Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Net jei nafta būtų dalijama dykai, benzinas degalinėje vis tiek kainuotų 80 centų

Kodėl naftos kaina mažėja, tačiau degalinių švieslentėse skaičiai keičiasi gerokai lėčiau? Didmeninė naftos kaina sudaro tik dalį mažmeninės degalų kainos, o kuo nafta pigesnė, tuo jos dalis galutinėje kainoje yra mažesnė.
Degalinė
Degalinė / Projekto partnerio nuotr.

Šį procesą vaizdžiai parodė „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis. Jis savo „Facebook“ paskyroje įkėlė grafiką, kuriame išskirtos penkios mažmeninės degalų kainos sudedamosios dalys: didmeninė naftos kaina, perdirbėjo marža, akcizas, pridėtinės vertės mokestis (PVM) ir degalinės marža.

Diagramoje matyti, kaip keičiasi mažmeninė degalų kaina, keičiantis didmeninei naftos kainai. Degalų akcizas, naftos perdirbėjų marža ir degalinės marža lieka tokios pačios nepriklausomai nuo didmeninės naftos kainos. Mažėjant naftos kainai, analogiškai mažėja tik jos dalis galutinėje degalų kainoje ir PVM.

„Naftai kainuojant 30 dolerių už barelį, benzino litras Lietuvos degalinėse kainuoja apie 1 eurą. Kiek kainuotų benzino litras, jei nafta atpigtų iki 1 dolerio už barelį? Beveik tiek pat“, – aiškina N.Mačiulis.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai