Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sniego iki kelių, o šaligatviai nevalyti: vilniečiai turi priekaištų kiemsargiams

Vilnietė Nijolė Vireliūnaitė iš Vaduvos g. tikina, kad ši žiema nemaloniai stebina dėl atsakingų tarnybų požiūrio į sniego valymą. Moters teigimu, net ir nustojus snigti niekas neskuba valyti šaligatvių, o tokios netvarkos jos gatvė nematė per visus 28 Nepriklausomybės metus. Vilniaus savivaldybė neneigia esanti ne visiškai patenkinta miestą tvarkančių bendrovių veikla, joms jau skirta baudų.
Nenuvalyti Vilniaus šaligatviai
Nenuvalyti Vilniaus šaligatviai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Nevalo ir nereaguoja

N.Vireliūnaitė vien per pastarąją savaitę dukart kreipėsi į Vilniaus savivaldybę skųsdamasi nenuvalytais šaligatviais. Pirmasis jos skundas savivaldybę pasiekė sausio 22-osios vakarą. Tuomet moteris rašė:

„Kada snygis baigėsi, o kokia situacija ant šaligatvių? Pabarstėte druska – pasidarė pliurza ir dabar, „šuneliai“, slidinėkit, griuvinėkit, ant laiptelių, pasidengusių sniego koše, bijokit koją pastatyti. Savivaldybės tinklalapyje tik dėkojate apie praneštas problemas... Tai ar ne laikas pagaliau pripažinti savo „neįgalumą“ – tvarkanti bendrovė neturi kiemsargių, neturi ir elementarios technikos, kurią matydavome ankstesniais metais, o savivaldybės klerkai puikiai įvaldę „pažangią“ atsirašinėjimo techniką, tyčiojasi iš „šunelių“.“

Iš jos kreipimosi aišku, kad šis skundas – irgi jau ne pirmas, nes po pastarojo, kaip nurodo vilnietė, buvo nukastas sniegas bent jau viešojo transporto „Ūmėdžių“ stotelėje.

Praėjo kelios dienos, penktadienio vakarą vėl itin gausiai snigo, tad sekmadienį N.Vireliūnaitė dar kartą kreipėsi į savivaldybę. „Didysis snygis baigėsi naktį iš 2019 01 25 į 2019 01 26 (vėliau dar nukritusi viena kita snaigė – nepasiteisinimas, kad nepraėjo 8 ar 12 valandų po snygio pabaigos). Eilinį kartą pridedu vaizdus (2019 01 27 pusiaudienis), kaip atrodo šaligatvis link Vaduvos g. 32–38 namų. Jau tikrai apima neviltis. O gal mes jau atsidūrėme už Vilniaus m. ribos ir reikia tvarkytis patiems?“ – rašė moteris, reikalaudama pagaliau pažaboti jos gyvenamojo rajono teritoriją tvarkančią įmonę.

15min skaitytojos Nijolės nuotr./Nenuvalytas sniegas Vilniaus Vaduvos gatvėje
15min skaitytojos Nijolės nuotr./Nenuvalytas sniegas Vilniaus Vaduvos gatvėje

Tokios netvarkos Vaduvos gatvėje nebuvo visus 28 Nepriklausomybės metus, tikina Nijolė, stebėdamasi, kad tvarkos nėra net merui ruošiantis dar vieniems rinkimams.

Nesumokės 90 tūkst. eurų

Situacija ant Vilniaus šaligatvių – įvairi. Net ir pirmadienį priešpiet, kai gausiai snigo, kai kur vaikščioti tikrai nebuvo sunku, nes sniegas jau buvo nuvalytas, daugiausia ten, kur tai daroma traktoriais. Kitur neretai tenka klampoti per sniegą.

Vilniaus miesto savivaldybė tikina besistengianti kuo geriau organizuoti sniego valymo darbus, tačiau pastabų teritorijų tvarkytojams turi.

„Šią žiemą Vilniaus savivaldybė skiria dar daugiau dėmesio miesto šaligatvių valymo kokybei. Šiemet į pagalbą pasitelkta bepilotė skraidyklė su stebėjimo įranga, kuri labai pravertė stebint sniego valymo darbus. Gruodį patikrinus, kaip miestą tvarkančios bendrovės pasnigus nuvalė šaligatvius, nustatyta daugiau kaip 108 atvejai, kuriuose yra užfiksuoti teritorijų tvarkymo pažeidimų visame mieste.

Už netinkamai atliktą darbą tvarkančioms bendrovėms „VSA Vilnius“ ir „Mano aplinka“ nebus sumokėta beveik 90 tūkst. eurų“, – teigiama savivaldybės atsiųstame komentare.

Telieka prisiminti, kad gruodį sniego buvo kur kas mažiau, nei prisnigta per sausį. Tad ir skundų sausį turėjo būti sulaukta gerokai daugiau.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Nenuvalyti Vilniaus šaligatviai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Nenuvalyti Vilniaus šaligatviai

Tikrina nuolat

„Vilniaus miesto savivaldybės specialistai nuolat tikrina, kaip miestą tvarkančios bendrovės laikosi sutarties įsipareigojimų, reaguoja į besikeičiančias oro sąlygas, ar užtikrinamas pėsčiųjų saugumas snygio metu ir po jo, esant plikledžiui ir pan. Tikrinama kartu su įmonių atstovais, surašomi ir patikrinimo aktai. Už neatliktas ar nekokybiškai atliktas, per nustatytą terminą neatliktas paslaugas įmonėms taikomos sutartyje numatytos baudos.

Sostinės savivaldybė norėdama, kad teritorijos žiemos laikotarpiu būtų nuvalytos laiku ir operatyviai, nustatė labai aiškius ir skaidrius kriterijus: kas, kur, kada ir kaip turi barstyti ir nuvalyti gatves, šaligatvius ir kiemus, kurie jų nuvalomi pirmiausia ir kodėl. Pagal prioritetus, šaligatviai turi būti valomi iškart, vos nustojus snigti ar susidarius plikledžiui“, – tikina savivaldybė.

Už netinkamai atliktą darbą tvarkančioms bendrovėms nebus sumokėta beveik 90 tūkst. eurų, – teigia savivaldybė.

Pagal nustatytą tvarką pirmiausia turi būti valomi šaligatviai prie visuomeninio transporto stotelių, laiptai, šaligatviai prie gatvių, reprezentacinės miesto gatvės ir šaligatviai, vėliau gyvenamųjų namų kiemai.

Rangovai, valantys miesto šaligatvius, turi 53 traktorius su verstuvais ir šluotomis bei 126 mažosios mechanizacijos priemones – motošluotas. Miestą tvarkančios bendrovės prižiūri apie 4 mln. kv. metrų šaligatvių ir takų. Bendrovėse dirba daugiau kaip 800 miestą tvarkančių darbuotojų.

Jeigu po snygio praėjus gana daug laiko, šaligatviai jūsų rajone vis dar neišbrendami, savivaldybė ragina informuoti: pranešti galima tiek seniūnijai, tiek Vilniaus savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus Teritorijų tvarkymo poskyriui, tiek UAB „Grinda“ dispečerinei tarnybai tel. 1355.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas