Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nereikia plovyklos: kai kurie vilniečiai automobilį plauna vaikų darželio kieme

Automobilį, pasirodo, galima nusiplauti ne tik plovykloje, bet ir Vilniaus lopšelio-darželio kieme. Kaip tik taip darė vienas vyras, sekmadienį nusprendęs savo transporto priemonę nusiplauti ne kur kitur, o šalia ikimokyklinio ugdymo įstaigos Vilniaus Senamiestyje. Tai pamatę praeiviai vaizdą įamžino, o darželio vadovybė žada, kad daugiau tokių situacijų tikrai nebus.
Vyras šalia vaikų darželio plauna automobilį
Vyras šalia vaikų darželio plauna automobilį / 15min skaitytojo nuotr.

Saulėtą sekmadienį šalia Vilniaus lopšelio-darželio „Gėlynas“ vyras plovėsi savo tamsios spalvos automobilį. Kantriai laistė vandeniu iš žarnos visiškai šalia pastato, darželio teritorijoje. Aplinkui matėsi vaikų žaidimų aikštelės, pavėsinė, kruopščiai susodinti žalumynai.

Kadangi darželių teritorijos paprastai būna uždaros, kyla įtarimas, kad vyras čia pateko ne atsitiktinai. O ir įsijungti vandenį vargu ar pavyktų kam nors, kas čia nedirba ar kaip nors kitaip nėra susijęs su šiuo darželiu.

VIDEO: Nufilmuota, kaip vyras plauna automobilį Vilniaus darželio teritorijoje

Vaizdą nufilmavę vilniečiai tikino pasipiktinę tokiu neatsakingumu – juk plauti automobilius tiesiog gatvėje ar kieme draudžia taisyklės, o čia dar ir vaikų darželio teritorija.

Paskambinus į darželį penktadienį paaiškėjo, kad direktorės nėra, ji mokymuose. Tačiau jos pavaduotoja ugdymui Liudmila Šumilova tikino, kad situacija bus išsiaiškinta įstaigos viduje. „Ir tikrai daugiau niekada nepasikartos. Mes labai rūpinamės vaikų ugdymu, dedame visas pastangas, saugojame savo reputaciją, o čia taip... Įtariu, kas tai galėjo daryti, ne iš pedagogų tikrai, iš personalo“, – kalbėjo pavaduotoja.

Pasakius, kad galima jai el.paštu nusiųsti nuotrauką, kurioje ji ar direktorė galėtų atpažinti automobilį plovusį vyrą, L.Šumilova atsisakė. Esą ir taip įtaria, nereikia ir įrodymų. Bet kas, jos įtarimais, yra šis vyras, neatskleidė.

Tai, kad automobilis buvo plaunamas šalia ikimokyklinio ugdymo įstaigos, gal ir nebūtų tokia didelė nuodėmė, jeigu pagal Vilniuje galiojančias Tvarkymo ir švaros taisykles nebūtų draudžiama „plauti transporto priemones gatvėse, aikštėse, parkuose, skveruose, paplūdimiuose, prie upių, ežerų, daugiabučių gyvenamųjų namų kiemuose ir kitose tam tikslui nepritaikytose ar neskirtose vietose“.

Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekse už šį nusižengimą numatyta ir nemaža bauda – net iki 600 Eur. Tačiau pirmąkart nusižengusiam tvarkai, jei nėra kitų įstatyme numatytų aplinkybių, gresia tik įspėjimas.

O plauti automobilių bet kur negalima, kadangi taip galime pakenkti ir gamtai, ir patys sau. Valstybinio mokslo tyrimų instituto Gamtos tyrimų centro direktorius prof. habil. dr. Vincas Būda 15min yra sakęs, kad svarbiausia yra tai, kas nuplaunama: „Ant automobilio nusėda dulkės, pavasarį gausiai žydinčių medžių žiedadulkės, ratuose – kelio purvas, o transporto priemonės apačioje dar kaupiasi ir tepalų ar benzino priemaišos. Pastarieji komponentai bet kokioje aplinkoje yra visiškai nepageidautini, o gamtai – akivaizdžiai kenksmingi.“

15min skaitytojo nuotr./Vyras šalia vaikų darželio plauna automobilį
15min skaitytojo nuotr./Vyras šalia vaikų darželio plauna automobilį

Net jeigu kieme įrengta lietaus kanalizacija, iš kurios nuoplovos patenka į valymo įrenginius, papildomi dideli vandens kiekiai gali ją užkimšti arba valymo įrenginiai nuotekų tinkamai neišvalys.

Tad geriausia sukti į plovyklą, o vaikų darželio teritoriją palikti vaikams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento