Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lankėte vairavimo kursus šiose 26 įmonėse? Už juos galimai mokėjote didesnę kainą

Dar 2018 m. Konkurencijos tarybos išaiškinimu buvo nustatyta, kad 26 šalies vairavimo mokyklos sudarė neteisėtą susitarimą dėl įkainių. Vartotojų aljansas kviečia prisijungti prie grupės ieškinio - iki gruodžio 18 d. Terminas buvo pratęstas gavus prašymus, kad nespėjama surinkti reikiamų dokumentų, nurodo aljansas.
Atvirų durų diena „Regitroje“ (2019)
Atvirų durų diena „Regitroje“ (2019) / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Kvietimu pasidalijo ir Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

„Jeigu lankėte vairavimo kursus 2016-2018 m., galimai už juos mokėjote didesnę kainą.

2018 m. gruodžio 20 d. Konkurencijos taryba paskelbė, kad 26 vairavimo mokymo paslaugas teikiančios mokyklos iš Vilniaus, Kauno ir Jurbarko sudarė konkurenciją ribojantį susitarimą (kartelį), kuriuo nuo 2016 m. liepos mėn. iki 2018 m. gruodžio 20 d. derino įkainius už vairavimo mokymo paslaugas“, – nurodoma pranešime.

Šiam atvejui sukurtame tinklapyje www.vairavimokartelis.lt nurodoma, kurios įmonės buvo sudariusios tokį susitarimą:

  • A. Žukausko personalinis vairuotojų ruošimo centras „VRC“;
  • UAB Mokymo centras „Adpilis“;
  • UAB „Automotoket“;
  • UAB „Autoplaza“;
  • UAB „Daugva ir ko“;
  • UAB „Dorkanas“;
  • UAB „Dovanėlė Jums“;
  • UAB „J. Rinkevičiaus vairavimo mokykla“;
  • UAB „JTMC“;
  • Jono Jasučio įmonė;
  • UAB „Kelio iliuzija“;
  • UAB „LDV Unio“;
  • UAB „Sostinės vairavimo mokykla“;
  • VšĮ „Vairoseta“
  • Biudžetinė įstaiga Vilniaus saugaus miesto centras;
  • UAB „Visagalis“;
  • UAB „ARV-Auto“;
  • UAB „Auto ABC“;
  • VšĮ „Auto ABCDE“;
  • UAB „Kauno Naujamiesčio darbo rinkos mokymo centras“;
  • V. Žukausko įmonė;
  • UAB „Rigveda“;
  • A. Gailiaus firma „Arvaira“;
  • IĮ Jurbarko saugaus eismo centras;
  • Dariaus Mikulio įmonė;
  • UAB „Tikslo linija“;

„Jeigu Jūs lankėte vairavimo kursus minėtose mokyklose tarp 2016 m. liepos mėn. ir 2018 m. gruodžio 20 d. Jūs galimai už kursus mokėjote padidintą kainą ir turite teisę gauti žalos atlyginimą“, – nurodoma Vartotojų aljanso sukurtame tinklapyje.

Tyrimas pradėtas dar 2016 m.

Konkurencijos taryba tyrimą 2016 metais pradėjo reaguodama į gyventojų pranešimus, kad kainos vairavimo mokyklose supanašėjo, skelbė naujienų agentūra BNS.

Tyrimo metu nustatyta, kad 2016-ųjų birželį Vilniuje įvykusio LVMA Vilniaus apskrities narių susirinkimo, kuriame dalyvavo ir asociacijai nepriklausančių vairavimo mokyklų atstovai, metu buvo aptariami ir derinami įkainiai už vairavimo mokymo paslaugas.

Tarpininkaujant asociacijai, 15 sostinės mokyklų ne tik susitarė padidinti visų vairavimo mokymo kategorijų įkainius, tačiau siekė, kad nustatytą kainų lygį taikytų ir kitos vairavimo mokyklos Vilniuje.

Pasak tuometinio Konkurencijos tarybos pirmininko Šarūno Keserausko, asociacijai nepriklausančias įmones konkurentai spaudė naudodamiesi turima prieiga prie mokymams skirtų aikštelių.

„Vairavimo mokyklų veikloje yra labai svarbu turėti aikštelę, arba savo, arba gauti prieigą, ypač Vilniuje, Kaune ar dideliuose miestuose, kur patogių vietų aikštelėms nėra daug“, – tvirtino Konkurencijos tarybos pirmininkas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Lietuvos Respublikos konkurencijos taryba
Lukas Balandis / BNS nuotr./Lietuvos Respublikos konkurencijos taryba

„Tie, kas turi savo aikšteles ir nuomoja jas kitiems, turi papildomą galimybę daryti poveikį“, – pridūrė jis.

Kaune iki 2016 metų pabaigos įvyko mažiausiai 18 susitikimų, per kuriuos aštuonių vietos vairavimo mokyklų atstovai tarėsi dėl kainų. Po susitikimų jie aktyviai stebėdavo vieni kitų paslaugų įkainius, susirašinėjo ir ragino taikyti sutartas kainas, nustatė tyrimas.

Anot Konkurencijos tarybos, kartelinį susitarimą kuravo LVMA ir „kai kurios aktyvesnės įmonės“.

Kainos kilo keliais šimtais eurų

Konkurencijos tarybos duomenimis, iki 2016-ųjų balandžio B kategorijos vairavimo kursų kaina sostinėje svyravo nuo 270 iki 419 eurų, o C, CE ir D kategorijų – nuo 480 iki 732 eurų.

Nuo 2016 metus liepos daugumos Vilniuje veikiančių vairavimo mokyklų įkainiai gerokai pakilo ir tapo beveik vienodi: B kategorijos kursų kaina siekė apie 500 eurų, C, CE ir D – nuo 700 iki 1100 eurų.

Regitros nuotr./Vairuotojo pažymėjimas
Regitros nuotr./Vairuotojo pažymėjimas

Kaune vairavimo mokyklų įkainiai suvienodinti keliais etapais: 2016 metais liepos pabaigoje B kategorijos vairavimo kursų kainos pakilo nuo 225–277 iki 350 eurų, dar po dviejų mėnesių – iki 375 eurų.

2016 metų liepą nustatyti įkainiai daugumoje Vilniaus vairavimo mokyklų nesikeitė dvejus metus ir sumažėjo 2018 metų vasarą Konkurencijos tarybai įtariamiems pažeidėjams išsiuntus tyrimo išvadas.

Tuo tarpu Kaune vairavimo kursai atpigo po Konkurencijos tarybos patikrinimų, atliktų 2016-ųjų rudenį.

Tarybos duomenimis, per metus pirmą kartą vairavimo egzaminą laiko apie 45 tūkst. asmenų, o tai reiškia, kad nuo kartelio galėjo nukentėti „tūkstančiai žmonių“.

„Kadangi mes kalbame apie du didžiausius miestus plius Jurbarką, tai kalbame apie tūkstančius potencialiai nukentėjusių žmonių. Tikslaus vertinimo šioje vietoje nedarėme, nes tai neturėjo didelės įtakos įrodant pažeidimą“, – kalbėjo Š. Keserauskas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Šviesoforas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Šviesoforas

Didžiausia 129,3 tūkst. eurų bauda skirta bendrovei „LDV Unio“. Bendrovei „Dorkanas“ skirta 88,7 tūkst. eurų, „ARV–Auto“ – 75,5 tūkst. eurų, „Rigveda“ – 52,5 tūkst. eurų, „Kelio iliuzija“ – 42,8 tūkst. eurų, „Adpilis“ – 25,9 tūkst. eurų, Dovanėlė Jums“ – 19,9 tūkst. eurų, A. Žukausko personaliniam vairuotojų ruošimo centrui VRC – 16,9 tūkst. eurų, Jono Jasučio įmonei – 11,5 tūkst. eurų bauda.

Kitoms vairavimo mokykloms ir LVMA skirtos mažesnės kaip po 10 tūkst. eurų baudos.

Įmonių vadovai baudomis apdalinti pagrįstai

Papildomas sankcijas, Konkurencijos tarybos prašymu, Vilniaus apygardos administracinis teismas skyrė ir kai kurių įmonių vadovams.

Šie nutarimai vėliau buvo skundžiami, tačiau nesėkmingai.

2023 rugsėjo 21 d. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) atmetė aštuonių vairavimo mokyklų bei jas vienijančios asociacijos vadovų skundus ir paliko galioti Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) sprendimą dėl asmeninės atsakomybės, pranešė Konkurencijos taryba, skelbė naujienų agentūra BNS.

Teisėjų nuomone, sankcijos yra proporcingos ir jų keisti pagrindo nėra.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Saugos diržas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Saugos diržas

Pasak LVAT, 2022 metų vasarį VAAT pagrįstai konstatavo, kad asociacijos ir vairavimo mokyklų vadovai tiesiogiai prisidėjo prie Konkurencijos įstatymo pažeidimo sudarydami draudžiamą susitarimą dėl vairavimo mokymo paslaugų kainų.

Teismas sutiko su tarybos vertinimu, kad tai, jog vadovai tiesiogiai dalyvavo bendrame konkurentų susitikime ar kitaip gavo informaciją apie draudžiamo susitarimo objektą, rodo kad jie jame dalyvavo, ir tam nėra būtina surinkti ar pateikti daugiau įrodymų.

Buvusiam Lietuvos vairuotojų mokymo ir kvalifikacijos kėlimo mokyklų asociacijos vadovui Kęstučiui Vaicekiūčiui teismas ketveriems metams apribojo teisę vadovauti ir skyrė 7,5 tūkst. eurų baudą, Vilniaus saugaus miesto centro vadovui Dariui Lesickui trejiems metams apribota teisė vadovauti ir skirta 3,25 tūkst. eurų bauda.

Bendrovės „Dorkanas“ vadovui Audriui Stramkauskui ir buvusiam vairuotojų ruošimo centro VRC vadovui Algimantui Antanui Žukauskui, mokymo centro „Adpilis“ vadovui Adolfui Pilipavičiui trejiems metams apribota teisė eiti vadovo pareigas ir kiekvienam jų skirtos 3,75 tūkst. eurų baudos.

Bendrovės „LDV Unio“ vadovui Valdemarui Aukščioniui, „Vairosetos“ vadovui Zbyšekui Blaževičiui, buvusiam Kauno Naujamiesčio darbo rinkos mokymo centro vadovui Ąžuolui Raškevičiui ir „ARV-Auto“ vadovui Valdui Šlepikui trejiems metams apribota teisė vadovauti. Dviem pastariesiems skirtos po 3 tūkst. eurų baudos, o Z. Blaževičiui – 1,81 tūkst. eurų bauda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas