Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Silicio Slėnyje dirbančio lietuvio svajonė – „Tesla Model 3“, pažymėta numeriu LT 003

Trumpų atostogų į Lietuvą iš JAV (per Karibus) jachta „Ambersail“ parplaukęs Silicio slėnyje, startuolyje „GetJar“, dirbantis lietuvis Romanas Zontovičius – sektinas pavyzdys daugeliui emigrantų.
Romanas Zontovičius iš San Francisko savo transporto priemones puošia tautine simbolika
Romanas Zontovičius iš San Fransisko savo transporto priemones puošia tautine simbolika / Asmeninio albumo nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Romanas Lietuvoje baigė mokslus – istoriją VDU
  • Daugiau nei prieš 10 metų laimėjo „žalią kortą“ ir išvyko į JAV
  • Gavęs „GetJar“ pasiūlymą, iš Rytinės pakrantės persikėlė į San Fransiską

15min pradėjus straipsnių ciklą apie emigrantų automobilių registracijos numerius (kai kurie iš jų – aliuzija į necenzūrinius žodžius), ir ypač po Vasario 16-osios ir Kovo 11-osios publikacijų apie tautiškas transporto priemones, papuoštas Lietuvą menančiomis detalėmis, 15min gavo žinių apie JAV gyvenantį ir „tautišku“ motociklu BMW Vakarų pakrantėje važinėjantį Romaną iš Silicio slėnio.

Įsivaizduokite, kaip maloniai Romanas nustebino vieną dieną pats pasibeldęs į redakcijos duris. Dar labiau nudžiugino parodęs savo motociklo ir automobilio nuotraukas. Abi Romano transporto priemonės Vakarų pakrantėje, San Fransisko apylinkėse, važinėja pažymėtos „lietuviškais“ registracijos numeriais – LT 002 ir LT 001.

Numeriai LT 002 ir LT 001

San Fransisko gatvėmis Romanas švilpia nedideliu, bet tikrai galingu BMW.

„Norėjau sportiško automobilio. Mašina nepraktiška, nieko neįsidėsi, daug benzino ryja, bet ja smagu važiuoti, – juokiasi Romanas. – Noriu kokio lietuviško dyzeliuko – ir taupesnio, ir sukimo momentas geras.“

Pasak Romano, numerius su norima raidžių kombinacija paprasta užsisakyti Autotransporto departamento filiale DMV (Departament of motor vehicles), jie nėra laikomi išskirtiniais.

„Kiek esu turėjęs automobilių, niekaip neprisimindavau jų registracijos numerių. Kaip ir savo telefono numerį – juk ne visad prisimeni. Todėl nusprendžiau, kad reikia neeilinės raidžių ar skaičių kombinacijos mano nedidukui BMW. Dėl nepaaiškinamos priežasties man visad patikdavo skaičių kombinacija 002. Bet, galvojau, reikia dar kažkokias raides įdėti. Natūraliai norėjosi parašyti LTU“, – pasakojo Romanas.

Patikrinęs DMV tinklalapyje, Romanas rado laisvą kombinaciją – LTU 002. Tačiau, jau nuvykęs į filialą, lietuvis išgirdo, kad ši kombinacija negalima dėl kažkokių mistinių priežasčių (gal skirta spec. tarnyboms ir pan.).

Todėl teko automobilio numerio kombinaciją trumpinti iki LT 002.

Sena svajonė – motociklas

Vėliau, kai įgyvendino savo svajonę ir nusipirko motociklą, pagalvojo: jei jau yra numeris 002, tai turi būti ir LT 001. Tokia kombinacija Romanas papuošė ir savo enduro klasės BMW F 800 GS.

„Jei gyvendamas Kalifornijoje nepradėsi važinėti motociklu, tai niekad nebus lemta. Juk ten fantastiški keliai, kuriais pravažiuoti atkeliauja žmonės net iš kitų žemynų. Labai smagu lėkti palei vandenyną ar į Mirties slėnį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dėl itin gausaus lietaus pražydo pati sausiausia bei karščiausia vieta Šiaurės Amerikoje – Mirties slėnis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sausiausia bei karščiausia vieta Šiaurės Amerikoje – Mirties slėnis

O šalia vandenyno einantis Route 1 laikomas vienu gražiausių kelių Amerikoje. Tačiau mano svajonė – ne tiek pats motociklas, kiek tikslai, kuriuos galima su juo pasiekti, ką su juo galima aplankyti ir pamatyti. Taip nutiko, kad nusipirkau bekelės nuotykiams skirtą BMW F 800 GS.

Iš pradžių man jis pasirodė sunkokas. Kol kas mokausi važinėti aplinkiniais keliais, o vėliau išvažiuosiu ir į tolimą kelionę Jau buvau numatęs šios vasaros maršrutus. Bet pasitaikė unikali galimybė į Lietuvą parplaukti magiška jachta „Ambersail“. Iš Karibų į Klaipėdą buriavome mėnesį. Negalėjau atsisakyti tokios galimybės ir iššūkio perplaukti vandenyną jūrų dakaro laivu“, – pasakoja apie savo atradimus.

Ką Amerikoje reiškia LT?

Romanas – tikrai labai linksmas ir komunikabilus vyrukas. Ne veltui tokiame startuolyje dirba. Todėl gali pritaikyti daugybę istorijų kiekvienam atvejui.

Tarkime, numeris su raidėmis LT – Amerikoje nebūtinai reiškia tik „Lietuvą“. Kai Romanas prieš dešimtį metų persikraustė į JAV, pastebėjo daugybę lipdukų ant automobilių su užrašu LT. Jie nebuvo trispalviai, tiesiog juodos raidės baltame fone.

Jei turi darbą ir būstą San Fransiske, kokį mažą poilsio namelį prie Tahou ežero, ir jei dar vairuoji „Teslą“, gali drąsiai sakyti, kad gyvenimas pasisekė.

„Pagalvojau, negi čia tiek daug lietuvių? Pasirodo, San Fransisko gyventojai taip parodo savo pasididžiavimą Vakarų pakrantės turistų ir vietinių gyventojų pamėgtu Tahou ežeru (Lake Tahoe). Tai – savotiška Vakarų pakrantės Nida.

Taigi, jei turi darbą ir būstą San Fransiske, kokį mažą poilsio namelį prie Tahou, ir jei dar vairuoji „Teslą“ (Amerika eina dėl jų iš proto), gali drąsiai sakyti, kad gyvenimas pasisekė, – aiškina linksmų plaučių Romanas. – Kai kaliforniečiai mato raides LT, jie galvoja apie Tahou ežerą. Kai numerius apžiūrinėja lietuviai, jiems šios raidės primena gimtinę. O man tiesiog smagu ir linksma.“

Technologijų rojus

Pasak Romano, San Fransiskas ir nedaug nuo jo tenutolęs Silicio slėnis – rojus visiems IT darbuotojams. Verslo aplinka ir gamta – tikrai įspūdinga. Todėl Romanas tikrai patenkintas, kad jo karjera susiklostė būtent taip. O po darbų mėgstamiausias dalykas – sėsti prie vairo ir išlėkti iš slėnio.

Ar Silicio slėnis labiau išmanus nei kiti regionai? Gal ten žmonės-kiborgai su įsiūtomis mikroschemomis vaikšto?

„Ši vietovė ypatinga tuo, kad žmonės dirba gerose įmonėse, todėl turi daugiau laisvų pinigų išmaniems įrenginiams pirkti. Todėl noriai išbando įvairias naujoves – užsimerkę perka išmaniuosius telefonus, laikrodžius ir kitus žaisliukus. Dėl šios priežasties, skirtingai nei Lietuvoje, bevielio interneto greitis yra netikėtai mažas. Įsivaizduokite, įeina žmogus į patalpą, ir iškart visi trys ar net penki jo turimi įrenginiai ima vienas su kitu bendrauti bevieliu ryšiu“, – aiškina „GetJar“ pardavimų specialistas.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Silicio slėnis
„Wikimedia Commons“ nuotr./Silicio slėnis

Kitas skiriamasis šio regiono bruožas – išmanieji namai, valdomi nuotoliniais įrenginiais. Tas pats pasakytina apie saulės jėgaines, montuojamas šalia namų. Tuo pasirūpina „Solar city“ – Elono Musko kompanija. Saulės energija kaupiama čia pat pastatytose kaupyklose.

„Net ir šuns stebėjimo vazą (tokia įtaiso forma) namuose gali pastatyti ir per apps'ą stebėti keturkojo elgesį“, – juokiasi Romanas.

Tam, kad važinėtum pigiai, pasikinkęs net saulės energiją, turi būti gana turtingas, kad tas technologijas įpirktum.

Kitas plika akimi pastebimas dalykas – elektromobilių bumas. Bene daugiausia „Tesla“, „Nissan Leaf“ ir BMW i3 važinėja arba Niujorke, arba aplink San Fransiską.

„Tikrai sunku rasti laisvą įkrovimo vietą, daugeliui iki gyvenimo pilnatvės trūksta tik Elono Musko elektromobilio, žmonės dėl to eina iš proto ir labai laukia pasirodant Model 3“, – apibūdina Silicio slėnio darbuotojų mentalitetą.

Tačiau pastebi paradoksą: tam, kad važinėtum pigiai, pasikinkęs net saulės energiją, turi būti gana turtingas, kad tas technologijas įpirktum.

Pasak Romano, bent jau šioje Amerikos dalyje „Porsche“ ir „Ferrari“ jau praeitis. Beveik niekas apie juos nesvajoja. Gyvenimo tikslas tampa „Tesla“.

„Jei vieną dieną nusipirksiu Tesla Model 3, jau žinau, kokius numerius užsisakysiu – LT 003“, – juokiasi Romanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai