Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ginčas dėl didžiausios Kauno rajono seniūnijos kelių būklės – 65 proc. metams skirtų lėšų jau „suvalgė“ sniegas

Viešuosiuose pirkimuose dėl kelių priežiūros dalyvaujantis MB „Orsafa“ vadovas Gediminas Sabulis stebisi Domeikavos seniūnijos, kuri yra didžiausia Kauno rajone, keliais, – nepanašu net į žvyrkelius. Atsakydama į tai, Domeikavos seniūnija tikina, kad tokiu būdu daromas spaudimas. Kas bebūtų teisus šiame ginče, lėšų kelių priežiūrai trūksta, – didžiosios dalies jų nebeliko vos prasidėjus metams.
Smiltynų kelias Domeikavos seniūnijoje
Smiltynų kelias Domeikavos seniūnijoje / Skaitytojo Gedimino nuotr.

15min redakciją pasiekė MB „Orsafa“ vadovo G.Sabulio skundas. Jis panoro atkreipti dėmesį į Kauno rajono Domeikavos seniūnijos kelius, tiksliau, jų nepakankamą priežiūrą. Pasak skundo autoriaus, Kauno rajono savivaldybė neskiria didžiausios Kauno rajone seniūnijos keliams pakankamai lėšų.

Skaitytojo Gedimino nuotr./Smiltynų kelias Domeikavos seniūnijoje
Skaitytojo Gedimino nuotr./Smiltynų kelias Domeikavos seniūnijoje

„MB „Orsafa“ geranoriškai, neatlygintinai išgreideriavo Smiltynų kelią, kadangi žmonės laužo automobilius važiuodami juo. Išgreideriavau dėl savęs ir kaimynų, kurie važinėja šiuo keliu, nes seniūnija pareiškė, kad negreitai greideriuos.

Be to, pamiškė čia bent 10 metų netvarkoma, šakos auga į kelio pusę. Šiemet kirto mišką, sukrovė malkas šalia ir paliko situaciją dar baisesnę nei iki tol – miškovežiai išmaurojo kelio pakraštį. Niekas nesutvarkyta.

Seniūnija teisinasi, kad per mažai finansavimo iš Kauno rajono savivaldybės gauna. Kauno miestas klesti, o rajonas skursta!“ – problemą trumpai nupasakojo G.Sabulis, pats gyvenantis Smiltynų I kaime ir tikinantis, kad į 15min savo ir kaimynų vardu kreipėsi kaip nepatenkintas gyventojas.

Aplinkinėse seniūnijose situacija – daug geresnė.

Pasak jo, šalia Smiltynų kelio kuriasi vis daugiau gyventojų, įrengiami nauji kvartalai, o keliai neprižiūrimi, greideriuojami vos 3 kartus per metus, nežvyruojami gal jau antri metai, netvarkomi kelkraščiai, nuo pagrindinio kelio Lapės–Kaunas besidriekianti dalis asfalto duobėta.

Skaitytojo Gedimino nuotr./Smiltynų kelias Domeikavos seniūnijoje
Skaitytojo Gedimino nuotr./Smiltynų kelias Domeikavos seniūnijoje

„Domeikavos seniūniją sudaro apie 50 km žvyrkelių. Kasmet finansavimas tas pats, neatsižvelgiant į tai, kad seniūnija yra didžiausia Kauno rajone. Aplinkinėse seniūnijose situacija – daug geresnė, pvz., Lapių, Vandžiogalos keliai bent jau į žvyrkelius panašūs, o ne „laukų kelius“ primena“, – nuomonę išsakė G.Sabulis.

Anot jo, yra numatyta Smiltynų kelią asfaltuoti, bet finansavimas kasmet nesikeičia, tad kada tai nutiks, – neaišku.

Seniūnė: gyventojų skundai nėra pagrįsti

Dėl Smiltynų kaimo kelio priežiūros pasisakė ir Domeikavos seniūnė Lina Mišeikienė (Kauno rajono savivaldybė taip pat nukreipė į ją).

Pasak jos, Domeikavos seniūnijoje gyvenamąją vietą 2021 metų balandžio 1 dieną deklaravo 10 tūkst. 211 gyventojų. Gyventojų, kurie važiuoja Smiltynų keliu ir deklaravo savo gyvenamąją vietą šioje vietovėje, yra vos 70 (iš 24 namų ūkių).

L.Mišeikienės teigimu, gyventojų skundai nėra pagrįsti, nes išskirstytų sklypų užstatymo tankis šiame kelyje yra itin mažas, – vadovaujantis numatytais teisės aktais, į remontuojamų kelių ir gatvių sąrašą nerekomenduojama įtraukti gatvių ir kelių, kuriuose neįrengti komunikacijų tinklai ir per kuriuos patenkama į teritorijas, užstatytas mažiau 2/3 visų suplanuotų užstatyti teritorijų, kur pasiekiami tik pavieniai gyvenamieji sklypai.

„Domeikavos seniūnija prižiūri 117,71 km kelių ir gatvių, iš kurių apie 57 km yra keliai su žvyro danga ir apie 12 km – gruntiniai keliai.

Domeikavos seniūnijos seniūnaičiai 2020 metų lapkričio 5 dieną patvirtino Domeikavos seniūnijos 2021 metais numatomų taisyti vietinės reikšmės kelių (gatvių) sąrašą. Dėl nepakankamo finansavimo seniūnija neturi galimybių sutvarkyti viso pateiktų asfaltuojamų kelių (gatvių) sąrašo per vienerius metus. Smiltynų kelias minėtame sąraše yra įtrauktas 16-tu numeriu.

Domeikavos seniūnijos kelių priežiūrai (žvyravimui, greideriavimui, ženklų pastatymui, sniego valymui, kelių barstymui smėlio druskos mišiniu, gatvių šlavimui ir kt.) 2021 metų biudžete skirta 47 tūkst. eurų, 2020 metais buvo skirta 48,6 tūkst. eurų“, – įvardijo seniūnė.

Vis dėlto, dėl gausaus sniego 2021 metų sausio ir vasario mėnesiais, pirmojo ketvirčio biudžeto įvykdymo duomenimis, jau panaudota 30,7 tūkst. eurų. Kaip pripažino L.Mišeikienė, Domeikavos seniūnija teiks prašymą Kauno rajono savivaldybei dėl asignavimų tikslinimo, nes liko tik tiek pinigų, kad būtų galima atsiskaityti pagal sutartį dėl žvyravimo.

Žvyruoja tik problemiškiausias vietas

Anot seniūnės, Domeikavos seniūnijos keliai yra nuolat greideriuojami ir prižiūrimi. Pagal teisės aktus kelius su žvyro danga rekomenduojam greideriuoti kas 30 dienų. Esant poreikiui, pasak jos, tai daroma ir dažniau.

„Kiekvieną pavasarį seniūnijoje vykdomi žvyrkelių žvyravimo darbai. Kadangi Smiltynų kelio ilgis yra 3,4 km, per vienus metus seniūnija negali atlikti viso šio kelio remonto, todėl kasmet žvyruojame šio kelio problematiškiausias vietas. 2019 metais Smiltynų kelyje buvo įrengtos dvi pralaidos (ir sujungtos su esama drenažo linija) tose vietose, kur nuolat stovėdavo vanduo ir gadindavo kelio dangą. Šiais metais Smiltynų kelią taip pat numatyta žvyruoti“, – patikino seniūnė.

Kadangi Smiltynų kelio ilgis yra 3,4 km, per vienus metus seniūnija negali atlikti viso šio kelio remonto.

Anot jos, Domeikavos seniūnija 2021 metais, pagal turimus asignavimus vykdydama atvirą viešąjį pirkimą vietinės reikšmės kelių ir gatvių su žvyro danga žvyravimui, pasirašė sutartį su konkurso laimėtoju „Orsafa“. Sutarties vertė – 15 tūkst. eurų. Darbai bus pradėti vykdyti artimiausiu metu.

„Atkreipiame dėmesį, kad „Orsafos“ direktorius gyvena Smiltynų I kaime ir nuolat naudojasi šiuo keliu. Ar šis žmogus elgiasi etiškai, norėdamas dar daugiau naudos savo gyvenamosios vietos keliams sutvarkyti?

Dalis Smiltynų gyventojų savo gyvenamąją vietą yra deklaravę kitur ir mokesčius moka kitose savivaldybėse, tačiau gerovės nori Kauno rajone.

Tenka pastebėti, kad 2019 metais greideriavimo darbus seniūnijoje vykdė viešąjį konkursą laimėjusi „Orsafa“, tuomet nusiskundimų dėl kelio būklės nebuvo (šiuo metu sutartis dėl greideriavimo yra pasirašyta su UAB „Asdanga“ – aut. past.). Kyla klausimas: ar kreipiantis į žiniasklaidą nedaromas spaudimas artimiausiu metu planuojamam paskelbti seniūnijos gatvių greideriavimo viešajam konkursui?“, – retoriškai klausė L.Mišeikienė, patikinusi, kad greideriavimui pagal sutartį metams skiriama apie 3–5 tūkst. eurų (pernai pagal sutartį skirti 5 tūkst. eurų – pavyko sutaupyti, todėl ir konkursas kiek pavėlintas).

Miškininkai jau atvežė žvyro

Seniūnė patikino, kad Domeikavos seniūnijoje vyksta didžiulė gyvenamųjų namų plėtra ir sunkiasvoris transportas išties sugadina esamą kelio dangą. Statytojai prie sugadintų kelių tvarkymo savo lėšomis prisidėti nenori, todėl lyginti su gretimomis Lapių ir Vandžiogalos seniūnijomis, pasak seniūnijos, yra nekorektiška.

„Domeikavos seniūnija dėl miškininkų gadinamos kelio dangos 2021 metų vasario 26 dieną kreipėsi raštu į VĮ Valstybinės miškų urėdijos Dubravos regioninio padalinį, prašydama stabdyti vykdomus darbus polaidžio metu ir atstatyti sugadintą dangą. Miškininkai balandžio 12 dieną kelio sutvarkymui atvežė dvi mašinas žvyro“, – patikino L.Mišeikienė.

Anot jos, gatvių asfaltavimui skirti asignavimai buvo patvirtinti Kauno rajono savivaldybės tarybos 2021 metų kovo 25 dienos sprendimu. Domeikavos seniūnijos gatvių remonto ir priežiūros darbams pagal seniūnaičių nustatytą eiliškumą skirta 213 tūkst. eurų.

Seniūnijos asfaltuotų kelių duobių ir išdaužų sutvarkymui skirta 11,9 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas