Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvoje kasmet konfiskuojama automobilių už šimtus tūkstančių eurų: kur jie dingsta?

Automobilių konfiskavimas – itin griežta vairuotojų drausminimo priemonė. Lietuvoje turtas gali būti konfiskuojamas remiantis įvairiomis kodeksų nuostatomis ar po teismų nuosprendžių, dalis tokių automobilių vėliau perduodami Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI), kuri užsiima konfiskuoto turto pardavimu.
Konfiskuotas automobilis
Konfiskuotas automobilis / Kauno apskrities VPK nuotr.

To turto nėra mažai: Lietuvoje vien per 2017-ųjų pirmąjį pusmetį buvo konfiskuota ir perduota VMI realizacijai per tūkstantį transporto priemonių. Parduotų transporto priemonių vertė – daugiau nei 400 tūkst. eurų.

Kada konfiskuojami automobiliai

Nuo šių metų daugiau nei 1,5 alkoholio promilės kraujyje turintys vairuotojai traukiami į baudžiamąją atsakomybę ir beveik be išimties konfiskuojami jų vairuoti automobiliai.

Tai kai kuriais atvejais gerokai padidina baudos sumą – pavyzdžiui, brangiausias VMI per pirmąjį 2017-ųjų pusmetį realizuotas automobilis kainavo daugiau nei 12 tūkst. eurų, tačiau daugumos jų vertė nesiekia net tūkstančio. Vienu metu didžiuosiuose miestuose būna bent 100 sulaikytų automobilių, kurių savininkai dar laukia galutinio teismo verdikto.

„Jeigu tą nusikalstamą veiką padarė automobilio savininkas, tai automobilis, kaip tos nusikalstamos veikos priemonė, privalo būti konfiskuojamas. Tai skirta tam, kad būtų įgyvendinta bausmės paskirtis. Bausmės tikslas – ne nubausti, mes norime, kad visi laikytųsi taisyklių. Įsiteisėjus teismo sprendimui, automobilis konfiskuojamas ir perduodamas VMI visam laikui“, – procedūras aiškino Kelių policijos valdybos Eismo įvykių registravimo skyriaus viršininkė Rasa Baltaševičienė.

Daugiausia yra iki 1000 eurų, daugelis verti kelių šimtų. Jie yra pigūs, tie asmenys nesunkiai už kelis šimtus eurų vėl įsigyja kitą automobilį.

Dominuoja seni laužai

Policijos pareigūnai turi teisę konfiskuoti ir lengvą neblaivumą turinčio vairuotojo automobilį, o jo likimą vėliau sprendžia teismas – jis turi teisę konfiskuoti automobilį negrįžtamai. Jeigu vairuotojas antrą kartą sulaikomas prie vairo neblaivus, net ir „įpūtęs“ lengvą neblaivumo laipsnį (0,4–1,5 promilės), jo automobilis konfiskuojamas priverstinai.

Nepaisant to, kad kiekvienais metais VMI realizuoja ne vieną konfiskuotą transporto priemonę, kurios vertė viršija 10 tūkst. eurų, vis dėlto daugelis automobilių yra pigesni – parduodami už kelis šimtus eurų. Tad prie vairo išgėrę sėsti nevengiantys vairuotojai pernelyg neliūdi juos praradę.

Vidutinė „pragertų“ automobilių vertė didėja

„Daugiausia yra iki 1000 eurų, daugelis verti kelių šimtų. Jie yra pigūs, tie asmenys nesunkiai už kelis šimtus eurų vėl įsigyja kitą automobilį“, – sakė R.Baltaševičienė.

Kita vertus, vidutinė „pragertų“ automobilių vertė didėja. Jeigu 2016-aisiais VMI realizavo 2 148 automobilius už 601 426 Eur (vidutiniškai 280 Eur už automobilį), tai 2017-ųjų pirmą pusmetį vidurkis pakilo iki 364 Eur už automobilį (realizuota 1 160 automobilių už 422 051 Eur).

Perduota realizuoti lengvųjų automobilių

Realizuota lengvųjų automobilių

Brangiausias automobilis Pigiausias automobilis

2015 m.

2437 vnt.

1060693 Eur

2339 vnt.

771322 Eur.

12200 Eur 20 Eur

2016 m.

2152 vnt.

850354 Eur

2148 vnt.

601426 Eur

9674 Eur 20 Eur

2017 m. 1 pusmetis

1033 vnt.

462036 Eur

1160 vnt.

422051 Eur

12480 Eur 20 Eur

Aukcionai – prabangiems automobiliams

Kaip teigė VMI Nepriemokų administravimo departamento direktoriaus pavaduotoja Džiuginta Balčiūnienė, didžioji dalis konfiskuotų automobilių parduodami įmonių, su kuriomis VMI yra sudariusi transporto priemonių pardavimo paslaugų teikimo sutartis. Tai įmonės, kurios laimėjo viešuosius konkursus dėl teisės realizuoti bešeimininkį, konfiskuotą ir t.t. turtą.

Transporto priemonės, įsiteisėjus atitinkamam teismo sprendimui jas konfiskuoti, perimamos į VMI apskaitą. Dž.Balčiūnienė pažymi, kad į VMI apskaitą perimamos tik identifikuotos, tinkamos eksploatuoti transporto priemonės, kurias galima parduoti. Nerealizuotiną turtą į apskaitą įrašo ir atliekomis pripažįsta kitos valstybės institucijos, kurios tą turtą laiko (pvz., policija, muitinė).

Kaip nustatoma, ar turtas gali būti parduodamas? Transporto priemones įkainoja VMI specialistai, atsižvelgdami į konfiskuotą turtą perduodančių institucijų nurodomas kainas ar kitus duomenis.

„Transporto priemonė įkainojama rinkos kainomis, atsižvelgiant į jos pagaminimo metus, būklę, paklausą, realias pardavimo galimybes, tokių ar panašių transporto priemonių pardavimo praktiką ir kt. Prabangesnių automobilių vertinimui pasitelkiami nepriklausomi turto vertintojai“, – teigė VMI atstovė.

Už tą kainą, kuria turtas buvo įvertintas, automobilių pardavimu užsiimanti ir VMI konkursą laimėjusi įmonė turi transporto priemonę parduoti.

Jeigu transporto priemonės vertė didesnė nei 17 500 Eur, ji parduodama skelbiant viešąjį konkursą, tačiau tokių pastaraisiais metais nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas