Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 25

Javapjūtės pavojus – kodėl vasaros pabaigoje dega kombainai?

Savaeigės mašinos – nesvarbu, ar tai yra lengvieji automobiliai ar sunkioji technika – gali užsidegti. Niekas nėra nuo to visiškai apsaugotas.
Sudegęs senesnis kombainas. Kasmet dega ir seni, ir visiškai nauji kombainai. (Katy Walters, Wikimedia (CC BY-SA 2.0)
Sudegęs senesnis kombainas. Kasmet dega ir seni, ir visiškai nauji kombainai. (Katy Walters, Wikimedia (CC BY-SA 2.0)

Degūs skysčiai, baterijos, elektros instaliacijos bėdos – vietų ir priežasčių prasidėti gaisrui yra daugiau nei pakankamai. Tačiau javų kombainai dega dažniau nei kitos žemės ūkio mašinos. Kodėl?

Sudegęs New Holland kombainas (Richard Croft, Wikimedia (CC BY-SA 2.0)
Sudegęs New Holland kombainas (Richard Croft, Wikimedia (CC BY-SA 2.0)

Ar žinote, kodėl daug kombainų dėvi atvirkščiai sumontuotas galines padangas? O kodėl visi kombainai išpila nukultus grūdus į kairę pusę? Nesvarbu, apie kokio gamintojo kombainą kalbame – grūdų rankovė visada yra kairėje.

Lietuva yra nedidelė šalis tiek plotu, tiek gyventojų skaičiumi, tiek žemdirbystės pajėgumais. Todėl galbūt nustebsite sužinoję, kad kasmet Lietuvoje fiksuojama daugiau nei dvidešimt kombainų gaisrų. 2023 metais Lietuvoje degė bent 22 javų kombainai, 2024 metais tas skaičius gerokai viršytas. Ir jei jums tai neatrodo kaip dideli skaičiai, prisiminkite, kad kombainas kasmet dirba vos mėnesį ar du, o tada stovi kur nors pašiūrėje laukdamas kitų metų derliaus nuėmimo. Įprastas ūkis turi daug daugiau traktorių nei kombainų ir naudoja juos daug intensyviau, bet būtent kombainų gaisrų rizika yra didžiausia. Kodėl?

Degalai

Ne, kalbėsime ne apie tai, kokius degalus degina kombainų varikliai (dyzeliną). Kiekvienam gaisrui reikia kuro ir kombainų atveju juo tampa ne degūs skysčiai, o šiaudai, pelai, sausa žolė, dulkės. Kombainas pjauna ir renka javus, atskiria grūdus nuo likusios augalo dalies ir kartais netgi susmulkina šiaudus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas