Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dresdene duris atvėrė atnaujintas „Volkswagen“ muziejus „Stiklo manufaktūra“

„Stiklo manufaktūra“ – Dresdeno mieste (Vokietija) įsikūrusi demonstracinė „Volkswagen“ gamykla ir daugiafunkcinis kultūros kompleksas, apimantis muziejų ir demonstracines erdves, verslo bei kultūros renginių sales, temines viešojo maitinimo įstaigas.
Dresdeno „Stiklo manufaktūra”
Dresdeno „Stiklo manufaktūra” / „Volkswagen” nuotr.

Kertinis akmuo šiam kompleksui padėtas 1999 m. pavasarį. 2001 m. gruodį čia pradėta automobilių gamyba, o 2002 m. pavasarį duris atvėrė ekspozicijų erdvės ir pradėtos rengti ekskursijos. Visus šiuos metus atvirojoje demonstracinėje gamykloje buvo atliekami galutiniai prabangaus „Volkswagen Phaeton“ limuzino baigiamieji darbai, o kai „Volkswagen“ koncernas įsigijo prabangią anglų markę „Bentley“, čia buvo atliekami ir aukščiausio lygio „Bentley Flying Spur“ baigiamieji darbai.

2016 m. kovą nutraukta „Volkswagen Phaeton“ gamyba. Kartu trumpam, tik 10 dienų, užsidarė ir „Stiklo manufaktūra”, o balandžio 8-ąją ji vėl atvėrė duris.

Turtingi klientai per cechus atitveriančias stiklo pertvaras galėjo stebėti, kaip baigiami gaminti jų užsakyti limuzinai, buvo rengiamos ekskursijos ir iškilmingos modelių perdavimo ceremonijos. Nuolat rengtos ir ekskursijos po automobilių gamyklą visiems pageidaujantiems, duris atvėrė „Volkswagen“ bendrovės ir jos automobilių istorijos ekspozicijos, surengtos įdomių „Volkswagen“ modelių prezentacijos.

2016 m. kovą nutraukta „Volkswagen Phaeton“ gamyba. Kartu trumpam, tik 10 dienų, užsidarė ir „Stiklo manufaktūra”, o balandžio 8-ąją ji vėl atvėrė duris. Šįsyk – kaip ateities elektrinio mobilumo ekspozicinis centras. Planuojama, jog lankytojai jau netrukus galės stebėti gamybos erdvėse atliekamą įkraunamų hibridinių ir elektromobilių demonstracinę gamybą.

„Volkswagen” nuotr./Dresdeno „Stiklo manufaktūra”
„Volkswagen” nuotr./Dresdeno „Stiklo manufaktūra”

Iškilmingoje atidarymo ceremonijoje dalyvavo gamyklą eksploatuojančios dukterinės įmonės „Volkswagen Sachsen GmbH“ valdybos narys prof. Zygfridas Fybigas, garbūs svečiai iš centrinės „Volkswagen“ vadovybės ir „Volkswagen“ profsąjungų atstovai. Viešąjį sektorių atstovavo Saksonijos žemės vicepremjeras Martinas Duligas (taip pat einantis Saksonijos ūkio, transporto bei darbo ministro pareigas) ir Dresdeno meras Dirkas Hilbertas.

Atidarymo kalboje prof. Z.Fybigas akcentavo, jog naujoji „Stiklo manufaktūros“ ekspozicija atskleidžia elektromobilių aušroje užgimusią elektrinio mobilumo koncepciją, supažindina su puikiu „Volkswagen“ dabarties įdirbiu šioje srityje ir nurodo elektrinio mobilumo ateities gaires.

Rekonstruotoje „Stiklo manufaktūroje“ iš tiesų daug įdomybių. Sausa statistika teigia, kad šiame parodų centre sukoncentruota 50 stambių interaktyvių demonstracinių objektų, neskaitant įprastų muziejinių vitrinų, plakatų ir televizijos ekranų.

Ko gero darbščiausias „Stiklo manufaktūros“ objektas – elektrinio mobilumo ateities šauklys, – „Sport Coupé Concept GTE“ demonstracinis modelis, kuriam skirta didžiulė ekspozicija. Joje šis modelis ne tik puikuojasi ant postamento, bet ir visas išnarstytas įvairiais pjūviais, leidžiant susidaryti vaizdą, kaip veiks netolimos ateities aukšto technologiškumo įkraunamas hibridas. Maža to, iš anksto susitarus galima užsisakyti bandomąjį važiavimą su šia unikalia transporto priemone Dresdeno miesto gatvėmis. O tiems, kam praktiniai testai ne prie širdies, gali „Stiklo manufaktūros“ apylinkėmis „pasivažinėti“ su „Sport Coupé Concept GTE“ virtualiu simuliatoriumi.

„Volkswagen Sport Coupé Concept GTE“ – keturių durų sportinio įkraunamo hibrido demonstracinis konceptas, kurio pavaros mechanizmą sudaro stipriai modifikuotas TSi benzininis variklis ir dviejų elektros motorų tandemas. Bendra sistemos galia – 279 kW (380 AG), o maksimalus greitis 250 km/val. Važiuojant hibridiniu režimu, 100 km kelio sunaudojama maždaug 2 litrai benzino.

Šiuo metu „Volkswagen“ koncerno asortimente yra 9 elektromobiliai ir įkraunami hibridai. Iki 2020 m. šį parką papildys dar 20 modelių.

Kitas ne mažiau įdomus eksponatas – permatomu kėbulu „apvilktas“ serijinės gamybos „Volkswagen e-Golf“ elektromobilis. Įdomiausi ir nuo įprasto automobilio besiskiriantys mazgai nudažyti ryškiomis, iškart į akį krintančiomis spalvomis.

Didelė ekspozicijų salė skirta „Volkswagen“ automobilių elektronikai ir vairavimo pagalbininkams. Atsisėdus specialiose sėdynėse galima pasiklausyti vairavimo pagalbininkų įspėjamųjų signalų, aukštos raiškos ekranuose pasižiūrėti, ką būtent stebi turtingos komplektacijos automobilių priekinė, šoninė ir galinės vaizdo kameros ir sužinoti, kokius pavojus neutralizuoja vadinamosios aklosios zonos jutiklis.

Rekonstruoti „Stiklo manufaktūros“ gamybiniai cechai tapo ne tik dar daugiau automatizuoti, bet ir universalesni, leidžiantys atlikti daugiau ir įvairesnių gamybos operacijų, nei anksčiau.

Informacinių ir multiterpės pramogų zonoje galima sužinoti, kokios legendiniame „vieno litro automobilyje“ „Volkswagen XL1“ pristatytos elektronikos naujovės jau pritaikytos serijinės gamybos automobiliuose, savo asmeniniais išmaniaisiais telefonais išbandyti naujausias automobilinio junglumo galimybes (Apple CarPlay™, Mirror Link™, Android Auto™) bei taikomąsias programėles. Be to, čia su didžiausiu pasididžiavimu eksponuojama Saksonijoje sukurta „Last Mile Surfer“ sistema – vienas iš įdomesnių vadinamosios „paskutiniosios mylios problemos” sprendimo būdų.

Rekonstruoti „Stiklo manufaktūros“ gamybiniai cechai tapo ne tik dar daugiau automatizuoti, bet ir universalesni, leidžiantys atlikti daugiau ir įvairesnių gamybos operacijų, nei anksčiau. Todėl ir žiūrovai gali pamatyti daugiau įdomių elektromobilių bei prabangių modelių, tobulinamų „Stiklo manufaktūroje“, baigiamąjį gamybos procesą.

„Stiklo manufaktūros“ lankytojai gali naudotis nemokamu WLAN belaidžiu internetu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai