Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šaligatvius valantis kiemsargis: kojos šlapios, o rankų nebejaučiu

Vos pasnigus, Lietuvos vairuotojai ima keikti kelininkus, o pėstieji – kiemsargius, valančius kiemus ir šaligatvius. Šią žiemą orai negailestingi, gamta nepagailėjo nei šalčio, nei sniego paklodės. Todėl ir kelininkai, ir kiemsargiai dirba iš peties.
Kiemsargis
Kiemsargis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus kiemus, stoteles ir šaligatvius prižiūri trys įmonės, vadovaujančios kiemsargių armijai ir ginkluotos specialia šaligatvių valymo technika: tai „Mano aplinka“, „Stebulė“ ir VSA. Jos pasidalijo sostinės gatves ir jose tvarkosi.

Tačiau, skaitytojų teigimu, net ir nustojus snigti, kai kuriuose rajonuose šaligatvių niekas nevalo, sniego – iki kelių. Vilniaus savivaldybė kai kuriais atvejais pritaria tokiems skundams ir skiria aplinkos tvarkymo įmonėms baudas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Sniego iki kelių, o šaligatviai nevalyti: vilniečiai turi priekaištų kiemsargiams

Tačiau pažvelkime į kiemsargių darbą jų pačių akimis. Turbūt pastebėjote, kad dauguma jų – vyresnio amžiaus žmonės. O gal tai – klaidingas stereotipas? Gal žmogaus rankų jėgą pamažu keičia technologijos ir mechanizmai, padedantys nuvalyti sniegą greičiau ir efektyviau?

Kiemsargis: pamainos pabaigoje nebejaučiu rankų

15min žurnalistai trečiadienį 10 val. ryto pravažiavo maršrutu Pilaitė–Žirmūnai. Pro langą dairėmės „oranžinių liemenių“. Įdomu, kad visus tris plušančius kiemsargius matėme Pilaitėje. Du (vyresnio amžiaus) – su kastuvais, o vieną jaunuolį radome savaeigiu sniego valymo mechanizmu „drožiantį“ sniego plutą.

Pakalbinome stotelėje sustojusį atsikvėpti solidaus amžiaus vyriškį lapine kepure. Senjoras pasakojo, kad darbą pradeda 6 val. ryto, o baigia 13 val.

„Ar įmanoma per pamainą išvalyti jums skirtą teritoriją? Kiek čia kvadratinių metrų“, – klausiu.

„Tai kad ne metrai čia, gal koks kilometras išeis. Man priklauso keturios stotelės ir va tie namai“, – rodo 4–5 daugiabučius.

TAIP PAT SKAITYKITE: Trūko kelininkų kantrybė: druską perkame iš varganos algos, sandėlis tuščias

Senolis pripažįsta, kad vienam, be technikos, tokią teritoriją sutvarkyti būtų sunku: „Iškviečiame kolegas su savaeigiu šaligatvių valymo mechanizmu, atvažiuoja, labai padeda“.

Tą mechanizmą daugelis jūsų esate matę: stumiamas birbalas, panašus į žoliapjovę.

Prieš atsisveikinant palinkint gero darbo, senolis pripažįsta, kad fizinis krūvis nemenkas, todėl pamainos pabaigoje nebejaučia rankų, o kojos nuo sniego taip pat drėgnos.

Pareigybės kiemsargis – nėra

UAB VSA plėtros vadovė Indrė Simaškė sako, kad VSA ir „Dolmans Lanscaping Group“ bendrovių konsorciume tokios pareigybės kaip kiemsargis nėra. Visi darbuotojai gerokai aukštesnės kvalifikacijos, todėl jų pareigos – aplinkos tvarkymo specialistai-operatoriai.

Vilniaus mieste yra 21-a seniūnija, šios įmonės specialistai aptarnauja 9-ias iš jų. Pėsčiųjų takus ir daugiabučių kiemus šiuo metu prižiūri daugiau nei pusantro šimto žmonių.

Kadangi aplinkos priežiūra itin jautri paslauga kiekvienam – o ypač žiemą – todėl darbo grafikas įmonėje yra slenkantis. Paprastai paslauga Vilniaus miesto gyventojams teikiama dviem pamainom – nuo 6 iki 14 val. ir nuo 14 val.

Aplinkos tvarkymo specialistai-operatoriai žiemą dažniausiai atlieka pėsčiųjų takų valymą ir juos pabarsto mišiniu, saugančiu nuo apledėjimo.

Jauniausiam darbuotojui – 19 metų

„Prižiūrimose teritorijose turime sandėliavimo vietas, kuriose ir saugomos visos darbui reikalingos priemonės bei technika.

VSA nuotr./VSA gatvių tvarkymo technika
VSA nuotr./VSA gatvių tvarkymo technika

Orientuojamės į efektyvų aplinkos tvarkymą, todėl darbuotojus aprūpiname modernia būtiniausia technika. Būtent tai leidžia tinkamai savo darbą atlikti įvairaus amžiaus darbuotojams. Jauniausiam savaeigio sniego valytuvo operatoriui – 19 metų. Be to, pastebėjome, kad į įmonės darbo pasiūlymus dėmesį atkreipia vis daugiau jaunimo. Vidutinė aplinkos tvarkymo specialisto-operatoriaus alga šiuo metu labai panaši arba didesnė už šalies vidurkį“, – sako Indrė Simaškė.

Įmonė sezoninių pagalbininkų beveik nesamdo.

Motošluotos ir mažieji traktoriai

UAB „Mano aplinka“ grupių vadovė Diana Liubė pasakojo, kad šioje įmonėje visoje Lietuvoje dirba daugiau nei 800 teritorijų valytojų. Dalis jų dirba su smulkia mechanizacija – motošluotomis, mažaisiais traktoriais (raideriais), trimeriais, pūstuvais, siurbliais ir pan.

Dalis dirba su stambiąja technika – įvairių dydžių traktoriais, savivarčiais, vakuuminėmis mašinomis, vandenvežėmis ir panašia stambia technika, didesnioji dalis kiemsargių dirba rankinį darbą, kurio negalime mechanizuoti – pvz., siaurųjų šaligatvių valymas, valymas aplink stulpelius, suoliukus, laiptų, stotelių, perėjų valymas, kur netelpa stambioji arba smulkioji technika, arba tokiems darbams vykdyti smulkioji ar stambioji technika yra dar nesukurta.

Pamainos priklauso nuo turimos technikos

Taigi prižiūrimas plotas labai priklauso nuo darbo principo. Pavyzdžiui, vienas teritorijų tvarkytojas dirbdamas su motošluota per savo darbo dieną gali nuvalyti 3–4 smulkesnes senamiesčio gatveles. Tačiau, naudodamasis tik sniego kastuvu gali sutvarkyti iki 12 stotelių, kurias prieš tai nuvalė stambioji technika. Tačiau, jei stotelė valoma tik rankiniu būdu, tuomet žmogus per pamainą gali nuvalyti tik apie šešias stoteles ir nedidelius laiptus šalia.

Pasak D.Liubės, darbo pamainos taip pat labai priklauso nuo to, su kokiomis priemonėmis dirba sniego valytojas. Jei su stambia technika, tai darbo pamaina dažniausiai trunka apie 10–11 val. nuo 5 ryto. Tada antra pamaina startuoja nuo 18 val. iki kol susitvarko maršrutą, tada vėl iš naujo.

Galima užsidirbti ir 1000 EUR

Jeigu dirba tik viena pamaina, tai valytojai gali darbą pradėti ir 2 valandą nakties. Dirbantys rankinį darbą arba su smulkia technika startuoja ir 5 ir 6 ryto, kartais vėliau, priklausomai nuo oro sąlygų.

Dianos Liubės teigimu, smėlio – druskos mišinio bei druskos mišinio valytojai randa specialiose smėliadėžėse. Jas pripildo įmonės darbuotojai, atvažiuojantys savivarčiais.

Vadovės teigimu, jauniausias įmonės „kiemsargis“ – 23 metų, vyriausias 76 metų (bet gyvybingumu lenkia tradicinį šešiasdešimtmetį). Vidurkis apie apie 50 metų.

Vidutinė sniego valytojo alga – 471 EUR, bet tai irgi priklauso nuo darbo pobūdžio. D.Liubė teigia, kad žiemos metu galima užsidirbti ir apie 1000 EUR į rankas, tačiau darbo rezultatai turi būti ypač geri, kaip ir kompetencija vairuoti stambiąją techniką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas