Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 25

Slaptas jūrų pėstininkų ginklas – mažiausias visureigis pasaulyje

Antrojo pasaulinio karo laikų „Jeep“ yra mažas visureigis – 3,36 metrų ilgio ir 1,57 metrų pločio automobilis sveria vos daugiau nei 1,1 toną. Po to kariniai visureigiai stipriai išaugo. Bet ne visi – „M422 Mighty Mite“, kadaise naudotas JAV jūrų pėstininkų yra neįtikėtinai mažas.
M422A1. Mighty Mite šiaip buvo dvivietis, bet gale buvo galima montuoti sulankstomas sėdynes, kurios išplėsdavo vietų skaičių iki 6. (Broncowilly, Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
M422A1. Mighty Mite šiaip buvo dvivietis, bet gale buvo galima montuoti sulankstomas sėdynes, kurios išplėsdavo vietų skaičių iki 6. (Broncowilly, Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

APK laikų „Jeep“ (kuris taip vadintas tik neoficialiai) tarsi padėjo pamatus lengvojo karinio visureigio modeliui. Tačiau būta ir mažesnių karinių mašinų. Verta prisiminti, kad prancūzai „Vespa“ motorolerius buvo apginklavę 75 mm ginklais, o italų „Mulo Meccanico“ buvo varomas visais trimis ratais. Tačiau tos mašinos neprimena visureigių, o „M422 Mighty Mite“ tokiu yra nuoširdžiai, neapsimesdamas.

Iš karto po Antrojo pasaulinio karo JAV ginkluotosios pajėgos ėmė žvalgytis naujo visureigio specialiai Jūrų pėstininkų korpusui. Jis privalėjo būti kiek įmanoma lengvesnis, bet varomas 4 ratais ir pakankamai greitas. Buvo 1946-ieji, todėl nieko keisto, kad savo pasiūlymus teikė kompanijos, kurios anksčiau varžėsi dėl karo meto visureigio gamybos kontrakto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas