Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip atrodo Dariaus Vaičiulio kasdienybė Antarktidoje: dušas, tualetas, ryšys su pasauliu

Darius Vaičiulis, buvęs Dakaro ralio šturmanas ir žinomas keliautojas, tęsia ekspediciją Antarktidoje. Darius su dviem kolegomis stengiasi pakartoti R.Amundseno 110 metų senumo kelionę. Darius turi ir gražų tikslą – kviečia aukoti organizacijai „Gelbėkit vaikus“.
Dariaus Vaičiulio ekspedicija per Antarktidos sniegynus
Dariaus Vaičiulio ekspedicija per Antarktidos sniegynus / Asm. albumo nuotr.

Dariaus Vaičiulio paskyra FB – Ekspedicija į Pietų ašigalį

Ekspedicijos maršrutą gyvai galite stebėti čia.

Aukoti vaikų centrams galite čia.

„Šiandien bandėme pasiekti „Trikampio plokštumą“ – terasą šalia Amundseno ledokryčio. Dangus apsiniaukęs, matomumas prastas. Sustoję laukiam, kol šiek tiek prašviesės.

Debesys, saulė ir tik tuo metu renkamės kelią per ledyną. Kiekvieną etapą tenka įveikti du kartus. Pakylame apie 200 m, bet dalį iškovoto aukščio tenka paaukoti ir leistis žemyn iki saugios stovyklai vietos. Pradeda rimtai snigti.

Reikia bent 4 valandų gero oro, kad pasiektume „Trikampį“. Nuo ten dar 200 m pakilimo iki „Tylos slėnio“. Bet ir čia visiškai tylu, o aplink nieko nematyti – nerealus „pabėgimo nuo realybės jausmas“, – rašė Darius Vaičiulis penktadienį.

Buitinės ir gamtinės sąlygos Antarktidoje

Antarktidoje nėra nuolat gyvenančių žmonių (tik pingvinai). Čia sunku patekti, o atvykėliams tenka iš esmės pakoreguoti savo elgesį. Kaipgi atrodo žmogaus kasdieniai įpročiai Antarktidoje?

Dušas. Siekiant atitikti aukščiausius aplinkosauginius standartus, dušuose bėga vanduo, gautas ištirpinus aplink esantį sniegą. Praustis duše kasdien negalima. Tausojant vandenį, duše maudytis galima tik kas 2–3 dienas. Tačiau Dariaus ekspedicijos metu šio malonumo visai teks atsisakyti – dušai įrengti tik bazinėse stovyklose ir stotyse.

Tualetas. Antarktidoje ypač svarbu minimizuoti žmonių sukuriamą poveikį, todėl speciali tvarka galioja net tualete. Pavyzdžiui, jei baltojo žemyno svečiai yra už bazinės stovyklos ribų, jiems su savimi tenka neštis butelius, prispyrus reikalui. Jų turinys gali būti išpilamas tik tam specialiai skirtose vietose. Visą informaciją ir vietos koordinates, kur tai padaryta, reikia kruopščiai fiksuoti, kad mokslininkai ateityje atradę biologinį žmogaus pėdsaką negalvotų, jog Antarktidoje kadaise gyveno žmonės.

Ryšys. Mobiliojo ryšio Antarktidoje nėra. Žemyno svečiai gali naudotis tik palydoviniu ryšiu. Ką tai reiškia? Labai paprastai tariant, informacija perduodama radijo bangomis iki pat kosminių palydovų, o tada keliauja atgal į Žemę. Tokiu būdu informacijos perdavimas gerokai užtrunka, todėl pažiūrėti „Netflix“ serialą būnant Antarktidoje – sudėtinga.

Sveikatos priežiūros paslaugos. Antarktidoje visada budi gydytojai, kurie specializuojasi skubiojoje medicinoje ir yra pasiruošę padėti. Esant poreikiui, žmonės iš baltojo žemyno gali būti evakuojami, tačiau gelbėjimo operacijoje dalyvauja medikai iš Čilėje esančio Punta Arenas. Šis miestas nuo vienos pagrindinių Antarktidos bazinių stovyklų – „Union Glacier Camp" – yra nutolęs beveik 3000 km, taip pat pakilimui ir nusileidimui reikia idealių oro sąlygų. Todėl, kad medikai galėtų atvykti greitai, reikia, jog šypsotųsi sėkmė.

Rūkymas. Jei rūkote, Antarktidoje turėtumėte laikytis ypatingos taisyklės. Rūkyti tam specialiai skirtose vietose galima, tačiau privaloma susirinkti ne tik nuorūkas, bet ir pelenus.

Lauktuvės iš Antarktidos. Žmonės iš svečių kraštų neretai parsiveža kažką, kas jiems primena tą vietovę. Pavyzdžiui, akmenis ar kriaukles iš pajūrio, vandens į krantą išmestą šakelę ar plunksną. Antarktidoje visa tai griežtai draudžiama. Lygiai tas pats galioja ir bet kokiems žmogaus sukurtiems daiktams – jų judinti ir juolab paimti negalima, nes tai gali būti tyrimuose naudojama technika, net jei iš pirmo žvilgsnio to nepasakytumėte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas