Kodėl Rusijos agresorių subombarduota „An-225 Svajonė“ yra unikalus kūrinys

2022-ųjų vasario 27 dieną buvo oficialiai pranešta, kad Ukraina ir pasaulis neteko ypatingo lėktuvo – užpuolikai iš Rusijos sunaikino „Antonov An-225 Mriya“.
Atskrenda apsikabinimui – atstumas tarp Mriya sparnų galų siekė 88,4 m. (Eduard Marmet, Wikimedia (CC BY-SA 2.0)
Atskrenda apsikabinimui – atstumas tarp Mriya sparnų galų siekė 88,4 m. (Eduard Marmet, Wikimedia (CC BY-SA 2.0)

Didžiausias komercinis lėktuvas pasaulyje An-225 kelis dešimtmečius gabeno neeilinius krovinius, prie oro uostų tvorų viliojo aviacijos entuziastus ir turėjo garantuotą vietą muziejuje. Galbūt nusėdus karo dulkėms tai, kas liko iš An-225, papasakos ne tik aviacijos, bet ir Ukrainos stiprybės istoriją. Tačiau dabar galime prisiminti tik tai, koks buvo „Antonov An-225 Mriya“.

„Antonov“ – tai Ukrainos lėktuvų gamintojas ir aviacijos paslaugų bendrovė. Tiesa, geografiniu jos pradžios tašku laikytina ne Ukraina, nes OKB-153 (Опытно-конструкторское бюро), kaip pradžioje vadinta ši gamykla, 1946 metais buvo įkurta Novosibirske. Tuomet šiai valstybinei kompanijai vadovavo inžinierius Olegas Antonovas, kurio vardu ji vėliau ir buvo pavadinta.

1952 metais bendrovė buvo perkelta į Kijevą, o po Sovietų sąjungos griūties tapo valstybine Ukrainos kompanija. „Antonov“ ne tik kuria, gamina ir aptarnauja lėktuvus, bet ir teikia įvairias komercinės aviacijos paslaugas. „Antonov“ istorijos puslapiuose rastume daug įdomių lėktuvų – An-2 biplanas, An-181 prototipas ir An-72/74 yra tik keli pavyzdžiai.

Straipsnio herojus An-225 Mriya yra unikalus „Antonov“ kūrinys ir vienas didžiausių lėktuvų aviacijos istorijoje. Ar bent jau tokiu buvo.

„Antonov An-225“ nebuvo sukurtas iš nieko. Iš tikrųjų, An-225 yra labai artimas „An-124 Ruslan“ giminaitis. Rusų inžinierius Viktoras Tolmačiovas, kuris prisidėjo prie daugybės garsių Antonov kūrinių, įskaitant An-2, An-24, An-32, buvo vyriausiasis An-124 projekto inžinierius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas