Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 12 28 /13:08

Gatvės ir keliai žiemos spąstuose: vairuotojai skundžiasi, kad slidu ir nevalyta

Po Kalėdų į Lietuvą atėjusi žiemą pabarstė nemažai sniego, todėl pirmadienio rytas išaušo ne visiems itin malonus. Vairuotojai skundėsi, kad net Vilniuje vietomis buvo sunku pravažiuoti, o šaligatviai esą visai nevalyti ir nebarstyti. Pradėjus snigti sekmadienio vakarą pasipylė ir eismo įvykiai.

Vilnietis 15min skaitytojas, pirmadienio rytą paskambinęs į redakciją, skundėsi: žiema vėl visus užklupo netikėtai. Jo įspūdžiai iš kelionės per miestą apie pusę aštuonių ryte tikrai neįkvepia sėsti į automobilį.

„Greitosios plaukė per sniegą“

„Niekas nevaloma, tik šiek tiek pabarstoma, šalikelės visiškai užsnigtos, šaligatvių niekas net nepradėjo valyti“, – tokie pirmieji vilniečio įspūdžiai.

Vyras tvirtino, kad važiavo Tūkstantmečio, Architektų bei Šiltnamių gatvėmis ir blogiausia situacija buvusi būtent pastarojoje. „Greitosios plaukė per sniegą“, – vaizdingai apibūdino jis.

Žiede prie „Minsko“ parduotuvės – provėžos, o prie Rasų kapinių automobilių eilei teko stoti, kad praleistų iš priešpriešinės pusės atvažiuojantį autobusą.

Panašių skundų turi ir kitas vilnietis: „Ar mūsų Vilniaus mieste esančios valymo įstaigos visai jau pamiršo miesto arterijas ar eilinį kartą atėjo žiema, o valymo mašinos neužsiveda? Rytą sunkiai buvo galima judėti per viadukus Tūkstantmečio gatvėje ir nepravažiuojama buvo Lenkijos sostinės garbei pavadinta Varšuvos gatvė bei viadukas virš geležinkelio šalia Vilniaus istorinių Rasų kapinių. Nors takas nuo viešojo transporto stotelės iki Lenkijos maršalo generolo Pilsudskio kapo ir karių kapų buvo nuvalyti, nušluoti ir pabarstyti laiptai, takai.“

Kantrybės dar prireiks

Vilniaus gatvės prižiūrinčios bendrovės „Grinda“ duomenimis, sekmadienį ir naktį į pirmadienį sostinės gatvėse jau išbarstyta 763 tonos šlapių druskų, 188 tonos smėlio ir druskos mišinio, 15 tonų druskos.

„Grindos“ direktorius Algimantas Vilūnas pirmadienį prieš 10 valandą 15min sakė važinėjąs gatvėmis ir bandąs įvertinti situaciją: „Snigo kaip reikalas. Važiuoju Geležinio Vilko gatve, patenkintas esu. Dalyje gatvių, kur vėjas buvo šoninis, papustyta, ten susidarė sluoksnelis sniego. Bet iš esmės manau, kad yra pusė bėdos.“

Pasak A.Vilūno, kelininkams koją kiša ir tai, kad gatvėse tarpušvenčiu yra mažiau transporto, todėl druska lėčiau tirpdo sniegą – šiam procesui reikia daugiau judėjimo ir padangų, sniego bei druskos sąveikos.

Kai sniegas ims tirpti, tuomet į gatves išvažiuos ir valytuvai, kurie tirpstančią sniego masę stums į šalikeles. 

Dalis technikos jau išvažiavo ir į antraeiles gatves. Bet kadangi sninga toliau, todėl A.Vilūnas neatmetė, kad gatvėse „dar visko bus“. Sinoptikai artimiausiu metu sniego dar žada, taip pat turėtų stipriau pašalti.

Druskos ir smėlio atsargų „Grinda“ turi pakankamai, pasak A.Vilūno, paprastai po Naujųjų jau reikėdavo atsargas papildyti, o šiemet net žymės nesimato, kad būtų nors kiek sunaudota.

Vilniaus savivaldybės teigimu, miesto šaligatvius valo dvi įmonės UAB „Mano aplinka“ ir UAB „Stebulė“. Darbai pradėti vykdyti naktį nuo 4 val. Pirmiausiai valytos ir barstytos visuomeninio transporto stotelės  ir laiptai, miesto aikštės bei skverai. Išvalyti šaligatviai prie pagrindinių gatvių, valomi kvartalinių gatvių bei kiemų šaligatviai. Nustojus snigti bus valoma pakartotinai ir barstoma  smėlio-druskos mišiniu. Šiuo metu sniegą valo 28 traktoriai ir 25 motošluotos.

Valo per 40 mašinų

Kaip po vidurdienio informavo Vilniaus miesto savivaldybės, gausiai pasnigus, sostinės gatves valo per 40 sniego valymo mašinų: 30 šlapių druskų barstytuvų, 8 smėlio-druskos mišinio barstytuvai, 2 mini barstytuvai ir kita technika. Tiek pat sniego valymo mašinų dirbo ir naktį. Nustojus snigti, Vilniuje visos gatvės pilnai nuvalomos ir pabarstomos per 8 val.

Savivaldybės iniciatyva į miesto gatves prižiūrinčius automobilius nuo šios žiemos įdiegta GPS navigacijos sistema, kurios duomenys yra viešai atverti kiekvienam besidominčiam – galima pamatyti, kur valomos gatvės Vilniuje. Vilniečiai bet kuriuo metu gali stebėti ir darbų eigą, ir jų retrospektyvą: www.vilnius.lt/map/grinda.

Vilniaus savivaldybės teigimu, įdiegta navigacijos sistema savivaldybės kontroliuojamai įmonei padeda geriau koordinuoti barstytuvų darbą, lanksčiau reaguoti į nuolat kintančią situaciją keliuose, kontroliuoti kiekvieną pabarstytą ar nuvalytą maršrutą.

Nuo lapkričio mėnesio pabaigos Vilniaus gatvėse jau išbarstyta beveik 3 tūkst. tonų druskos ir 424 kub. m smėlio.  Iš viso yra barstomos ir valomos 527 gatvės. Šlapiomis druskomis barstomos 298 gatvės, smėlio-druskos mišiniu – 165 gatvės, druskomis – 64 gatvės.

Šios žiemos sezonui savivaldybės įmonė UAB „Grinda” įsigijo dar 10 naujų barstytuvų, kurie papildys parką 2016 metų pradžioje. Trijuose sandėliuose sukaupta apie 9 tūkst. tonų druskos (palyginti – tai 153 traukinio vagonai), paruošta daugiau kaip 18 tūkst. kub. m smėlio-druskos mišinio. Kasmet kelių barstymui sunaudojami skirtingi kiekiai druskos, jos mišinių: palyginti praėjusį sezoną sostinės gatvėse buvo išbarstyta beveik 13 tūkst. tonų druskos, užpernai – beveik 9 tūkst.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas