Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 12 17 /13:15

Dėl lėšų nukarpymo Kelių direkcija stabdo pirkimus ir 230 kilometrų žvyrkelių asfaltavimą

Pirmadienį Vyriausybė ieškodama papildomų pinigų biudžetui įšaldė dalį lėšų iš Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP). Antradienį Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD) išplatintame pranešime žiniasklaidai nurodė, kad numatoma užšaldyti 138,7 mln. eurų, todėl Kelių direkcija yra priversta stabdyti viešųjų pirkimų procedūras už maždaug 40 mln. eurų ir neinicijuoti naujų pirkimų 2020 metams.
Asfaltuojama Upės gatvė
Asfaltuojama gatvė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Dėl visų 2020 metams užšaldytų lėšų, preliminariais skaičiavimais, Lietuvoje kitais metais bus išasfaltuota apie 230 km žvyrkelių mažiau nei planuota“, – nurodoma LAKD pranešime žiniasklaidai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos automobilių kelių direkcija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos automobilių kelių direkcija

LAKD šiuo metu jau yra pasirašiusi sutartis arba vykdo viešųjų pirkimų procedūras (vertina pasiūlymus) visai sumai, skirtai 2020 metams, valstybinės reikšmės keliams administruoti, tiesti ir prižiūrėti. Š. m. gruodžio 16 d. duomenimis, ši suma siekia 313,7 mln. eurų: bendra pasirašyta sutarčių vertė – 276 mln. eurų, rengiamasi pasirašyti sutarčių (atidėjimo terminas) už 37,7 mln. eurų.

Anksčiau buvo planuota, kad 2020 m. Kelių direkcijos biudžetas bus 347,1 mln. eurų (307,1 mln. eurų – KPPP lėšos, 40 mln. eurų – Europos Sąjungos investicijų lėšos). Tačiau 2019 m. gruodžio 16 d. paaiškėjo, kad skirta suma sumažinta 138,7 mln. eurų, užšaldant dalį lėšų. Šiuo metu turimais duomenimis, 2020 m. Kelių direkcijos biudžetas – 306,5 mln. eurų (266,5 mln. eurų – KPPP lėšos, 40 mln. eurų – Europos Sąjungos investicijų lėšos).

R.Masiulis: tai reiškia nepasitikėjimą J.Narkevičiumi

Vyriausybei ir Seimui įšaldant dalį 2020 metų Kelių programos lėšų ir jas skiriant vaiko pinigams ir kitoms būtinoms išlaidoms, taip reiškiamas nepasitikėjimas susisiekimo ministru Jaroslavu Narkevičiumi, sako anksčiau Susisiekimo ministerijai vadovavęs Rokas Masiulis. Apie tai rašo BNS.

Jis pabrėžė, kad nors valdantieji kalba apie nepanaudotas Kelių programos lėšas, jos vis tiek atiteks kelininkams anksčiau ar vėliau atlikus numatytus darbus.

„Užšaldyti galima tik sekančio, o ne šio biudžeto lėšas. O užšaldymas 2020 metų biudžeto reiškia nepasitikėjimą dabartiniu ministru, nes jam reikės tuos projektus įvykdyti. Jei sakoma, kad užšaldoma dėl nepanaudojimo, tai reiškia, netikima, kad ir ateityje tai bus padaryta. Bet jei ministras, anot Ramūno Karbauskio, dirba gerai, kam tada tas lėšas šaldyti“, – BNS sakė R.Masiulis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rokas Masiulis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rokas Masiulis

„Gal ministras turėjo kiečiau kovoti dėl savo biudžeto ir kelininkų, kuriems, kaip sako, atstovauja“, – pridūrė jis.

Buvusio susisiekimo ministro teigimu, valdantieji klaidina visuomenę teigdami, kad Kelių programos lėšos buvo prastai naudojamos, o dėl to esą kaltas ir R.Masiulis.

„Girdime pastangas klaidinti visuomenę. Sakyti, kad likus ketvirčiui iki metų pabaigos dar yra nepanaudota kiek daugiau nei ketvirtadalis šiemet programai skirtų lėšų ir per paskutinį ketvirtį jos visos nebus įsisavintos, yra neteisybė (...) Iš tų Vyriausybės minimų 166 mln. eurų didžioji dalis tikrai bus panaudota“, – sakė R.Masiulis.

Vyriausybė pirmadienį pritarė siūlymui vaiko pinigus didinti iki 60 eurų ir iki 100 eurų daugiavaikėms šeimoms, o lėšų tam rado įšaldydama nepanaudotas Kelių ir Klimato kaitos programų lėšas. Premjeras Saulius Skvernelis Vyriausybės posėdyje sakė, kad Kelių programos lėšos yra įšaldomos, nes jos nėra panaudojamos, o „valstiečių“ lyderis R.Karbauskis dėl to apkaltino R.Masiulį.

„R.Masiulis, kuris ilgą laikotarpį vadovavo ministerijai, padarė maksimaliai, kad sužlugdytų šitą programą. Mūsų skaičiavimais, jei neklystu, neišasfaltuota apie 1 tūkst. kilometrų kelių, kuriems buvo skirti pinigai“, – antradienį žurnalistams tvirtino R.Karbauskis.

Seimas dėl galutinio kitų metų biudžeto projekto balsuos antradienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas