Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 30

Kodėl britų galonas yra didesnis už amerikietišką?

Tai, kad skirtingos šalys gali naudoti skirtingus matavimo vienetus, niekam nėra naujiena. Mums atrodo, kad Si matavimo vienetai – metrai, litrai ir kilogramai – yra patogiausi ir logiškiausi, bet tradicijos yra tradicijos ir jei kas nors nori naudoti sudėtingesnius senamadiškus matavimo vienetus – jardus, galonus ir svarus – tegul. Bet kodėl galonas galonui nelygus?
Sena degalinė JAV. (Moviefan, Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
Sena degalinė JAV. (Moviefan, Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Kodėl net šalyse priėmusiose Si matavimo vienetus, ratlankiai matuojami coliais?

Si matavimo vienetų sistema yra naujesnė. JAV jos oficialiai nepriėmė, nes įsibėgėjus metro bangai 19 amžiuje JAV jau buvo pramoninė šalis. Matavimo vienetų keitimas turi įtakos viskam – nuo varžtų, kuriais suveržiami automobilių kėbulai, ir jogurto indelių iki geležinkelio bėgių. Jei paimtume bet kokį namą, stebuklingai jį perkeltume į jūsų kiemą, jūs lengvai galėtumėte nustatyti, kokius matavimo vienetus naudojo jo statytojai.

Matavimo sistemos keitimas būtų milžiniškas šokas pramonei ir kultūrai. Kanada giriasi naudojanti abi sistemas, bet tiesa yra ta, kad ten coliai naudojami dažniau nei centimetrai. Jungtinė Karalystė taip pat pradėjo sumetrinimo procesą, bet jis yra amžiams įstrigęs ir tikriausiai niekada nebus užbaigtas. Tuo tarpu nepriklausomybę vertinančiai JAV kultūrai tai kartu yra ir būdas pabrėžti atskirtį nuo Europos.

Tiesa, JAV naudoja metrinę sistemą. Mokslininkai, ginkluotosios pajėgos, dalis maisto pramonės – Si matavimo vienetai JAV yra pažįstami. Net ir amerikiečiams širdžiai artimesni matavimo vienetai yra susiję su metrine sistema.

Jie turi teisę matuoti viską kaip nori, bet mes kartais pasimetame susidūrę su jų matavimo vienetais. Pavyzdžiui, automobilio degalų sąnaudos matuojamos myliomis galonui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas