Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paaiškėjo, kodėl Zarasų gyventojai turi susimokėti už kelią, nors taisyklės nesikeitė

Zarasų miesto gyventojai staiga susidūrė su problema, kad žmonės, vairuojantys krovinines transporto priemones, pradėjo gauti baudas už nesumokėtus mokesčius. Kitaip tariant, iki šiol važinėjo miesto keliais „nemokamai“, o nuo liepos mėn. turi pirkti elektronines vinjetes. Net važiuodami centrine Vytauto gatve.
Zarasai
Zarasai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tokį klausimą iškėlė Zarasų gyventoja Aksana. Ji teigia, kad tokiu būdu valdžia neva nusprendė pasipelnyti iš paprastų žmonių.

Suprasti akimirksniu

  • Kelių naudotojai, prieš įvažiuodami į mokamus magistralinių kelių A1–A20 ruožus autobusais (transporto priemonių kategorijos M2–M3), krovininėmis transporto priemonėmis (transporto priemonių kategorijos N1–N3) ir jų junginiais bei specialiomis kelių transporto priemonėmis, privalo turėti galiojančią elektroninę vinjetę.
  • Vinjetė – tai elektroninis įrašas Valstybinės reikšmės kelių eismo informacinės sistemos (toliau – EIS) Kelių naudotojo mokesčio sumokėjimo registravimo modulyje, patvirtinantis nustatyto dydžio naudotojo mokesčio sumokėjimo faktą ir suteikiantis teisę nustatytą terminą važiuoti mokamais magistralinių kelių ruožais.

Zarasus kerta magistralinis kelias A6.

„Tai yra centrinė gatvė, kuri sujungia visas važiavimo kryptis, judant Zarasuose. Tu privalai įvažiuoti į šį kelią norėdamas pasiekti tarkime ligoninę, parduotuvę, degalines, kur galima įsigyti vinjetes ar įsipilti degalų. Manome, kad šie veiksmai neteisėti. Baudos skiriamos automatiniu būdu, nėra atsižvelgiama į realią padėtį. Žmonėms apskundus šį nusižengimą, atsakymas yra vienareikšmiskas. Mes iš pradžių turime sumokėti baudas, o vėliau tik bus svarstoma byla“, – skundžiasi Zarasų gyventojų bendruomenės atstovė.

Kriminalo nėra: „kaltas“ naujas išmanus matuoklis

Eglė Nemanytė, Lietuvos automobilių kelių direkcijos vyriausioji komunikacijos vadybininkė patvirtino, kad nei taisyklės, nei kelio A6 statusas nesikeitė.

„Jokių pasikeitimų dėl magistralinio kelio A6 Kaunas–Zarasai–Daugpilis apmokestinimo nebuvo – kelias buvo apmokestintas visą laiką, t. y. nuo 2005 m. balandžio 21 d. Kelių naudotojo mokestis yra mokamas už naudojimąsi magistraliniais keliais, nepriklausomai nuo to, ar esi vietinis gyventojas ar ne.

Mokamų magistralinių kelių sąrašas yra patvirtintas 2005 m. balandžio 21 d. LR Vyriausybės nutarimu Nr. 447. Vytauto g. Zarasuose yra magistralinis kelias A6 ir visas šis kelias yra apmokestintas. Pabrėžiame, kad jokių pasikeitimų dėl šio mokamo kelio nebuvo ir pažeidimas, naudojantis magistraliniu keliu A6 (šiuo atveju Vytauto g. Zarasai), nesumokėjus kelių naudotojo mokesčio buvo daromas ir anksčiau.

Nubaustų kelių naudotojų skaičius už daromą pažeidimą galimai išaugo, nes 2020 m. Vytauto g. buvo įrengtas momentinis greičio matuoklis, kuris fiksuoja ir kitus kelių eismo taisyklių pažeidimus, tarp jų ir naudojimąsi keliu nesumokėjus kelių naudotojo mokesčio“.

Visa informacija apie mokamus kelius yra viešai skelbiama internetinėse svetainėse lakd.lt, www.keliumokestis.lt, taip pat mokamų kelių žemėlapį galite rasti www.eismoinfo.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas