį kainų šokį į įvairias puses. Be abejonės yra dalis degalinių žaidimų, bet iš esmės žaliavos kaina taip pat nežino į kurią pusę bėgti, nes neaiški ekonominė situacija kartu vykstančiais karais purto tą kainų lygį į visas puses.
Laikinai sumažintomis kainomis susivilioję vairuotojai
Degalinė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasaulio naujienos, lemiančios degalų kainas

  • Naftos kainos krenta, nes susirūpinimą kelia paklausa.
  • Po dešimties karštų geopolitinių spekuliacijų dienų rizika, kad Izraelio ir Irano priešprieša peraugs į naftos kainų kilimą, išnyksta, nes ministras pirmininkas B.Netanyahu pažadėjo smogti ne naftos, o kariniams taikiniams. Dėl to makroekonomika vėl atsidūrė dėmesio centre: OPEC vėl sumažino 2025 m. prognozę, o Kinija ir toliau skelbia prastus importo duomenis. Visa tai lėmė, kad ICE Brent naftos kaina smuko iki 74 JAV dolerių už barelį, o WTI – iki 70 JAV dolerių ribos.
  • JAV griežtina sankcijas Irano eksportui. JAV Iždo ir Valstybės departamentai pritaikė sankcijas 23 tanklaiviams ir 16 subjektų, dalyvaujančių „vaiduoklių“ laivyne, leidžiančiame Irano naftos srautus į Kiniją; tikimasi, kad dėl to sumažės 1,6 mln. barelių per parą naftos srautas į Kinijos Šandongo naftos perdirbimo gamyklas.
  • OPEC vėl mažina naftos paklausos prognozes. Trečią mėnesį iš eilės OPEC sumažino pasaulinės žalios naftos paklausos augimo prognozę tiek 2024, tiek 2025 m., atsižvelgdama į silpnesnį Kinijos vartojimą, tačiau net ir dabar jos metinis prieaugis viršija konsensusą – 1,93 mln. b/d.
  • Irakas teigia, kad atitinka OPEC+ kvotą. Irako pareigūnų teigimu, rugsėjo mėn. šalyje išgauta 3,94 mln. b/d naftos, t.y. pirmą kartą šiais metais mažiau nei OPEC+ nustatytas 4 mln. b/d gavybos tikslas, nors, atrodo, tai grindžiama ginčytinu teiginiu, kad Kurdistanas savo gavybą sumažino perpus – iki 140 000 b/d.
  • Japonija svarsto galimybę didinti SGD atsargas. Japonija svarsto galimybę padidinti SGD pirkimą būtiniausiems poreikiams tenkinti iki mažiausiai 12 krovinių per metus, palyginti su dabartiniais 3 kroviniais per metus, o tai atitinka daugiau kaip 0,6 mln. tonų SGD papildomą paklausą, kad būtų apsisaugota nuo kainų šokų.
  • Rugsėjo mėn. vidutinė mėnesio naftos perdirbimo marža nukrito iki žemiausio lygio nuo 2020 m., o tai rodo, kad su COVID susijusių sutrikimų ir sankcijų Rusijai paskatintas perdirbimo ciklas baigiasi.

Vidutinės degalų kainos Lietuvos degalinėse

Keliaukime prie realių degalų kainų švieslentėse apžvalgos.

  • Litras A95 benzino vidutiniškai kainavo – 1,391 Eur/l, dyzelino – 1,380 Eur/l.
  • 2024 m. spalio 15 dieną „Brent“ rūšies naftos kaina buvo 73,62 Eur, kilo -13,0 proc. palyginus su praeitu mėnesiu ir -12,3 procento už barelį pigesnė nei 2023 spalio mėnesį.
  • Spalio mėnesį benzino kaina kyla + 1,2 procento ir dyzelino kyla + 2,1 procento, palyginus su rugsėju.

A95 benzino kainų tendencijos

Spalio mėnesį litras A95 benzino Lietuvos degalinėse palyginus su 2024 rugsėjo mėnesiu brango + 0,016 Eur (+ 1,2 proc.), ir buvo – 0,157 Eur ( – 10,2 proc.) pigesnis, nei praeitų metų spalio mėnesį.

Dyzelino kainų tendencijos

Litras dyzelino spalio mėnesį Lietuvos degalinėse palyginus su 2024 rugsėjo mėnesiu brango + 0,028 Eur (+ 2,1 proc.), ir buvo – 0,185 Eur ( – 11,2 proc.) pigesnis, nei praeitų metų spalio mėnesį.

Mažiausių A95 benzino kainų reitingas

Kainų palyginimo portalo Pricer.lt duomenimis spalio 15 d. A95 markės benzino aukščiausia kaina buvo „Circle K“ degalinėje – 1,479 Eur/l ir „Viados“ degalinėje – 1,479 Eur/l, „Neste“ degalinėje – 1,459 Eur/l, „Ecoil“ degalinėje – 1,379 Eur/l, „Orlen“ – 1,369 Eur/l.

Pigiausias A95 benzinas buvo „Skulo“ degalinėje – 1,329 Eur/l, „Jozitos“ degalinėje – 1,330 Eur/l, Statetos“ degalinėje – 1,339 Eur/l. Skirtumas tarp mažiausios (Skulas) ir didžiausios (Circle K) A95 benzino kainų – 15 centų litrui arba 11,3 proc.

Lenkijoje A95 benzino kaina buvo 1,40 Eur/l.

Mažiausių dyzelino kainų reitingas

Dyzelino kainos išsidėstė taip: pigiausias dyzelinas „Skulo“ degalinėje – 1,309 Eur/l „Jozitos“ degalinėje – 1,330 Eur/l, „Statetos“ degalinėje – 1,339 Eur/l, „Orlen“ degalinėse – 1,359 Eur/l.

Brangiausias degalinėje „Circle K“ – 1,459 Eur/l, „Viada“ degalinėje jis kainavo 1,459 Eur/l, Neste“ – 1,439 Eur/l, „Ecoil“ degalinėse – 1,379 Eur/l. Skirtumas tarp mažiausios (Skulas) ir didžiausios (CirleK) dyzelino kainų – 15 centų litrui arba 11,5 proc.

Lenkijoje dyzelino kaina buvo – 1,404 Eur/l.

Mažiausių suskystintų automobilinių dujų kainų reitingas

Mažiausia automobilinių dujų kaina buvo „Jozita“ degalinėje – 0,620 euro, „Skulo“ degalinėje – 0,659 euro, „Orlen“ degalinėje – 0,689 euro, o brangiausia – „Viada“ degalinėje – 0,699 euro, „Stateta“ degalinėje – 0,699 euro ir „Ecoil“ – 0,699 euro. Skirtumas tarp mažiausios ir didžiausios automobilinių dujų kainų – 7,9 cento litrui arba 12,7 proc.
Lenkijoje suskystintos dujos kainavo 0,682 Eur/l.

Kainų palyginimo portalas www.pricer.lt degalų kainas užfiksavo 2024 m. spalio 15 d. Vilniaus ir Kauno degalinėse. Pigiausių degalų kainų tyrimo metu buvo užfiksuotos visų degalų rūšių kainos, kuriomis prekiauja degalinių operatoriai.

Išanalizavus duomenis, sudarytas degalinių kainų reitingas kiekvienai atskirai degalų rūšiai. Sudarant reitingą, vertintos tik bazinės degalų pozicijų kainos: benzino A95, dyzelino ir suskystintų dujų kainos.

Tyrime nevertinti degalų priedai, jų įtaka kainai, degalinių lojalumo programos bei nuolaidos su degalinės kliento kortele. Liepos mėnesio reitinge dalyvavo Vilniuje, Ukmergės-Geležinio Vilko gatvėse, bei šalia šios miesto arterijos esančios degalinės: „Circle K“, „Viada“, „Orlen“, „Neste“, „Stateta“, „Ecoil“, „Skulas“, „Jozita“ ir Kaune esančios degalinės „Viada“, „Orlen“, „Neste“, „Circle K“, „Skulas“ ir „Jozita“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento