Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nustebsite: automobilio lizingo įmokai gyventojai nusiteikę skirti didesnę sumą nei būsto paskolai

Jei šiuo metu planuotų imti paskolą būstui, trečdalis (36 proc.) mėnesio įmokai galėtų skirti iki 300 eurų per mėnesį, rodo „Citadele“ banko inicijuotos apklausos rezultatai. Tuo metu automobilio lizingo mėnesio įmokai iki 300 eurų skirti galėtų daugiau nei pusė (54 proc.) respondentų.
Automobilis
Automobilis (Padalių keltas) / Žilvino Pekarsko / 15min nuotr.

Iki 300 eurų per mėnesį už būsto paskolą galėtų mokėti 36 proc. lietuvių, 39 proc. latvių ir 31 proc. estų apklaustųjų.

Nuo 300 iki 500 – 21 proc. lietuvių, 20 proc. latvių ir 21 proc. estų. Daugiau nei 500 eurų galėtų skirti 16 proc. lietuvių, 13 proc. latvių ir 19 proc. estų.

„Kadangi dauguma Lietuvoje išduodamų būsto paskolų yra susijusios su 6 ar 3 mėn. EURIBOR, mėnesio įmoką stipriai pakoregavo nuo 2022 m. pakilusios palūkanų normos. Tokia situacija ne tik sumažino gyventojų perkamąją galią, bet ir paskatino atsargiau vertinti savo finansines galimybes – tą ir matome apklausos rezultatuose.

Nors Europos Centrinis Bankas jau pradėjo palūkanų mažinimo ciklą, didesnį to efektą gyventojų piniginės pradės jausti ne iš karto“, – teigia „Citadele“ banko valdybos narė, atsakinga už mažmeninę bankininkystę Baltijos šalyse, Rūta Ežerskienė.

Anot R. Ežerskienės, vidutinė „Citadele“ banko klientų mėnesio įmoka už būsto paskolą liepos mėnesį sieks beveik 600 eurų.

„Vis dėlto, didžiąją dalį mūsų išduotų paskolų sudaro paskolos naujos statybos namams, todėl norint įsigyti senesnės statybos būstą, vidutinė mėnesio įmoka gali būti ir didesnė“, – sako ji.

Rūta Ežerskienė, Nendrės Žilinskaitės nuotr.
Rūta Ežerskienė, Nendrės Žilinskaitės nuotr.

Apklausos duomenimis, Baltijos šalių respondentai automobilio lizingo įmokai galėtų skirti didesnę sumą nei būsto paskolai. Iki 300 eurų mokėtų 54 proc. lietuvių, 59 proc. latvių ir 53 proc. estų respondentų, nuo 300 iki 500 eurų – 14 proc. lietuvių, 12 proc. latvių ir 17 proc. estų apklaustųjų.

Daugiau nei 500 eurų per mėnesį už automobilio lizingą susimokėtų 6 proc. lietuvių, 2 proc. latvių ir 4 proc. estų respondentų.

„Mėnesio įmoka priklauso nuo automobilio klasės, pradinio įnašo dydžio bei kokiam laikotarpiui bus sudaroma lizingo sutartis. Mūsų patirtis rodo, kad privatūs klientai dažniausiai renkasi 62 mėn. lizingo laikotarpį, o vidutinė įmoka yra 350 eurų. Svarbu atkreipti dėmesį, kad planuojant pirkti automobilį lizingu, svarbu įvertinti ir papildomus kaštus: KASKO draudimą, reguliarius priežiūros darbus ir nenumatytas išlaidas“, – komentuoja „Citadele Leasing“ filialo Lietuvoje vadovas Vaidotas Gurskas.

Vaidotas Gurskas, Nendrės Žilinskaitės nuotr.
Vaidotas Gurskas, Nendrės Žilinskaitės nuotr.

Pasak V. Gursko, apklaustieji nurodė, jog daugiau pajamų skirtų automobilio lizingui, o ne būsto paskolai, grečiausiai todėl, kad atsakė galvodami apie naujo automobilio įsigijimą, kurio vidutinė įmoka siekia apie 450–500 eurų.

Jo teigimu, vidutinė naujo automobilio įsigijimo kaina šių metų pirmąjį ketvirtį Lietuvoje siekė apie 40 tūkst. eurų, o finansuojama suma – apie 31 tūkst. eurų, o iš viso šiuo laikotarpiu lizingu įsigyta 4158 automobiliai – 56 proc. nuo visų registruotų automobilių Lietuvoje.

„Citadele“ banko užsakymu reprezentatyvią Baltijos šalių gyventojų apklausą atliko tyrimų agentūra „Norstat“ 2024 metų gegužę. Internetinės apklausos būdu Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje apklausta mažiausiai po 1000 gyventojų nuo 18 iki 74 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas