Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nori A kategorijos pažymėjimo – atsigabenk į egzaminą motociklą

Šylantis oras ir dulkes bei druskos mišinio likučius nuo kelio pamažu plaunantys lietūs sudaro palankias sąlygas į gatves išvažiuoti motorizuotas dvirates transporto priemones valdantiems piliečiams. Natūralu, kad besimokantiems vairuotojams kyla noras vos išlaikius egzaminus iš karto gauti galios ir darbinio tūrio apribojimų neturinčią A kategoriją. Negąsdindami norime priminti, kad tai padaryti nebus itin paprasta.
Motociklas
Motociklas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nuo 2013 m. sausio 19 d., įsigaliojus Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pakeitimams teisė vairuoti galingus motociklus suteikiama tik asmeniui sulaukus 24 m., o ne 21 m., kaip yra buvo anksčiau. Taip pat būsimus vairuotojus egzaminuojanti VĮ „Regitra“ nesuteikia transporto priemonės, reikalingos A kategorijos egzamino laikymui, taigi galingą motociklą turite atsigabenti patys.

„Regitra“ transporto priemonės nesuteikia

Tokia situacija itin pasipiktinęs 15min.lt skaitytojas Markas Krasovskis redakcijai atsiuntė ilgą laišką, kuriame prašo pagelbėti išsiaiškinant, ar tokia tvarka gali būti laikoma normalia. Vilnietis rašo rudenį išlaikęs visus reikiamus A egzaminus vairavimo mokykloje, taip pat ir teorijos egzaminą „Regitroje“. Vaikinui liko išlaikyti praktinį egzaminą A kategorijos, tačiau VĮ „Regitra“ neturi  transporto priemonės, atitinkančios naujus reikalavimus ir prašo pasirūpinti tuo pačių egzaminuojamųjų.

„Įdomi situacija, kadangi A kategorija nėra kuo nors specifinė, tokia kuriai reikėtų labai ypatingos transporto priemonės. Siūlymas susirasti patiems transporto priemonę yra visiškai nerealus, nes niekas nenuomoja transporto priemonių asmenims neturintiems vairuotojo pažymėjimo. Dar įdomesnė situacija su draudikais, turint savo įsigytą transporto priemonę, nes egzamino metu įvykus avarijai civilinis draudimas negalios (jie kompensuos žmogui, tačiau žalą vėliau išieškos iš manęs)“, – rašo Markas.

Anot jo, susidaro kuriozinė situacija, kuomet vienintelė egzaminuojanti valstybinė įmonė neturi elementarios transporto priemonės. Marko teigimu, siūlomi tokie variantai, kaip nuoma yra nerealūs, nes sunku gauti tokią transporto priemonę be vairuotojo pažymėjimo, o draudėjai įvykus avarijai išieško žalą iš transporto priemonės savininko.

Visi motociklai – A2 kategorijos laikymui

Kaip Gazas.lt pasakojo VĮ „Regitra“ egzaminų metodikos skyriaus vyriausias specialistas Algimantas Tarabilda, iš trijų įmanomų A kategorijos variantų transporto priemonės praktiniam egzaminui suteikiamos tik pirmiems dviem. Tokia tvarka, anot jo, galioja nuo 2008 m. Išimtys vos du padaliniai, kurie iki praėjusių metų pabaigos dar turėjo A kategorijos be apribojimų praktiniam egzaminui pateikiamus motociklus.

„Pasikeitusiems reikalavimams ir naujos A2 kategorijos atsiradimui mes ruošėmės iš anksto. Visi motociklai dabar naudojami tik tos kategorijos laikymui. Jokių išimčių nebeliko“, ─ komentavo egzaminų metodikos skyriaus atstovas.

Primename, kad A2 kategorijos vairuotojo pažymėjimą gali gauti 18 metų sulaukę asmenys. Motociklams taikomi apribojimai – ne didesnė kaip 35 kW variklio galia ir 0,2 kW/kg neviršijantis galios ir svorio santykis. Kadangi „Regitros“ turimi motociklai patenka į šią kategoriją, tik jai ir bus naudojami.

„Savarankiškai jis dalyvauti eisme negali. Vadinasi, kažkas turi pristatyti motociklą iki „Regitros“ padalinio. Kažkas, kas turi tokią kategoriją. Sutinku, kad dėl to egzaminuojamiesiems kyla papildomo vargo“, ─ komentavo „Regitros“ atstovas.       

Nepateikia ne tik galingų motociklų

Nuo 2013 m. įmonė taip pat nepateikia transporto priemonių BE, C1, C1E, D, D1 ir D1E kategorijų egzaminams. „Regitra“ siūlo tik A1, A2, B, C ir CE kategorijų vairavimo egzaminams skirtą techniką.

„Taip, problema yra, nes nuo sausio 19 d. įsigaliojus Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pakeitimams pasikeitė ir apibrėžimai. Reikalingos kitokios transporto priemonės. A kategorijai tai galbūt mažiausiai aktualu, nors egzaminams skirtai transporto priemonei taip pat nustatyti griežtesni reikalavimai“, ─ kalbėjo A. Tarabilda, pridurdamas, kad A kategorijos be apribojimų egzaminui reikalingas ne mažesnio kaip 600 kubinių centimetrų darbo tūrio ir bent 40 kW galios variklį turintys motociklai. 

Reikalingas brangus draudimas

Susitarimas dėl svetimo motociklo naudojimo pagal nuomos ar kitokia sutartį, anot A. Tarabildos yra transporto priemonės savininko ir egzaminuojamojo reikalas. Anot jo, bene geriausias sprendimas tokiu atveju mėginti tartis su vairavimo mokykla. Galima įsigyti ir savo motociklą, tačiau derėtų atkreipti dėmesį, kad tokiu atveju, taip pat kaip ir skolinantis, reikalingas papildomas draudimas.

„Jeigu transporto priemonę sutiks pateikti vairavimo mokykla, ji bus apdrausta nuo papildomos rizikos. Vien tik privalomojo civilinės atsakomybės draudimo tam nepakanka. Kaip vairuoja asmuo, neturintis savarankiškai valdyti tokios kategorijos transporto priemonės, taip pat ir mokant vairuoti, ji draudžiama nuo papildomos rizikos“, ─ aiškino A. Tarabilda.

Tokiu atveju užtenka minimalaus draudimo laikotarpio, kuris daugelyje kompanijų yra vienas mėnuo. Kaip pažymėjo A. Tarabilda, egzaminams būsimieji vairuotojai registruojami iš anksto, todėl motociklo nuomos ar pirkimo, taip pat ir draudimo klausimus išspręsti neturėtų būti labai sunku.    

Kaip mus informavo bendrovės „Ergo Insurance“ civilinės atsakomybės, nelaimingų atsitikimų, transporto priemonių ir sveikatos draudimo skyriaus vadovas Rimvydas Pocius, jeigu vairuotojo pažymėjimo neturintis klientas nori, kad privalomojo vairuotojų civilinės atsakomybės draudimo apsauga galiotų mokantis vairuoti ir vairavimo egzamino metu, sudarant draudimo sutartį turi būti atskirai pažymėta, jog transporto priemonė bus naudojama mokymuisi vairuoti.

Priklausomai nuo motociklo galingumo, tokio draudimo kaina mėnesiui svyruoja nuo 100 iki 300 litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas