Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip elgtis kelyje sutikus karinę techniką?

Šį pavasarį, tikėtina gegužę, Lietuvoje vyks karinės pratybos „Liepsnojantis kalavijas 2022“. Kita vertus, Lietuvos geopolitinė padėtis ir pasaulinė situacija lemia, kad karinės technikos judėjimas keliais neišvengiamas.
Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono pratybos „Pasirengęs ulonas“
Asociatyvinė nuotr. Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono pratybos / Ievos Budzeikaitės / Lietuvos kariuomenės nuotr.

Tik ar Lietuvos vairuotojai gerai žino, kaip Kelių eismo taisyklės (KET) reglamentuoja tokias situacijas, kai bendrojo naudojimo keliais juda karinė technika.

Pagal KET, vairuotojai privalo duoti kelią transporto priemonėms su specialiais (mėlynos ir raudonos spalvų) švyturėliais. O karines kolonas dažniausiai lydi karo policijos automobiliai, pažymėti būtent tokiais ženklais ir turintys tokius įrenginius.

Kada reikia praleisti karinės technikos koloną

Kelių eismo taisyklės (KET) numato, kad koloną reikia praleisti, jei ji atvažiuoja iš priekio. Pasivijus karinės technikos koloną reikia žiūrėti, ar lydintis automobilis leidžia ją aplenkti. Jei jis blokuoja manevrą, reikėtų ramiai važiuoti iš paskos.

Kitaip tariant, transporto priemonių, kurias lydi specialiosios transporto priemonės su įjungtais mėlynais ir raudonais (arba tik mėlynais) švyturėliais ir specialiaisiais garso signalais, naudojasi pirmenybe, jeigu nepakenks eismo saugumui. Ir tik tada, kai įsitikina, kad joms duodamas kelias. Todėl automobilių vairuotojų visuomet ir prašoma būti budriais bei dėmesingais – kad deramai įvertintų situaciją ir netaptų kliūtimi didelei kolonai.

Nuobaudos už KET pažeidimą, karinės technikos nepraleidimą

Remiantis KET, transporto priemonių su įjungtais mėlynos (mėlynos ir raudonos) spalvos švyturėliais ir specialiais garso signalais arba jų lydimų transporto priemonių nepraleidimas, nesustojimas, kai to reikalaujama pagal taisykles, ar kitoks kliudymas jų eismui gali užtraukti baudą nuo 90 iki 140 eurų ir (arba) teisių vairuoti atėmimą nuo 2 iki 4 mėnesių.

Jei karinės technikos kolonos nelydi automobiliai su specialiais švyturėliais, tuomet ji neturi pirmumo kitų eismo dalyvių atžvilgiu. Tokiu atveju reikia vadovautis bendrais KET principais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas