Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos kariuomenės techniką tikrina net ir „mūšio lauke“

Modernėjant Lietuvos kariuomenei ir palaikant jos transporto priemonių parko plėtrą, nuolat papildant jį naujesnėmis transporto priemonėmis, vis aktualesniu ir svarbesniu klausimu tampa transporto priemonių priežiūra bei techninis aptarnavimas.
Depų tarnyba. Mobili transporto priemonių patikros linija
Depų tarnyba. Mobili transporto priemonių patikros linija / LK Depų tarnybos nuotraukos

Siekiant sklandžiai išspręsti šį klausimą, daugiau nei prieš 10 metų Lietuvos kariuomenės Depų tarnyboje pradėjo veikti mobili transporto priemonių patikros linija, kuri šiais metais buvo atnaujinta nauja programine įranga.

Naudodamiesi šia linija Depų tarnybos mechanikai nustato transporto priemonių gedimus, techninę būklę, vykdo patikras prieš išvykstant į pratybas arba pratybų metu, esant ,,mūšio lauke“.

Lietuvos kariuomenės Depų tarnyboje esančios transporto priemonių patikros linijos išskirtinumas – mobilumas. Civilinės įstaigos transporto priemonių techninę būklę tikrina tik stacionariose stotyse. O mobili transporto priemonių patikros linija gali būti lengvai transportuojama su sunkiąja technika (pvz. SISU) ir puikiai funkcionuoti bet kurioje vietoje, pavyzdžiui, pratybų lauke.

Mobilią transporto priemonių patikros liniją valdo kariai – mechanikai, kurie yra baigę specialius kursus. Mechanikai mobilią transporto priemonių patikros liniją valdo centrinės techninės apžiūros linijos duomenų kompiuteriu, kuris sumontuotas aušinamoje spintoje.

Jo paskirtis – duomenų iš patikros linijos įrenginių surinkimas, greitas apdorojimas ir ataskaitos suformavimas. Matavimo stendai valdomi planšetiniu kompiuteriu. Kariai šia mobilia linija gali patikrinti visą automobilio techninę būklę ar atskirus automobilio sistemos mazgus – visos tam būtinos sistemos yra mobiliajame patikros konteineryje.

Linijoje įrengtas: stabdžių stendas, ašių laisvumo detektorius, ašies keltuvas, žibintų reguliavimo stendas, dūmų analizatorius, belaidis OBD modulis (angl. On-board diagnostics), centrinis techninės apžiūros linijos duomenų kompiuteris bei linijos valdymo sistema.

Kiekvienas iš šių komponentų atlieka tam tikras funkcijas, nulemiančias bendrus šios linijos privalumus:

• Stabdžių stendas pasižymi ypač didele leistina maksimalia matuojamos ašies apkrova, kuri gali būti ne mažesnė kaip 20 tonų, todėl galima aptarnauti sunkųjį transportą.

• Įrengta ašies svėrimo 8 daviklių sistema, stabdžių stende galima atlikti ne tik automobilių su viena varančiąja ašimi, bet ir padidinto pravažumo ratinių transporto priemonių (su dviem arba daugiau varančiosiomis ašimis) stabdžių tikrinimą hidraulinėmis ir tiesiogiai mechaniškai sujungtoms transmisijomis.

• Ašių laisvumo detektorius išsiskiria ypač didele leistina ašies apkrova – ne mažiau nei 20 tonų, o ašies keltuvo kėlimo galia – ne mažesnė nei 16 tonų. Dauguma transporto priemonių Lietuvos kariuomenėje – sunkiasvorės, todėl yra itin svarbus šis parametras.

Su šia patikros linija dirbantys Depų tarnybos specialistai pabrėžė, kad linijoje įrengtas belaidis OBD modulis, skirtas naujausiems EURO 6 taršos kategoriją atitinkantiems lengviesiems automobiliams ir sunkiasvorei technikai. Naudojant jungtį tikrinamos transporto priemonių išmetamosios dujos ir dūmingumas.

Tai svarbi transporto priemonių patikros linijos sudedamoji dalis, nes leidžia geriau išmatuoti dyzelinių automobilių parametrus bei išvengti variklio sūkių kėlimo.

Lietuvos kariuomenės įsigyjami kovinės paramos šarvuotieji visureigiai, pėstininkų kovos mašinos bei kita moderni technika įpareigoja tobulinti ir šių transporto priemonių tinkamą techninį aptarnavimą. Iki šiol Depų tarnybai pavyko išvien žengti su pažanga ir sėkmingai teikti reikalingą paramą bendriems tikslams pasiekti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai