Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalifornija pateikė ieškinį prieš „Uber“ ir „Lyft“ dėl vairuotojų įvardijimo rangovais

Kalifornijos valstija antradienį pateikė ieškinį pavežėjimo paslaugų bendrovėms „Uber“ ir „Lyft“ už „klaidingą“ vairuotojų įvardijimą rangovais, o ne darbuotojais, taip pažeidžiant valstijos įstatymus. Ieškiniu, prie kurio prisijungė didžiosios valstijos savivaldybės, siekiama reikalauti, kad įmonės atlygintų vairuotojams ir sumokėtų baudas, kurių bendra suma gali siekti kelis šimtus milijonų dolerių.
„Lyft“ ir „Uber“ logotipai
„Uber“ programėlė / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

„Kalifornijoje galioja darbuotojų ir jų darbdavių teises ir apsaugą užtikrinančios taisyklės“, – pranešime teigė generalinis advokatas Xavieras Becerra.

„Ketiname užtikrinti, kad „Uber“ ir „Lyft“ žais pagal taisykles“, – pridūrė generalinis prokuroras.

Prie ieškinio prisijungė ir San Fransisko, Los Andželo ir San Diego miestai.

Pasak pareigūnų, vairuotojų klasifikavimas darbuotojais nesutrukdys bendrovėms pasiūlyti lanksčius darbo planus vairuotojams.

„Nėra jokios teisinės priežasties, kodėl „Uber“ ir „Lyft“ negali turėti didelio būrio darbuotojų, kurie patys nusprendžia, kada ir kur dirbti – lygiai taip, kaip dabar vairuotojai tai daro“, – pranešime teigė San Francisko savivaldybės teisininkas Dennisas Herrera.

„Šios įmonės paprasčiausiai nenori to daryti. „Uber“ ir „Lyft“ parduoda melą. Jie meluoja visuomenei ir meluoja savo vairuotojams“, – kalbėjo teisininkas.

„Uber“ ir pristatymo įmonė „Postmates“ gruodį antikonstituciniu pavadino naują Kalifornijos valstijoje priimtą įstatymą, kuriame reikalaujama laikyti laisvai samdomus asmenis darbuotojais.

Teisės aktas, žinomas kaip Asamblėjos įstatymas Nr. 5, reiškia, kad tam tikromis sąlygomis nepriklausomi rangovai laikomi darbuotojais, kuriems taikomos minimalaus darbo užmokesčio ir išmokų garantijų taisyklės.

„Uber“ praėjusiais metais pareiškė ketinanti priešintis bet kokiam vairuotojų statuso pakeitimui, nes tai padidintų jos išlaidas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas