Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
18:44

Kokio ūgio žmonės gali vairuoti tanką?

Kai koks nors žemesnio ūgio draugas išvyksta atlikti karinę tarnybą, visada yra gerai paklausti „na ir kuo tu tarnausi, tankistu?“ Bet ar tankų įgulos narių ūgis iš tikrųjų yra ribojamas? Kokio ūgio žmogus dar gali tarnauti šiuolaikiniame tanke?
Leopard 2 120 mm pabūklas. Be jokių graižtvų.
Leopard 2 120 mm pabūklas. Be jokių graižtvų.

Iš tikrųjų, tai yra logiška. Tankai yra plieninės dėžės ir erdvė juose neišvengiamai yra ribota. Inžinieriai labai stengiasi sumažinti tanko siluetą, kad jis būtų sunkiau pastebimas ir būtų mažesnis taikinys priešo taikikliuose. Štai švedų pagrindinis kovos tankas „Stridsvagn 103“ net neturi bokštelio, o eksperimentinis sovietinis „Objekt 775“ atrodė tarsi suplotas.

Labai senuose tankuose, tokiuose kaip Pirmojo pasaulinio karo laikų „Renault FT“, kuris dažnai laikomas pirmuoju moderniu tanku istorijoje, vietos buvo visai mažai. Visiškai išsitiesęs net vidutinio sudėjimo žmogus būtų netilpęs.

Renault FT vidaus erdvės vizualizacija.
Renault FT vidaus erdvės vizualizacija.

Vėlesni, kad ir Šaltojo karo pabaigos tankai, yra palyginti dideli, bet vietos viduje vis tiek yra mažai. Juk tik tilpti nepakanka – kiekvienas įgulos narys turi vykdyti jam priskirtas užduotis. Be to, svarbu, kad žmogus nestrigtų ir prireikus evakuotis. Tai kokio ūgio žmogus dar gali tarnauti šiuolaikiniame tanke? Šiame straipsnyje rasite kelis pavyzdžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas