Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 02 /08 06 09:05

Susipažinkite: „Toyota bZ4X“ nebijo nei lietaus, nei bekelės

Rugpjūčio 22 d. Vilniuje, Lukiškių aikštėje vyks „eJudėjimo“ festivalis. Ypatingi jo svečiai – moderniausi Lietuvoje parduodami elektromobiliai. 15min su jais supažindina dviem būdais: Gazo rubrikos redaktorius Žilvinas Pekarskas dalijasi savo vairavimo patirtimi ir dirbtinio intelekto (DI) suformuluotais vertinimais.
Elektromobilis Toyota bZ4X
Elektromobilis Toyota bZ4X / Gamintojo nuotr.

Žilvino vertinimas

Visiškai elektrinį „Toyota bZ4X“ (ir AWD, ir FWD) vairavau pačiomis įvairiausiomis sąlygomis. Pirmasis testas laukė žinomo Dakaro ralio lenktynininko Nassero Al-Attiyah „Racing Camp“ bandymų poligone šalia Barselonos. Ten bZ4X lėkėme ralio trasa dideliu greičiu, kopėme į kalnus ir leidomės nuo įkalnių, taškėme gilias balas. Vėliau AWD versiją įklampinome specialiame purvo baseine ir, įjungę išmaniąsias traukos sistemas (parinkę purvo režimą), be pašalinės pagalbos išsivadavome iš šių gniaužtų.

„Mano galva, bZ4X įrodė, kad elektromobilis bekele gali važiuoti taip pat sėkmingai, kaip ir tradiciniai džipai. Išmaniosios elektromobilio sistemos veikia nepriekaištingai“, – sakė Ž.Pekarskas.

VIDEO: Pirmoji pažintis su naujuoju elektromobiliu „Toyota BZ4X“

Vėliau, jau Kopenhagoje, žurnalistas su bZ4X nėrė į 50 cm gylio vandens baseiną. Žinoma, važiavo protingu greičiu, neskubėjo.

Lietuviškos liūtys šiam elektromobiliui tikrai nebaisios.

„Tokie testai parodo, kaip gerai izoliuotos elektromobilių energijos tiekimo sistemos. Lietuviškos liūtys šiam elektromobiliui tikrai nebaisios“, – šmaikštavo Žilvinas, prisiminęs praūžusias smarkias vasaros audras liepos pabaigoje.

VIDEO: Toyota bZ4X: rimtas naujo elektromobilio bandymas vandens baseine

Galiausiai „Toyota bZ4X“ buvo išbandytas ir konkurso „Lietuvos metų automobilis“ stovykloje.

„Gamintojas pirmuoju elektromobiliu nustebino. bZ4X – šeimyninis automobilis. Todėl kviečiu kiekvieną apžiūrėti jį eJudėjimo festivalyje Vilniuje. Juk kiekvienas šeimos narys gali turėti skirtingų lūkesčių ar norų“, – komentavo žurnalistas.

„eJudėjimo festivalis“/Toyota bZ4X FWD Executive
„eJudėjimo festivalis“/Toyota bZ4X FWD Executive

Pasinaudojus APVA siūloma parama gryniesiems elektromobiliams įsigyti, naujo elektromobilio kainą galima sumažinti 5 tūkst. eurų, naudoto – 2,5 tūkst. eurų (daugiau informacijos APVA puslapyje). Jei reikia įsirengti elektromobilių įkrovimo prieigą, pasidomėkite galimybe gauti tam paramą - čia.

5 įdomūs faktai apie „Toyota bZ4X FWD“ elektromobilį pagal dirbtinį intelektą

Paklausėme, ką apie šio automobilio savybes ir išskirtinumą mano dirbtinio intelekto (DI) įtrankiai.

Štai ką sako DI:

1. Tai – pirmasis „Toyota“ visiškai elektrinis SUV, sukurtas ant naujos platformos, skirtos būtent elektriniams automobiliams. „bZ“ reiškia „beyond Zero“, pabrėžiant „Toyota“ įsipareigojimą siekti nulinių emisijų ir daugiau.

2. „Toyota bZ4X FWD“ modelis gali nuvažiuoti iki 514 km vienu įkrovimu pagal WLTP ciklą. Tai yra vienas iš ilgiausių nuvažiuojamų atstumų tarp vidutinės klasės elektrinių automobilių, leidžiantis vairuotojams planuoti ilgesnes keliones be dažno sustojimo įkrovimui.

3.Pažangi įkrovimo technologija. Automobilis palaiko tiek greitą DC įkrovimą, kuris gali įkrauti bateriją iki 80 proc. per maždaug 30 minučių 150 kW greitojo įkrovimo stotelėje, tiek standartinį AC įkrovimą su 11 kW įkrovikliu. Tai suteikia vairuotojams lankstumo pasirinkti įkrovimo metodą pagal situaciją.

Gamintojo nuotr./Elektromobilis Toyota bZ4X
Gamintojo nuotr./Elektromobilis Toyota bZ4X

4. Aerodinamika. „bZ4X“ pasižymi aerodinamišku ir futuristiniu dizainu, kuris ne tik estetiškai patrauklus, bet ir sumažina oro pasipriešinimą, taip padidindamas energijos efektyvumą ir nuvažiuojamą atstumą. Tai apima aptakias kėbulo linijas, optimizuotą kėbulo formą ir specialius aerodinaminius elementus.

5. Technologijos ir saugumas. „Toyota bZ4X FWD“ yra aprūpintas pažangiomis vairavimo pagalbos sistemomis, įskaitant naujausią „Toyota Safety Sense“ paketą. Ši sistema apima daugybę funkcijų: automatinį avarinį stabdymą, prisitaikančią greičio palaikymo sistemą, eismo juostos laikymosi asistentą ir kitas, padedančias užtikrinti vairuotojo ir keleivių saugumą.

Išskirtinė „Toyota bZ4X FWD“ savybė pagal DI:

Išskirtinė „Toyota bZ4X FWD“ savybė – novatoriška šildymo sistema, kuri užtikrina aukštą efektyvumą ir mažesnes elektros sąnaudas. Joje naudojamas mažai energijos eikvojantis šilumos siurblys, kuris žiemos metu siurbia šilumą iš lauko oro ir ja šildo automobilį. Rezultatas – ekstremalioje temperatūroje eikvojama gerokai mažiau energijos nei standartinėmis oro kondicionavimo sistemomis.


„Toyota bZ4X“ festivalyje pristato UAB „Tokvila“


„eJudėjimo“ festivalis – rugpjūčio 22 d.

Ne taip seniai elektromobiliai buvo fantastinių filmų rekvizitai, o dabar jų vis daugiau rieda mūsų šalies keliuose. Tiesa, apie tokias transporto priemones dar sklando nemažai mitų, ir ne vienas vairuotojas susimąsto, ar jomis važiuoti apskritai apsimoka. Sužinoti, kaip yra iš tiesų, vilniečius ir miesto svečius jau netrukus pakvies išskirtinis renginys – „eJudėjimo“ festivalis.

Naujienų portalo 15min ir „Ignitis“ organizuojamas „eJudėjimo“ festivalis vyks rugpjūčio 22 d.

Festivalio metu elektromobilių naudotojai dalinsis savo patirtimi, ekonomistai skaičiuos, ar elektromobilis apsimoka, o ekspertai, automobilių bandytojai ir žinomi žmonės diskutuos apie šios transporto rūšies praktiškumą ir ekologiškumą.

Suprasti akimirksniu

  • Kas? „eJudėjimo“ festivalis
  • Kada? Rugpjūčio 22 d., nuo 13 val.
  • Kur? Lukiškių aikštėje, Vilniuje
  • Daugiau informacijos paspaudus – ČIA

Besidominčių lauks naudingi pranešimai apie paramos priemones, kuriomis galima pasinaudoti, bei patarimai, ką svarbu žinoti perkant nenaują elektromobilį.

Kad viskas neliktų tik kalbomis, atėję į renginį galėsite vienoje vietoje išvysti visą būrį skirtingų gamintojų elektromobilių. Taip pat bus galimybė gyvai pabendrauti su juos parduodančiais atstovais bei susitarti dėl bandomųjų važiavimų.

Jau dabar galime pasakyti, kad renginyje pamatysite ne tik labiausiai prieinamus elektromobilius, kainuojančius nuo 20 tūkstančių eurų, bet ir tikras „bombas“, kurios išvysto net 650 arklio galių ir šimtą kilometrų pasiekia per 3,4 sekundės!

Renginio teritorijoje taip pat vyks smagios pramogos vaikams – elektromobiliukų lenktynės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas