Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas laukia vairuotojų, nuo sausio 1 d. neatsinaujinusių automobilių vaistinėlių

Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė, kad jau nuo kitų metų šalies gydymo įstaigos ir visos registruotos kelių bei geležinkelių transporto priemonės turės atsinaujinti savo pirmosios pagalbos rinkinius. Bendradarbiaudama su greitosios medicinos pagalbos medikais, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) patvirtino naujas pirmosios pagalbos rinkinių komplektacijas ir ragina pasiruošti pokyčiams iš anksto. Kita vertus, sausio 1-oji tikrai nėra kritinė data, nuo kurios vairuotojams būtina atsinaujinti vaistinėles.
Automobilio pirmosios pagalbos vaistinėlė
Automobilio pirmosios pagalbos vaistinėlė / 123RF.com nuotr.

Nauji reikalavimai vaistinėlėms

Pirmosios pagalbos rinkinyje, skirtame automobiliams ir geležinkelių transportui, atsiranda spaudžiamasis tvarstis, ledo maišeliai, turniketai, skirti arteriniam kraujavimui stabdyti, ir vienkartinė veido kaukė gaivinimui (dirbtinio kvėpavimo atlikimui).

Poreikis atnaujinti pirmosios pagalbos rinkinį kilo atsižvelgiant į tai, kad jo sudėtis nesikeitė 18 metų, o per tiek laiko pasikeitė pirmosios pagalbos teikimo principai.

SAM atkreipia dėmesį, kad vairuotojai, turintys pirmosios pagalbos rinkinius, atnaujintus po 2019 m. sausio 1 d., turi tik pasipildyti savo vaistinėlių rinkinį 2 turniketais. Jei vaistinėlės rinkinys pirktas anksčiau minėtosios datos, vairuotojas privalo įsigyti naują rinkinį.

Pranešime taip pat buvo teigiama, kad, jei vairuotojas neturės atnaujintos sudėties vaistinėlės, policijos pareigūnai įspės vairuotoją pasikeisti pirmosios pagalbos rinkinį. Atliekant automobilio techninę apžiūrą, taip pat svarbu turėti naujosios sudėties pirmosios pagalbos rinkinį. Ministerijos teigimu, kitu atveju techninė apžiūra gali nebūti patvirtinta.

Nereikia skubėti akis išdegus pirkti vaistinėlių

Tačiau ši informacija nėra tiksli. Techninių apžiūrų asociacija „Transeksta“ patikslino informaciją. Jei vairuotojas neturi naujo pavyzdžio vaistinėlės, tai nėra laikoma dideliu trūkumu. Plačiau apie tai – asociacijos „Transeksta“ komentare žemiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas