Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis į NATO susitikimus Vilniuje keliavo senu „Mercedes“?

40 valstybių vadovų, 800 transporto priemonių ir 12 tūkst. pareigūnų bei karių. Tokių įspūdingų skaičių jūroje nemažai daliai skaitytojų į akis krito išskirtinis Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio automobilis.
Šarvuotas Mercedes, kuriuo NATO viršūnių susitikimo metu buvo vežiojamas Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
Šarvuotas „Mercedes“, kuriuo NATO viršūnių susitikimo metu buvo vežiojamas Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Nors V.Zelenskio kortežą sudarė nauji ir apynauji „Audi“ ir BMW, Ukrainos lyderis keliavo lietuviškais numeriais pažymėtu limuzinu „Mercedes Benz S-Class“ (W220, gamintas nuo 1998 iki 2005 m.).

Akivaizdu, kad automobilis nebe pirmos jaunystės, tačiau taip pat akivaizdu, kad tai – padidintos apsaugos limuzinas, skirtas svarbiems asmenims vežti. Akylesnė akis turėjo pastebėti storesnes „Mercedes“ duris ir didesnes padangas, galinčias atlaikyti šarvuoto automobilio svorį.

Pavarčius 15min straipsnių archyvą, galima rasti informacijos, kad šitas solidaus amžiaus limuzinas Vadovybės apsaugos departamento buvo naudojamas jau daugybę metų. Pavyzdžiui, Rumunijos prezidento Klauso Iohannio vizito metu 2016 m. Arba 2009 m. Estijos prezidento Toomo Hendriko Ilveso ir Latvijos prezidento Valdžio Zatlero vizito metu.

Vadovybės apsaugos tarnybos (VAT) vadovo pavaduotojas Paulius Nemira sako, kad NATO Viršūnių susitikimas buvo didelis logistinis iššūkis.

VAT turimų aukščiausio apsaugos lygio transporto priemonių skaičius – ribotas, vos siekia 10. Todėl, pasak P.Nemiros, atvykstančių šalių vadovų buvo prašoma, jei įmanoma, atsivežti ar atsiskraidinti savo šarvuotus limuzinus pirmiesiems asmenims vežti. Tie, kurių saugumui gresia didesnis pavojus, taip ir padarė.

Tačiau užtikrinti, kad visi pirmieji asmenys būtų vežami šarvuotais automobiliais, VAT ir Užsienio reikalų ministerija neturėjo galimybių – nebuvo pakankamai komercinių pasiūlymų išnuomoti tokius automobilius. Pasak P.Nemiros, Baltijos šalių regione nėra tiek daug šarvuotų automobilių, kiek reikėtų. Todėl verslininkai negalėjo patenkinti poreikio.

Štai kodėl Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį Vilniaus oro uoste pasitiko kelis dešimtmečius skaičiuojantis šarvuotas S klasės „Mercedes“.

„Jis tik atrodo kukliau. Tačiau pagal savo apsaugos lygį ir galimybes šitas automobilis yra vienas geriausių. Tokių transporto priemonių vertę lemia ne amžius, o tai, kokią apsaugą jie gali suteikti pavojaus atveju“, – komentavo VAT vadovo pavaduotojas P.Nemira.

Kokio lygio apsaugą garantuoja Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos automobilis, P.Nemira plačiau nekomentavo: „Palieku spėlioti patiems skaitytojams.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas