Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Elektromobilių savininkų rojui artėja pabaiga

Jau nuo kitų metų pradžios siūloma apmokestinti Klaipėdos savivaldybei priklausančias elektromobilių pakrovimo stoteles. Daugiau nei penkerius metus už pakrovimą nemokėję elektromobilių savininkai turėtų atverti piniginę ir mokėti rinkos kainą – 0,4 Eur už kWh.
Per mėnesį Klaipėdos savivaldybei priklausančiose elektromobilių pakrovimo stotelėse sunaudojama elektros už maždaug 30 000 eurų, kurie apmokami iš miesto biudžeto
Per mėnesį Klaipėdos savivaldybei priklausančiose elektromobilių pakrovimo stotelėse sunaudojama elektros už maždaug 30 000 eurų, kurie apmokami iš miesto biudžeto / Vitos Jurevičienės nuotr.

Tačiau panašu, kad miesto politikai nelinkę pritarti Transporto skyriaus parengtam sprendimo projektui. Trečiadienį prieš tokius ketinimus pasisakė Finansų ir ekonomikos komitetas. Pagrindinis motyvas – trims už ES lėšas įrengtoms greito įkrovimo stotelėms dar nesibaigė 5 metų terminas, per kurį jos negali būti apmokestintos. Šis terminas baigsis tik 2024 metų rugsėjo 26 dieną. Už sąlygų pažeidimą miestui gali tekti grąžinti iki 68 tūkst. eurų gautos ES paramos.

Klaipėdos savivaldybei iš viso priklauso 21 elektromobilių pakrovimo stotelė. Jų priežiūra ir eksploatacija yra perduota UAB „Klaipėdos paslaugos“, o už teikiamas paslaugas ir sunaudotą elektros energiją yra sumokama iš Klaipėdos savivaldybės biudžeto.

Elektromobilio įkroviklis (Shutterstock nuotr.)
Elektromobilio įkroviklis (Shutterstock nuotr.)

Elektromobilių įkrovimo stotelių eksploatacijai Savivaldybės biudžete 2023 metams numatyta 296 000 eurų. 2024 metams (9 mėn.) jau numatyta 200 000 eurų.

Dabartiniu metu per mėnesį jose sunaudojama apie 80 000 kWh elektros energijos, kurios rinkos kaina būtų apie 32 000 eurų (skaičiuojant po 0,4 euro už kWh).

Nekorektiška

„Ar taip yra korektiška elgtis žmonių atžvilgiu, kurie puikiai žino, kad buvo įrengta su europine parama ir pažadėta, kad kurį laiką bus galima naudotis nemokamai“, – klausė Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininkas Rimantas Taraškevičius.

„Keistai ateiti su tokiu sprendimu, kai žinoma, kad gausime baudą“, – jam antrino Tarybos narys Saulius Budinas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Saulius Budinas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Saulius Budinas

Patvirtinus sprendimą, planuojama finansinė nauda Savivaldybės biudžetui kitais metais – apie 132,0 tūkst. eurų.

Tačiau kartu pažymima, jog, pvz., Neringos, Utenos savivaldybės, apmokestino visas kitas stoteles, išskyrus tas, kurių įsipareigojo neapmokestinti pagal gautos paramos sąlygas.

Papildomos investicijos

Planuojant apmokestinti elektromobilių įkrovimą, trečdalį (septynias) stotelių reikėtų atnaujinti, nes jos yra seno tipo ir nėra galimybės, kad veiktų mobili aplikacija atsiskaityti už paslaugas. Tam reiktų apie 30 tūkst. eurų.

Klaipėdos savivaldybės Transporto skyriaus vadovo Rimanto Mockaus pateiktame sprendimo projekte pažymima, kad šias stoteles apmokestinus anksčiau galimos finansinės ES sankcijos, kurių maksimalus dydis gali siekti iki 68,0 tūkst. eurų.

Tačiau sprendimas vis tiek teikiamas, nes skyrius siūlo taupyti miesto biudžeto lėšas.

Minėtose trijose greito įkrovimo stotelėse sunaudojama didžioji dalis, apie 50–60 procentų, visos Savivaldybei priklausančių stotelių sunaudojamos elektros energijos. Tačiau ir sumokėjus baudą Savivaldybė planuoja, kad gaus finansinės naudos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas