Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Ford“ užpatentavo automobilį, kurio vairas ir pedalai – nuimami

Autonominiai automobiliai ateina ir gamintojai skuba kurti bei patentuoti įvairiausias technologijas. Tačiau ne viskas yra koncentruota į važiavimo savybes – autonominis automobilis turi atlikti kur kas daugiau funkcijų.
„Volvo“ autonominis automobilis
Autonominis automobilis

Viena svarbiausių funkcijų – visiška autonomija, kai vairuotojui nereikia įsikišti į vairavimą. Ir panašu, kad „Ford“ prie tokios koncepcijos prisigretino gana arti, nes praėjusią savaitę gavo patentą technologijai, kuria automobilio vairą ir pedalus galima nuimti.

Prašymą gauti patentą „Ford“ užpildė dar 2016-ųjų vasarį, tačiau jis patenkintas buvo tik rugpjūčio 10-ąją. Tačiau, kaip rašoma Motor1.com, tai dar ne galutinė technologija, nes inžinieriai turi išspręsti kelias problemas, tokias kaip oro pagalvių buvimas – juk vairuotojo pagalvė paprastai montuojama būtent į vairą. Kol kas „Ford“ siūlo įdiegti dvi oro pagalves vairuotojui – vieną vaire, kitą – skydelyje už vairo, o vienu metu veiktų tik viena iš jų.

Vairo panaikinimas iš automobilio nėra toks paprastas, kaip gali pasirodyti. Viskas automobilyje nuo pat pirmojo „Ford Model T“ yra koncentruojama vairuotojui ir išdėliota aplink vairą: nuo posūkių svirtelių iki muzikos valdymo, tad gamintojai susidurs su iššūkiu, kaip radikaliai pakeisti visą priekinės automobilio dalies dizainą.

Be to, kitas laukiantis iššūkis – teisinis reguliavimas. Visiška autonomija gali būti įteisinta ne visose šalyse, tad vairo ir pedalų nuėmimo technologija yra kone būtinas tarpinis variantas tarp paprasto ir visiškai savavalžio automobilio. Panašu, kad „Ford“ šioje srityje kol kas pirmauja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas