Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
18:55

Kas nutiktų, jei betonas sukietėtų betonvežio būgne?

Kelyje kartais sutinkate betonvežių su dideliais besisukančiais būgnais. Jie sukasi tam, kad betono mišinys į statybų aikštelę atvažiuotų gerai sumaišytas, neatsiskyręs ir nesukietėjęs – paruoštas liejimui.
Liebherr hidraulinė betono maišyklė and Mercedes-Benz sunkvežimio bazės. (Liebherr nuotrauka)
Liebherr hidraulinė betono maišyklė and Mercedes-Benz sunkvežimio bazės. (Liebherr nuotrauka)

Tačiau kartais kelyje būna kamščių, technika genda, pasitaiko ir avarijų. Kas nutiktų, jei betonas visiškai sukietėtų betonvežio būgne?

Ar žinote, kodėl betonvežių būgnai Jungtinėje Karalystėje sukasi į priešingą pusę? O kokiais pranašumais pasižymi tokie „atvirkšti“ betonvežiai?

Betonas greitai nesustingsta. Kelias iš gamyklos ar kitos betono paruošimo vietos į statybų aikštelę gali būti ilgas ir sudėtingas, miestuose pasitaiko kamščių, gali iškilti nenumatytų problemų, todėl specialistai pasirūpina, kad nepageidaujamo betono sukietėjimo tikimybė būtų kiek įmanoma mažesnė. Kai kurie priedai padeda pailginti betono mišinio džiuvimo laiką. Į maišyklę galima tiesiog įpilti daugiau vandens, kad ilgesnėje kelionėje būtų mažiau nerimo. Bet net ir geriausiai suplanuotos operacijos kartais baigiasi nesėkme dėl nenumatytų aplinkybių.

Kas būtų jeigu…?

Situacijų, kai kyla betono sukietėjimo būgne rizika, gali būti labai įvairių. Žinoma, jei gedimas paprastas, jį bus bandoma sutaisyti vietoje. Bet jei problema rimtesnė, gali tekti griebtis ir kūrybiškų sprendimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento